Poreklo prezimena, selo Rančiće (Zubin Potok)

11. novembar 2015.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Rančiće, opština Zubin Potok. Prema istraživanju dr Milisava Lutovca, Ibarski Kolašin, antropogeografska ispitivanja, Beograd, 1954. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Ovo seoce je na površi između gornjeg toka Brausovačke i Lučke Rijeke. Kuće su vezane za malu površ, koja se prostire u podnožju kupastog brda Čukara. Odavde se strane dosta strmo spuštaju i prema jednoj i prema drugoj rečnoj dolini, kojima vode putevi za Ibar. Iako po svom položaju dosta izolovano, ovo mesto je bilo stalno naseljeno. U Velikoj i Maloj Livadi se vide ostaci kuća. Sem toga, u mestu Graovištu nailazi se na tragove rudarskog rada: šljake, olova, rude, gleđi, delića keramike i kostiju. Ovo je i razumljivo, jer je u Rogozni bilo poznato rudarstvo i u Srednjem veku. Preci današnjeg stanovništva, Virjevići (10 k., Sv. Arhanđeo i Ilindan), doseljeni su iz Zečevića pre 120 godina. Oni su osnovali novo groblje pored starog na brdu Čukaru.

 

IZVOR: SANU, Srpski etnografski zbornik, knjiga, LXVII, D-r Milosav Lutovac, IBARSKI KOLAŠIN, antropogeografska ispitivanja, Beograd, 1954. Odabrao i priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

 

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.