Порекло презимена, село Превлак (Зубин Поток)

11. новембар 2015.

коментара: 1

Порекло становништва села Превлак, општина Зубин Поток. Према истраживању др Милисава Лутовца, Ибарски Колашин, антропогеографска испитивања, Београд, 1954. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

Prevlak

Као што сам назив каже, село је на превлаци између површи и страна које доста стрмо падају према Ибру. Називи за поједине потесе у селу су: Грбов Поток, Осоје, Суво Брдо, Јанковића Поток, Ричковића Лаз, Лекин Лаз, Лопаруша, Цветнића Гробље. Село је подељено у две махале: Раденковиће (Вићентијевићи — пређе Пачкићи и Радојичићи) и Грујовиће (Мишковићи и Костовићи). Сем тога у тзв. Потоку чспод данашњег села има две-три куће Јоковића.

И у Превлаку су раније живели Ђопаци и Цветнићи, од којих је остало гробље. Три брата Ђопака су живела у три села: један у Црепуљи, други у Превлаку, а трећи у Стрмцу. По народном предању, два брата су отишла увече код тора, и када су се вратили затекли су неке Арнауте код жене; поубијали су их и преконоћ побегли у Србију. Када је ујутру дете Раденковића дошло за неку ствар код Ђопака, затекло је напуштену кућу. Тада су ови Раденковићи прешли из Потока у Ђопачку кућу. Отада је прошо око 100 година. Данашњи становници су:

Раденковићи (6 к., Петковдан), раније су били у Потоку, где им је и данас гробље; тада су живели у „кући“ која је имала „деветора врата“.

– Грујовићи (8 к., славе исту славу као и Раденковићи), досељени су пре 150 година из села Невољана код Вучитрна. Отуда је њихов предак побегао због помора; иначе су, како они причају, раније били овде. Привремено су се исељавали још једанпут у Радујево (Метохија) када им је пре 90 година Шабан из села Коприве, у Дреници, запалио кућу и телад у њој.

 

ИЗВОР: САНУ, Српски етнографски зборник, књига, LXVII, Д-р Милосав Лутовац, ИБАРСКИ КОЛАШИН, антропогеографска испитивања, Београд, 1954. Одабрао и приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

 

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. Радиша

    Мој отац је из Превлака,презивамо се Костић.Ко ово прочита а зна понешто о нашем селу нека се јави…