Poreklo prezimena, selo Oreovac (Bela Palanka)

1. januar 2016.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Oreovac, opština Bela Palanka. SRPSKI ETNOGRAFSKI ZBORNIK, KNJIGA LXVII, MIHAJLO M. KOSTIĆ, KORITNICA, ANTROPOGEOGRAFSKA ISPITIVANJA, BEOGRAD, 1954. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

Oreovac

 

Položaj i tip.

Selo leži u supodini Popovog Vrha. Opkoljavaju ga istaknuti vrhovi: Cerova Glava, Del m Čerenac. Postalo je na mestu gde na put Oreovac—Striževac izlaze seoski putevi iz Koritnice i okolnih oblasti. U selu se oseća oskudica u vodi. Stanovništvo pije vodu sa izvora: Bukovac i Gornji Kladenac. Voda iz Donjeg Kladenca sprovedena je u seosku Česmu. Izvori u ataru su: Tošin Kladenac, Bres, Trtin Kladenac, Šopa, Seoska Česma.

Granica atara na JI-u povučena je na mestima: Rudenica, Rojno Garinje, Lokva i dr. (sve pod šumom), sa Šljivovikom; na JZ-u: Orlovo Gnjezdalo, Lužje, Vrbica, (oranice kotlinske ravni), sa Divljanom:; na J-u: Vrbica, Savinske Pojate, Golema Njiva i Rebrena Čuka (oranice), Stojarnica i Rudenica (šume), sa D. Koritnicom; na ISI-u: Ostri Vrh;, Milkin Vrh, Dančulovica (pretežno pod šumom), sa Klisurom; na SSI-u: Dančulovica, Prevod, Padinje (šume i oranice), Jakova Čuka (njive i šume), Golovršina Česma (šume), sa Kremenicom; na SZ-u: Šumski rasadnik i V. Kurilo, sa B. Palankom. Šume zahvataju: Vodni Dol, Graorište, i Popov Vrh. Topografska imena za obradive površine su: Lužje i Dudenica.

Selo je zbijenog tipa. Razlikuju se: Gornja Mala, Donja Mala i Sredselo. Najstarija je Gornja Mala, pod kojom su se razvili ostali krajevi.

Poreklo stanovništva.

Starinci su:

Belinovci i

– Kumačinci (Pavlovići, Manići, Popovići, Živkovići, Petrovići; Zdravkovići, Mišići) 26 k., sv. Arhanđeo. U Kumačince privodnjak je Boško Ćirić iz Divljane od Borčinih, dok su u Belinovce prevodnjaci: Vukašin Mitić od Štipćinaca iz Klisure i Tihomir Kostić iz Brateševca. Usinjeni su od Belinovaca: Jovan Petrović od Kulinaca iz Klisure i Dušan Popović od Petkovaca iz Trešnjanaca. Ima ih otseljenih u B. Palanci, Crvenoj Reci i Starom Bečeju.

– Veselinovci,

– Popovci,

– Kalamkovci (Veselinovići, Krstići),

Ćosinci (Pavlovići, Stojanovići),

Džurdžinci (Jovanovići Pejčići, Živkovići) 17 k., sv. Sava.

Privodnjaci su:

Branko Živković od Belinovaca u Kalamkovce i Vlajko Živković od Tarlinaca iz D. Koritnice u Džurdžince. U ovom rodu usinjen je Milovan Veselinović iz istog sela. Popovaca i Veselinovaca ima otseljenih u Rumuniji.

– Đurinci (Đurići, Nikolići, Ranđelovići; 13 k., sv. Jovan). Ranije imali prekor Mišinci. Od njih su Đurinci u Divljani.

– Domšinci i Oborinci (Živkovići, Tričkovići; 7 k., sv. Đorđe). Ranije slavili dve slave: sv. Nikolu i sv. Đrođa i imali posebno groblje.

Privodnjaci u Domšince su: Sava Mijalković od Karčinaca iz Striževca i Dušan Stojanović od Treinaca iz G. Koritnice. U Oborince privodnjak je Todor Živić od Gaždarovaca iz Tjelovca.

Doseljenici su:

– Mašići (1 k., Nova Godina): Cigani iz Dobrog Dola,. Srez nišavski.

Selo ima dva groblja. U jednom, kod crkvišta sv. Jeremije, sahranjuju se samo Belinovci. O seoskoj slavi vidi Opšti deo str. 50.

IZVOR :  SRPSKI  ETNOGRAFSKI  ZBORNIK, KNJIGA  LXVII, MIHAJLO M. KOSTIĆ, KORITNICA, ANTROPOGEOGRAFSKA ISPITIVANJA,  BEOGRAD,  1954.  Odabrao   i  priredio  saradnik portala   Poreklo  Vojislav  Ananić

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.