Порекло презимена, село Ранчиће (Зубин Поток)

11. новембар 2015.

коментара: 0

Порекло становништва села Ранчиће, општина Зубин Поток. Према истраживању др Милисава Лутовца, Ибарски Колашин, антропогеографска испитивања, Београд, 1954. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Ово сеоце је на површи између горњег тока Браусовачке и Лучке Ријеке. Куће су везане за малу површ, која се простире у подножју купастог брда Чукара. Одавде се стране доста стрмо спуштају и према једној и према другој речној долини, којима воде путеви за Ибар. Иако по свом положају доста изоловано, ово место је било стално насељено. У Великој и Малој Ливади се виде остаци кућа. Сем тога, у месту Граовишту наилази се на трагове рударског рада: шљаке, олова, руде, глеђи, делића керамике и костију. Ово је и разумљиво, јер је у Рогозни било познато рударство и у Средњем веку. Преци данашњег становништва, Вирјевићи (10 к., Св. Арханђео и Илиндан), досељени су из Зечевића пре 120 година. Они су основали ново гробље поред старог на брду Чукару.

 

ИЗВОР: САНУ, Српски етнографски зборник, књига, LXVII, Д-р Милосав Лутовац, ИБАРСКИ КОЛАШИН, антропогеографска испитивања, Београд, 1954. Одабрао и приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

 

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.