Порекло презимена, село Златаре (Нови Пазар) Reviewed by Momizat on . Порекло становништва села Златаре, општина Нови Пазар. Према истраживању др Милисава Лутовца, Ибарски Колашин, антропогеографска испитивања, Београд, 1954. Прир Порекло становништва села Златаре, општина Нови Пазар. Према истраживању др Милисава Лутовца, Ибарски Колашин, антропогеографска испитивања, Београд, 1954. Прир Rating: 0
You Are Here: Home » Аутори » Војислав Ананић » Порекло презимена, село Златаре (Нови Пазар)

Порекло презимена, село Златаре (Нови Пазар)

Порекло становништва села Златаре, општина Нови Пазар. Према истраживању др Милисава Лутовца, Ибарски Колашин, антропогеографска испитивања, Београд, 1954. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

И ово мало село је у изворишту Браусовачке Ријеке. Од Драјиновића га дели само низак превој и купаста главица на којој је гробље за оба села. Златаре је старо село. Народ његово име доводи у везу са златарима који су ту живели и радили у доба док је било рударских радова у Рогозни. То је вероватно, јер знамо да је у Средњем веку било златара по селима. Насеље је с обе стране потока у горњим деловима долине, која је сва под ливадама. Село обилује изворском водом. Извори су: Стублина, Вртина, Бакарњача и Крш.

Називи за поједине крајеве су: Велика Њива, Село — Окутњице, Петровића Брдо, Брдо, Старо Гувно, Плужевине, Клик, Долина, Металица.

Гробље између Драјиновића и Златара, које је раније као и данас служило за оба села, показује смену становништва. Поред старих гробова, по којима су велике плоче, постоје надгробни споменици из каснијег времена. На најузвишенијем месту у гробљу је зараван коју народ сматра за црквину. Ту су се вршили неки верски обреди.

Данашњи родови у Златарима су: Пејковићи (Миленковићи и Савовићи) (8 к., Св. Никола и Млади Никољдан). Пореклом су из Куча. Кажу да су им рођаци Томовићи у Вељем Бријегу и у Кијевцу.

ИЗВОР: САНУ, Српски етнографски зборник, књига, LXVII, Д-р Милисав Лутовац, ИБАРСКИ КОЛАШИН, антропогеографска испитивања, Београд, 1954. Одабрао и приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић


Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top