Poreklo prezimena, selo Orešac (Knjaževac)

30. decembar 2015.

komentara: 3

Poreklo stanovništva sela Orešac, opština Knjaževac – Zaječarski okrug. Prema knjizi Petra Jovanovića „Banja“. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Crkva Sv. Joakima i Ane, foto: Andrijana Simeunović (Panoramio)
Crkva Sv. Joakima i Ane, foto: Andrijana Simeunović (Panoramio)

Položaj sela.

Orešac se nalazi na istočnom obodu banjskog basena, u starom jezerskom zalivu nivoa 720 metara. Selo leži sa desne strane Orešačkog Potoka (Nestorovice). Kuće od Potoka penju se uz dolinsku ravan i veći broj izlazi i na samu jezersku površ.

Vode i klima.

Meštani koriste vodu za piće sa izvora, koji se nalaze oko sela, kao što su: Bobovište, Kladenac, Selište, Stojin Kladenac, Studenac i dr. Svi su mali izvori karsnog tipa.
Selo je okrenuto prema jugu. Najviše im smetaju severac i košava. Selo je hladnije od okolnih, jer je na većoj visini. Sneg obično pada oko Mitrovdana i održi se do polovine marta.

Komunikacije.

Selo je vezano za glavni banjski drum putem, koji ide dolinom Novakovca. To je deo starog druma, koji je iz Banje vodio u Knjaževac. Drugi deo tog druma je iznad sela i ide preko Tumbe. On je napušten pre 50 godina, ali ga meštani koriste kada idu u Knjaževac. Pored toga postoji i seoski put za Čitluk, koji ide ispod Krstatca i put za Cerovicu preko Ognjišnjaka.

Tip sela.

Selo je, kao i ostala banjska sela, uglavnom zbijenog tipa. Kuće su pored puta i naročito su zbijene u sredini sela. U selu nema mala, već se pojedini krajevi nazivaju po familijama.

Zanimanje stanovništva, zemlje i šume.

Meštani se bave zemljoradnjom i stočarstvom. Stočarstvo je dosta razvijeno a i voćarstvo. Imanja su im oko sela u Zakamenu, Skokaru, Reci i Novakovcu. Zemlja je dosta slaba. Letnje pojate su im bile na utrini („državini“) u Novakovcu, Čertavcu i Konjarniku pa su ih Bugari, za vreme okupacije, popalili. Zimske pojate su na imanjima. Šume nema.

Postanak sela i poreklo stanovništva.

Selo je dosta mlado, postalo je iz zbega u krčevini. Ono je raslo doseljavanjem i množenjem. Nema nikakvih podataka o pomeranju sela.
O imenu sela nema nikakvih predanja.
Seoska zavetina je Sv. Rusanica.

U selu su ove porodice:

-Živadinovci, Sv. Petka, su doseljeni iz Belog Potoka – Zaglavak. Živadin je pobegao zbog toga, što je njegov brat Stoja ubio Turčina, subašu. U isto vreme pobegla su i ostala braća. Stoja je pobegao u Dugo Polje i od njega su Stojinci. Dva brata, koji su bili popovi prebegli su preko Dunava u Banat. Jedan brat j e otišao u Kopajkošaru, Srez niški, jedan u Pekonoge – Golak a poslenji u Vasilj – Zaglavak.
-Rajkovci, Mratindan, su doseljeni iz Belog Potoka – Zaglavak. Bežali su u Davidovac – Svrljig pa se ponovo vratili. To je najstarija familija u selu.
-Milosavci, Sv.Đorđe, su doseljeni iz Skrobnice – Zaglavak, zbog čume. Bežali su u Bobovište – Morava, pa se otuda vratili. Po tome je nazvan i izvor Bobovište.
-Miladinovci, Aranđelovdan, su doseljeni iz Ravne – Timočki srez.
-Ivanovići, Sv. Vasilije i Đurđevdan, su Cigani-Romi po zanimanju kovači. Ne kaže se ništa za njihovo poreklo.

IZVOR: Prema knjizi Petra Jovanovića „Banja“. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (3)

Odgovorite

3 komentara

  1. Zlata Jovanovic Ignjatic

    Čitava priča se odnosi na Banjski Orešac, dok je slika crkve iz Vlaškog Orešca, te molim administratore da naprave ispravke.
    Srdačan pozdrav Zlata

    • Milodan

      Iz ovoga zaključujem da je tekst postavljen na pravo mesto, samo je fotografija crkve iz Vlaškog Orešca. Ako je tako, obavestiću administatora da “skine”, ili ako postoji, zameni fotografiju crkve.