Порекло презимена, село Заграђе (Зубин Поток)

20. децембра 2015.

коментара: 0

Порекло становништва села Заграђе, општина Зубин Поток. Према истраживању др Милисава Лутовца, Ибарски Колашин, антропогеографска испитивања, Београд, 1954. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

Село је у долини потока између Бупског Шиљка и брда Ћафе. Назив је добило по томе што лежи иза Шиљка, на коме је био град. Ово сеоце се дели на Горње и Доње Заграђе. У Горњем Заграђу сада нема кућа, али је од ранијег насеља остало гробље зарасло у шуму. Старије становништво је исељено у оближње село Бојиновиће. Називи за поједине крајеве су: Старо Село, Пећина, Кућетине, Равно Брдо, Развале, Чајева Гора, Дојак, Суви Рос.

Сад у Заграђу живи само један род: Марковићи (4 к., Св. Јован и недеља по Петровдану). Они кажу да су пореклом из Црне Горе. Рођакају се са Лопаћанима у Бубама. Одавде су исељене 2 к. у Газиводе.

ИЗВОР: САНУ, Српски етнографски зборник, књига, LXVII, Д-р Милисав Лутовац, ИБАРСКИ КОЛАШИН, антропогеографска испитивања, Београд, 1954. Одабрао и приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

 

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.