Порекло презимена, село Крављи До (Мало Црниће)

10. марта 2016.

коментара: 0

Порекло становништва села Крављи До, општина Мало Црниће – Браничевски округ. Према књизи Михаила Ј. Миладиновића „Пожаревачка Морава“, прво издање 1928. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Крављи До се налази у долини која је са источне и западне стране затворена брдима, као у кланцу.

Воде.

Мештани користе воду за пиће само са извора, што је реткост у овој области. Ово су називи извора: Шопот, Кладенчић, Боја (назван због околне црвене земље), Батлин, Стублић, Вртлог, Букавац или Буковички, у Пољу, у Селишту и Градиница.

Земље и шуме.

Делови сеоског атара су: Клисура. Битеклија, Осоја, Читлучко Брдо, Велики До, Горње Ливаде, Милова, Липовача, Горица, Боја, Селиште, Стари Салаш, Орнице, Булино Брдо, Гарине, Чајири, Стублић, Виногради, Спор, Каменита Пољана, Дубрава, Брдо и Буковац.

Тип села.

Крављи До би, по урођеној тежњи његовог становништва, било село тимочког типа, али се овај тип није могао развити због теренских сметњи, које су допуштале стварање само једне улице и према томе нема мала. У селу је 93 куће и 635 становника.

Постанак села.

Не може се поуздано одредити када је постало ово село а ни мештани о томе нису сачували предања. Да је старије од 200 година види се по томе, што се помиње у списку села за време аустријске окупације. Постоји предање да је ово село био турски чифлик (што се за друга села ове области не помиње) и у вези са тим су приче о оближњем Булином и Читлучком Брду. Из предања се не може сазнати, ипак се прича да су га основали Моша Стојадиновић и Стеван Здравковић (који данас имају праунуке, старце). Доселили су се са Косова, али се нису одмах наставили овде, него су неко време живели у Батуши. По предању они су први „побили колац“ у Краљевом Долу пре 145 година. Прича се да је спахија обећао да ће ономе, ко насели Крављи До, опростити харач, те су ова двојица ово учинила. Свакако је и раније на овом месту било и раније исто село, па се растурило. На то нас поред приче о „опустелом селу“ упућује и то што је на Лангеровој карти убележен „Kragitol“, што ће бити погрешан назив за „Крављи До“. Године 1818. село је имало само 7 кућа са 16 ‘арачких глава.
Заједничка слава је Св. Никола а преслава Св. Вартоломеј.
Становници су Срби.

Порекло становништва.

Родови су:

-Мишићи, Никољдан, су пореклом са Косова.
-Стевановићи, Јовањдан јесењи, су пореклом са Косова.
-Максићи, Јовањдан, су из Топонице.
-Павићи, Никољдан су из Крупца у околини Пироат.
-Крајинци, Јовањдан, су из Сикола – Крајина.
-Милутинци (Савићи), Јовањдан, су из Драговца.
-Живановићи, Ђурђиц, су из Влашког Дола.

ИЗВОР: Према књизи Михаила Ј. Миладиновића „Пожаревачка Морава“, прво издање 1928. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.