Poreklo prezimena, selo Oklace (Zubin Potok)

11. novembar 2015.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Oklace, opština Zubin Potok. Prema istraživanju dr Milisava Lutovca, Ibarski Kolašin, antropogeografska ispitivanja, Beograd, 1954. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Selo je u slivu Oklačkog Potoka, koji dolazi od Jezera na Mokroj i utiče u Brnjačku Rijeku. Po svom položaju ono je slično Brnjaku, od koga ga deli prostrana kosa. Iznad sela su Kamenik, Kameničko Brdo i Mokra Planina, dok je samo selo na stranama raščlanjenim potocima. Između tih potoka se javljaju manje zaravni; koje nose posebne topografske nazive: Babićko Brdo, Guvnice, Žitnice, Alauša, Prosina, Morača, Trnjani, Globarevan Oranice, Kaluđerska Livada, Jagodnjača, Crna Rijeka (lcvade).

Zbog takvog reljefa naselje je razbijenog tipa. Kuće su grupisane po mahalma na bratstveničkoj osnovi, Glavne su mahale: Stanići, Kovačevići, Gabići, Radići, Kostovići, (Stanići), Jankovići, Dobrići i Trnjanska. Kuća ima mnogo više na prisojnoj strani. U ovom delu sela su i ostaci staroga naselja: Crkvina kod Oraha i groblje u Trnjanskoj Mahali.

Sadašnja bratstva u Oklacu doseljena su u toku poslednjih 200 godina. Rodovi su: Stanići (20 k., Sv. Arhanđeo i Velika gospođa), poreklom iz Morače. Došli su pre 150 godina tri brata; jedan otišao u Suvo Grlo (Metohiski Podgor) od koga su današnji Tomaševići; drugi u Rajetiće (Rogozna), a treći, Stojadin, ostao u Oklacu. Od tri sina udovice Stane su oklački Stanići; njih ima iseljenih u Đake kod Kuršumlije i u N. Pazaru.

Komatovići (10 k.), došli su iz Brnjaka i naselili Babiće, zaselak Oklaca

Radići (2 k., Sv. kralj Dečanski), rod su sa Sovrlićima u Burlatima, koji su se odavde tamo iselili.

Dobrići (12 k.) takođe su Komatovići iz Brnjaka.

Milićevići (4 k., Sv. Nikola) ne znaju tačno svoje poreklo. Kažu da su iz Crne Gore.

Jankovići (7 k.) i Kovačevići (4 k., Sv. Đorđe, rod su sa Drobnjacima iz Presjeke). U selu se tvrdi da su se Jankovići prvi od svih naselili u Oklacu.

 

IZVOR: SANU, Srpski etnografski zbornik, knjiga, LXVII, D-r Milosav Lutovac, IBARSKI KOLAŠIN, antropogeografska ispitivanja, Beograd, 1954. Odabrao i priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

 

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.