Poreklo prezimena, selo Jabuka (Zubin Potok)

11. novembar 2015.

komentara: 2

Poreklo stanovništva sela Jabuka, opština Zubin Potok. Prema istraživanju dr Milisava Lutovca, Ibarski Kolašin, antropogeografska ispitivanja, Beograd, 1954. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Selo je u izvorišnoj čelenci Zubodolskog Potoka ispod bila, koje nosi tri naziva: Blato, Bisage i Ilinica. Prostor na kojemu je naselje raščlanjen je potocima na krajeve koje nazivaju: Velika Jabuka, Mala Jabuka, Vencova Dolina, Trebljevine, Bašča, Orlujak, Leskova Strana, Rijeka, Vrtača, Ilinica, Blato, Bisage, Strane, Bare, Osoje.

Da je Jabuka starije naselje svedoče dva stara groblja i crkvina. Prostrano groblje je na Ilinici; ono je pripadalo većem naselju nego što je današnja Jabuka. Grobovi, su iz raznih vremena, od Srednjeg veka do danas. U sredini groblja je ruševina stare crve. Značaj ovog mesta se vidi i iz toga što se na Ilinici dolazilo na sabor ne samo iz susednih sela nego i iz Metohije. Sabor se drži prvog četvrtka po Duhovima. Narod kaže da je samo tu donošen Devički krst (krst iz manastira Deviča). Drugo, znatno manje groblje je ispod sela.

Naselje Jabuka se deli u tri kraja: Velika Jabuka ili „Selo“, Mala Jabuka i Đukića Mahala. U njima žive ovi rodovi:

Biševci (21 k.), doseljeni pre 150 godina iz Biševa kod Rožaja; slavili su ranije Kralja Dečanskog (Sv. Mratu), pa posle preseljenja uzeli Petkovdan. Doskora su prisluživali staru slavu. Biševci se dele na Janićijeviće u Maloj i Inđiće u Velikoj Jabuci. Od ovih su iseljene 4 kuće u Toplicu.

– Đukići (6 k., Petkovdan), doseljeni iz Gornjeg Jasenovika.

 

IZVOR: SANU, Srpski etnografski zbornik, knjiga, LXVII, D-r Milosav Lutovac, IBARSKI KOLAŠIN, antropogeografska ispitivanja, Beograd, 1954. Odabrao i priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

Komentari (2)

Odgovorite

2 komentara

  1. vuk

    da li u tom selu postoje petrovici iseljenici u pustoj reci, jesu li svi u jabuci iz kolasina crnogorci? pa nemoguce je samo dve familije u jabuci… nego nema veze

  2. Starina Biševac

    Ovo ništa nije tačno. Tačni su samo nazivi mesta kao i naziv cekve.