Poreklo prezimena Kaitović

6. decembar 2015.

komentara: 4

Prezime Kaitović sreće se u selu Gornje Nedeljice kod Loznice.

Reč je o rodu  koji je doselio u ovaj kraj u 18. veku iz Trebinja.

Prema rečima Aleksandra Kaitovića, postoji predanje da Kaitovići vode poreklo od mletačkog trgovca Kajtaza Kokana Ikarajica, koji je došao iz Dalmacije. On je, kako se tvrdi, imao nekoliko sinova, i od njih su nastala prezimena Kaitović, Kokanović i Ikarajičić. Kaitovići su podeljeni u tri podgrupe – Kobce, Lijaće i Kurjake.

Kaitovići slave Malu Gospojinu.

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (4)

Odgovorite

4 komentara

  1. Dragoljub

    Tacno je da ova familija potice sa hercegovackog podrucja i nema tacnih podataka kada se doselila na prostore Loznice.Potpuno je netacno da jedna stara srpska familija potice od nekakvog mletackog trgovca,a familije Kokanovic i Karajcic su sasvim druge srpske familije koje nemaju veze sa familijom Kaitovic.Pomenuti nadimci vaze samo za odredjene porodice u okviru familije Kaitovic.

    • Nikola

      E super! Molim te podeli jos informacija ako imas sa nama, bas me interesuje!
      Jedino sto znam da su iz Hercegovine, ako mi neko kaze koji kraj ako ima neku precizniju informaciju?

    • Zoran Trifunović

      Jeste li vi Kaitović, pošto za familiju Trifunović stoji predanje da su od Kaitovića iz Nedeljica (isto slavimo Malu Gospojinu). Jedino što su moji stari pominjali Kajtiće ali mislim da je to greška u njihovoj interpretaciji pošto nisam našao to prezime…

      • Zoran Trifunović

        U pitanju su Trifunovići iz Gornje Vranjske kod Šapca. Jedino što na nekim starim spomenicima piše Trifunović a negde Trivunović a npr braća su u pitanju.