Порекло презимена Каитовић

6. децембар 2015.

коментара: 4

Презиме Каитовић среће се у селу Горње Недељице код Лознице.

Реч је о роду  који је доселио у овај крај у 18. веку из Требиња.

Према речима Александра Каитовића, постоји предање да Каитовићи воде порекло од млетачког трговца Кајтаза Кокана Икарајица, који је дошао из Далмације. Он је, како се тврди, имао неколико синова, и од њих су настала презимена Каитовић, Кокановић и Икарајичић. Каитовићи су подељени у три подгрупе – Кобце, Лијаће и Курјаке.

Каитовићи славе Малу Госпојину.

 

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (4)

Одговорите

4 коментара

  1. Dragoljub

    Tacno je da ova familija potice sa hercegovackog podrucja i nema tacnih podataka kada se doselila na prostore Loznice.Potpuno je netacno da jedna stara srpska familija potice od nekakvog mletackog trgovca,a familije Kokanovic i Karajcic su sasvim druge srpske familije koje nemaju veze sa familijom Kaitovic.Pomenuti nadimci vaze samo za odredjene porodice u okviru familije Kaitovic.

    • Nikola

      E super! Molim te podeli jos informacija ako imas sa nama, bas me interesuje!
      Jedino sto znam da su iz Hercegovine, ako mi neko kaze koji kraj ako ima neku precizniju informaciju?

    • Зоран Трифуновић

      Јесте ли ви Каитовић, пошто за фамилију Трифуновић стоји предање да су од Каитовића из Недељица (исто славимо Малу Госпојину). Једино што су моји стари помињали Кајтиће али мислим да је то грешка у њиховој интерпретацији пошто нисам нашао то презиме…

      • Зоран Трифуновић

        У питању су Трифуновићи из Горње Врањске код Шапца. Једино што на неким старим споменицима пише Трифуновић а негде Тривуновић а нпр браћа су у питању.