Poreklo prezimena, selo Oreovac (Bela Palanka) Reviewed by Momizat on . Poreklo stanovništva sela Oreovac, opština Bela Palanka. SRPSKI ETNOGRAFSKI ZBORNIK, KNJIGA LXVII, MIHAJLO M. KOSTIĆ, KORITNICA, ANTROPOGEOGRAFSKA ISPITIVANJA, BE Poreklo stanovništva sela Oreovac, opština Bela Palanka. SRPSKI ETNOGRAFSKI ZBORNIK, KNJIGA LXVII, MIHAJLO M. KOSTIĆ, KORITNICA, ANTROPOGEOGRAFSKA ISPITIVANJA, BE Rating: 0
You Are Here: Home » Autori » Vojislav Ananić » Poreklo prezimena, selo Oreovac (Bela Palanka)

Poreklo prezimena, selo Oreovac (Bela Palanka)

Poreklo stanovništva sela Oreovac, opština Bela Palanka. SRPSKI ETNOGRAFSKI ZBORNIK, KNJIGA LXVII, MIHAJLO M. KOSTIĆ, KORITNICA, ANTROPOGEOGRAFSKA ISPITIVANJA, BEOGRAD, 1954. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

Oreovac

 

Položaj i tip.

Selo leži u supodini Popovog Vrha. Opkoljavaju ga istaknuti vrhovi: Cerova Glava, Del m Čerenac. Postalo je na mestu gde na put Oreovac—Striževac izlaze seoski putevi iz Koritnice i okolnih oblasti. U selu se oseća oskudica u vodi. Stanovništvo pije vodu sa izvora: Bukovac i Gornji Kladenac. Voda iz Donjeg Kladenca sprovedena je u seosku Česmu. Izvori u ataru su: Tošin Kladenac, Bres, Trtin Kladenac, Šopa, Seoska Česma.

Granica atara na JI-u povučena je na mestima: Rudenica, Rojno Garinje, Lokva i dr. (sve pod šumom), sa Šljivovikom; na JZ-u: Orlovo Gnjezdalo, Lužje, Vrbica, (oranice kotlinske ravni), sa Divljanom:; na J-u: Vrbica, Savinske Pojate, Golema Njiva i Rebrena Čuka (oranice), Stojarnica i Rudenica (šume), sa D. Koritnicom; na ISI-u: Ostri Vrh;, Milkin Vrh, Dančulovica (pretežno pod šumom), sa Klisurom; na SSI-u: Dančulovica, Prevod, Padinje (šume i oranice), Jakova Čuka (njive i šume), Golovršina Česma (šume), sa Kremenicom; na SZ-u: Šumski rasadnik i V. Kurilo, sa B. Palankom. Šume zahvataju: Vodni Dol, Graorište, i Popov Vrh. Topografska imena za obradive površine su: Lužje i Dudenica.

Selo je zbijenog tipa. Razlikuju se: Gornja Mala, Donja Mala i Sredselo. Najstarija je Gornja Mala, pod kojom su se razvili ostali krajevi.

Poreklo stanovništva.

Starinci su:

Belinovci i

– Kumačinci (Pavlovići, Manići, Popovići, Živkovići, Petrovići; Zdravkovići, Mišići) 26 k., sv. Arhanđeo. U Kumačince privodnjak je Boško Ćirić iz Divljane od Borčinih, dok su u Belinovce prevodnjaci: Vukašin Mitić od Štipćinaca iz Klisure i Tihomir Kostić iz Brateševca. Usinjeni su od Belinovaca: Jovan Petrović od Kulinaca iz Klisure i Dušan Popović od Petkovaca iz Trešnjanaca. Ima ih otseljenih u B. Palanci, Crvenoj Reci i Starom Bečeju.

– Veselinovci,

– Popovci,

– Kalamkovci (Veselinovići, Krstići),

Ćosinci (Pavlovići, Stojanovići),

Džurdžinci (Jovanovići Pejčići, Živkovići) 17 k., sv. Sava.

Privodnjaci su:

Branko Živković od Belinovaca u Kalamkovce i Vlajko Živković od Tarlinaca iz D. Koritnice u Džurdžince. U ovom rodu usinjen je Milovan Veselinović iz istog sela. Popovaca i Veselinovaca ima otseljenih u Rumuniji.

– Đurinci (Đurići, Nikolići, Ranđelovići; 13 k., sv. Jovan). Ranije imali prekor Mišinci. Od njih su Đurinci u Divljani.

– Domšinci i Oborinci (Živkovići, Tričkovići; 7 k., sv. Đorđe). Ranije slavili dve slave: sv. Nikolu i sv. Đrođa i imali posebno groblje.

Privodnjaci u Domšince su: Sava Mijalković od Karčinaca iz Striževca i Dušan Stojanović od Treinaca iz G. Koritnice. U Oborince privodnjak je Todor Živić od Gaždarovaca iz Tjelovca.

Doseljenici su:

– Mašići (1 k., Nova Godina): Cigani iz Dobrog Dola,. Srez nišavski.

Selo ima dva groblja. U jednom, kod crkvišta sv. Jeremije, sahranjuju se samo Belinovci. O seoskoj slavi vidi Opšti deo str. 50.

IZVOR :  SRPSKI  ETNOGRAFSKI  ZBORNIK, KNJIGA  LXVII, MIHAJLO M. KOSTIĆ, KORITNICA, ANTROPOGEOGRAFSKA ISPITIVANJA,  BEOGRAD,  1954.  Odabrao   i  priredio  saradnik portala   Poreklo  Vojislav  Ananić


Ostavi komentar

© 2012- 2013 POREKLO poreklo.rs

Scroll to top