Порекло презимена, село Драјиновиће (Зубин Поток)

20. децембар 2015.

коментара: 0

Порекло становништва села Драјиновиће, општина Зубин Поток. Према истраживању др Милисава Лутовца, Ибарски Колашин, антропогеографска испитивања, Београд, 1954. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

Сеоце у изворишту Витаковске Ријеке испод коса које су развође између Ибра и Рашке. Куртов Гроб изнад Драјиновића граница је Колашина. Што је интересантно, ово село је увек припадало колашинекој кнежини, док су друга, иако ближа, била ван њеног оквира.

Називи крајева у селу су: Куртов Гроб, Равно Брдо, Водица, Велика Њива, Расова, Мољевац, а имена вода: Стублина и Корито.

Старине у селу су „Латинско гробље” и црквина поред њега. Пре 1880. г. овде су живели Драјиновићи, који су исељени у Србију и у село Јагњеницу на граници Колашина. Тада су се ту доселили мухаџири из Босне, а затим Недељковићи из оближњег села Јунака (5 к., Св. Петка и Петковица месец дана по Петровдану).

ИЗВОР: САНУ, Српски етнографски зборник, књига, LXVII, Д-р Милисав Лутовац, ИБАРСКИ КОЛАШИН, антропогеографска испитивања, Београд, 1954. Одабрао и приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.