Poreklo prezimena, selo Prevlak (Zubin Potok)

11. novembar 2015.

komentara: 1

Poreklo stanovništva sela Prevlak, opština Zubin Potok. Prema istraživanju dr Milisava Lutovca, Ibarski Kolašin, antropogeografska ispitivanja, Beograd, 1954. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

Prevlak

Kao što sam naziv kaže, selo je na prevlaci između površi i strana koje dosta strmo padaju prema Ibru. Nazivi za pojedine potese u selu su: Grbov Potok, Osoje, Suvo Brdo, Jankovića Potok, Ričkovića Laz, Lekin Laz, Loparuša, Cvetnića Groblje. Selo je podeljeno u dve mahale: Radenkoviće (Vićentijevići — pređe Pačkići i Radojičići) i Grujoviće (Miškovići i Kostovići). Sem toga u tzv. Potoku čspod današnjeg sela ima dve-tri kuće Jokovića.

I u Prevlaku su ranije živeli Đopaci i Cvetnići, od kojih je ostalo groblje. Tri brata Đopaka su živela u tri sela: jedan u Crepulji, drugi u Prevlaku, a treći u Strmcu. Po narodnom predanju, dva brata su otišla uveče kod tora, i kada su se vratili zatekli su neke Arnaute kod žene; poubijali su ih i prekonoć pobegli u Srbiju. Kada je ujutru dete Radenkovića došlo za neku stvar kod Đopaka, zateklo je napuštenu kuću. Tada su ovi Radenkovići prešli iz Potoka u Đopačku kuću. Otada je prošo oko 100 godina. Današnji stanovnici su:

Radenkovići (6 k., Petkovdan), ranije su bili u Potoku, gde im je i danas groblje; tada su živeli u „kući“ koja je imala „devetora vrata“.

– Grujovići (8 k., slave istu slavu kao i Radenkovići), doseljeni su pre 150 godina iz sela Nevoljana kod Vučitrna. Otuda je njihov predak pobegao zbog pomora; inače su, kako oni pričaju, ranije bili ovde. Privremeno su se iseljavali još jedanput u Radujevo (Metohija) kada im je pre 90 godina Šaban iz sela Koprive, u Drenici, zapalio kuću i telad u njoj.

 

IZVOR: SANU, Srpski etnografski zbornik, knjiga, LXVII, D-r Milosav Lutovac, IBARSKI KOLAŠIN, antropogeografska ispitivanja, Beograd, 1954. Odabrao i priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

 

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Radiša

    Moj otac je iz Prevlaka,prezivamo se Kostić.Ko ovo pročita a zna ponešto o našem selu neka se javi…