Искористите велики попуст и сазнајте своје прапорекло на Светски ДНК дан 25. априла 2016. Пријавите се на време. Пожурите!

17. априла 2016.

коментара: 2

Друштво српских родословаца “Порекло” упућује последњи позив свим заинтересованима да се што пре пријаве за велику акцију тестирања генетичког прапорекла, коју организујемо 25. априла 2016, поводом Светског ДНК дана.

gene-dnaСветски ДНК дан обележава се у част двојице научника – Френсиса Криса и Џејмса Вотсона, који су у својој студији, објављеној 25. априла 1953. године у часопису Nature, први пут описали структуру ДНК (дезоксирибонуклеинска киселина). Овим открићем, они су извршили револуцију у свету биологије и генетике, која је своју примену у последњих десетак година пронашла и у генетичкој генеалогији.

У претходних месец дана, откако је акција Друштва српских родословаца “Порекло” најављена, пријавило се укупно 75 кандидата за тестирање, који су пореклом из свих крајева бивше Југославије.

Подсећамо, у сарадњи са ДНК центром за генетику из Београда, Друштво је за ову прилику обезбедило велики попуст на тестирање. Уместо редовне цене у износу од 13.000 динара, само 25. априла 2016. цена тестирања биће 6.000 динара! Уз овај износ, потребно је уплатити и најмање 500 динара донације за Српски ДНК пројекат.

Пријаве за тестирање шаљите на [email protected] са назнаком: Пријава за тестирање за Светски ДНК дан. По пријему пријаве добићете све неопходне инструкције за даље кораке.

Чланови Друштва српских родословаца „Порекло“ са плаћеном (пуном) чланарином за 2016. годину, могу да предложе једног кандидата за тестирање по цени од 6.000 динара. Чланови Друштва који су платили чланарину за 2015. и 2016. годину могу да предложе два кандидата за тестирање такође по цени од по 6.000 динара (дакле, укупно 12.000 динара). За ове кандидате није потребна уплата донације за Српски ДНК пројекат.

Подсећамо да се у београдском ДНК центру раде анализе генетичког прапорекла по мушкој линији, што значи да се тестира Y-ДНК хромозом и могуће је да се тестирају само мушкарци.

Добијени резултат је на 23 маркера, а по добијању резултата стручњаци Српског ДНК пројекта даће тумачење резултата.

Резултати ће бити објављени у табели Српског ДНК пројекта и на форуму Порекло.

Српски ДНК пројекат је пионирски подухват Друштва српских родословаца „Порекло“ основан септембра 2012. године, а до данашњег дана обрађени су подаци за преко 850 људи са простора бивше Југославије. Захваљујући генетичкој генеалогији могуће је одгонетнути тајне порекла појединаца и целе нације.

Будите и Ви један оних који ће на овај начин сазнати своје порекло.

Добро дошли у свет генетичке генеалогије!

 

Коментари (2)

Одговорите

2 коментара

  1. да ли се ораганизује сваке године ово тестирање по снеженој цени, хвала унапред на датом одговору

  2. Pera, Mika, Laza, Žika

    Кад ћете почети да радите митохондријску ДНК тј. тзв. женско порекло?