Poreklo prezimena, selo Zlatare (Novi Pazar)

20. decembar 2015.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Zlatare, opština Novi Pazar. Prema istraživanju dr Milisava Lutovca, Ibarski Kolašin, antropogeografska ispitivanja, Beograd, 1954. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

I ovo malo selo je u izvorištu Brausovačke Rijeke. Od Drajinovića ga deli samo nizak prevoj i kupasta glavica na kojoj je groblje za oba sela. Zlatare je staro selo. Narod njegovo ime dovodi u vezu sa zlatarima koji su tu živeli i radili u doba dok je bilo rudarskih radova u Rogozni. To je verovatno, jer znamo da je u Srednjem veku bilo zlatara po selima. Naselje je s obe strane potoka u gornjim delovima doline, koja je sva pod livadama. Selo obiluje izvorskom vodom. Izvori su: Stublina, Vrtina, Bakarnjača i Krš.

Nazivi za pojedine krajeve su: Velika Njiva, Selo — Okutnjice, Petrovića Brdo, Brdo, Staro Guvno, Pluževine, Klik, Dolina, Metalica.

Groblje između Drajinovića i Zlatara, koje je ranije kao i danas služilo za oba sela, pokazuje smenu stanovništva. Pored starih grobova, po kojima su velike ploče, postoje nadgrobni spomenici iz kasnijeg vremena. Na najuzvišenijem mestu u groblju je zaravan koju narod smatra za crkvinu. Tu su se vršili neki verski obredi.

Današnji rodovi u Zlatarima su: Pejkovići (Milenkovići i Savovići) (8 k., Sv. Nikola i Mladi Nikoljdan). Poreklom su iz Kuča. Kažu da su im rođaci Tomovići u Veljem Brijegu i u Kijevcu.

IZVOR: SANU, Srpski etnografski zbornik, knjiga, LXVII, D-r Milisav Lutovac, IBARSKI KOLAŠIN, antropogeografska ispitivanja, Beograd, 1954. Odabrao i priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.