Порекло презимена, село Јабука (Зубин Поток)

11. новембра 2015.

коментара: 0

Порекло становништва села Јабука, општина Зубин Поток. Према истраживању др Милисава Лутовца, Ибарски Колашин, антропогеографска испитивања, Београд, 1954. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Село је у изворишној челенци Зубодолског Потока испод била, које носи три назива: Блато, Бисаге и Илиница. Простор на којему је насеље рашчлањен је потоцима на крајеве које називају: Велика Јабука, Мала Јабука, Венцова Долина, Требљевине, Башча, Орлујак, Лескова Страна, Ријека, Вртача, Илиница, Блато, Бисаге, Стране, Баре, Осоје.

Да је Јабука старије насеље сведоче два стара гробља и црквина. Пространо гробље је на Илиници; оно је припадало већем насељу него што је данашња Јабука. Гробови, су из разних времена, од Средњег века до данас. У средини гробља је рушевина старе црве. Значај овог места се види и из тога што се на Илиници долазило на сабор не само из суседних села него и из Метохије. Сабор се држи првог четвртка по Духовима. Народ каже да је само ту доношен Девички крст (крст из манастира Девича). Друго, знатно мање гробље је испод села.

Насеље Јабука се дели у три краја: Велика Јабука или „Село“, Мала Јабука и Ђукића Махала. У њима живе ови родови:

Бишевци (21 к.), досељени пре 150 година из Бишева код Рожаја; славили су раније Краља Дечанског (Св. Мрату), па после пресељења узели Петковдан. Доскора су прислуживали стару славу. Бишевци се деле на Јанићијевиће у Малој и Инђиће у Великој Јабуци. Од ових су исељене 4 куће у Топлицу.

– Ђукићи (6 к., Петковдан), досељени из Горњег Јасеновика.

 

ИЗВОР: САНУ, Српски етнографски зборник, књига, LXVII, Д-р Милосав Лутовац, ИБАРСКИ КОЛАШИН, антропогеографска испитивања, Београд, 1954. Одабрао и приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.