Poreklo prezimena, selo Zagrađe (Zubin Potok)

20. decembar 2015.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Zagrađe, opština Zubin Potok. Prema istraživanju dr Milisava Lutovca, Ibarski Kolašin, antropogeografska ispitivanja, Beograd, 1954. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

Selo je u dolini potoka između Bupskog Šiljka i brda Ćafe. Naziv je dobilo po tome što leži iza Šiljka, na kome je bio grad. Ovo seoce se deli na Gornje i Donje Zagrađe. U Gornjem Zagrađu sada nema kuća, ali je od ranijeg naselja ostalo groblje zaraslo u šumu. Starije stanovništvo je iseljeno u obližnje selo Bojinoviće. Nazivi za pojedine krajeve su: Staro Selo, Pećina, Kućetine, Ravno Brdo, Razvale, Čajeva Gora, Dojak, Suvi Ros.

Sad u Zagrađu živi samo jedan rod: Markovići (4 k., Sv. Jovan i nedelja po Petrovdanu). Oni kažu da su poreklom iz Crne Gore. Rođakaju se sa Lopaćanima u Bubama. Odavde su iseljene 2 k. u Gazivode.

IZVOR: SANU, Srpski etnografski zbornik, knjiga, LXVII, D-r Milisav Lutovac, IBARSKI KOLAŠIN, antropogeografska ispitivanja, Beograd, 1954. Odabrao i priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

 

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.