Poreklo prezimena, selo Drajinoviće (Zubin Potok)

20. decembar 2015.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Drajinoviće, opština Zubin Potok. Prema istraživanju dr Milisava Lutovca, Ibarski Kolašin, antropogeografska ispitivanja, Beograd, 1954. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

Seoce u izvorištu Vitakovske Rijeke ispod kosa koje su razvođe između Ibra i Raške. Kurtov Grob iznad Drajinovića granica je Kolašina. Što je interesantno, ovo selo je uvek pripadalo kolašinekoj knežini, dok su druga, iako bliža, bila van njenog okvira.

Nazivi krajeva u selu su: Kurtov Grob, Ravno Brdo, Vodica, Velika Njiva, Rasova, Moljevac, a imena voda: Stublina i Korito.

Starine u selu su „Latinsko groblje” i crkvina pored njega. Pre 1880. g. ovde su živeli Drajinovići, koji su iseljeni u Srbiju i u selo Jagnjenicu na granici Kolašina. Tada su se tu doselili muhadžiri iz Bosne, a zatim Nedeljkovići iz obližnjeg sela Junaka (5 k., Sv. Petka i Petkovica mesec dana po Petrovdanu).

IZVOR: SANU, Srpski etnografski zbornik, knjiga, LXVII, D-r Milisav Lutovac, IBARSKI KOLAŠIN, antropogeografska ispitivanja, Beograd, 1954. Odabrao i priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.