Порекло презимена, село Војимислиће (Зубин Поток)

4. новембра 2015.

коментара: 2

Порекло становништва села Војимислиће, општина Зубин Поток. Према истраживању др Милисава Лутовца, Ибарски Колашин, антропогеографска испитивања, Београд, 1954. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Село је на високој површи над којом се уздиже брдо Главица. Носи као и Ранчиће назив неког старијег рода, јер се данашње становништво доселило из суседних села у новије време:

– Вирјевићи (12 к., Св. Арханђео), дошли су из села Зечевића пре 100 година. Њихови су рођаци у Зечевићу и Ранчићу.

Катићи (5к., Св. Лука), досељени су из Лучке Ријеке, а тамо из Роваца у Црној Гори. Има их исељених у Радељ, Тврђен и Грабовац (доњи Ибар); у Радељу се презивају Мијовићи, а у Тврђену Вукашиновићи.

ИЗВОР: САНУ, Српски етнографски зборник, књига, LXVII, Д-р Милосав Лутовац, ИБАРСКИ КОЛАШИН, антропогеографска испитивања, Београд, 1954. Одабрао и приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

 

Коментари (2)

Одговорите

2 коментара

  1. gillle

    Све похвале ПОРЕКЛУ и сарадницима овог портала, у овом случају господину Ананићу на уложеном труду. Међутим, др Милисав Лутовац, аутор антропогеографске студије “Ибарски Колашин” је, бар што се тиче Војмислића, као мачка “мануо репом”. Жао ми је што ова област није припала, рецимо, Петру Ж. Петровићу (аутору РАШКЕ области), верујем да би он расчивијао сваки огранак рода а не као поменути аутор Ибарског Колашина, изостави читав један род ДРОБЊАКА (Живковића). Живковићи су у време Лутовчевог истраживања имали неколико кућа са поприличним бројем чланова. Надам се да ћу ускоро објавити скраћену верзију мог истраживања Војмислића и околних села. Поздрав!

    • Јовица Кртинић

      Поштовани gillle, пошаљите па ћемо објавити Ваше истраживање уз овај чланак и чланке за околна села. Слободно може и дужа верзија. Хвала много!