Poreklo prezimena, selo Vojimisliće (Zubin Potok)

4. novembar 2015.

komentara: 2

Poreklo stanovništva sela Vojimisliće, opština Zubin Potok. Prema istraživanju dr Milisava Lutovca, Ibarski Kolašin, antropogeografska ispitivanja, Beograd, 1954. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Selo je na visokoj površi nad kojom se uzdiže brdo Glavica. Nosi kao i Rančiće naziv nekog starijeg roda, jer se današnje stanovništvo doselilo iz susednih sela u novije vreme:

– Virjevići (12 k., Sv. Arhanđeo), došli su iz sela Zečevića pre 100 godina. Njihovi su rođaci u Zečeviću i Rančiću.

Katići (5k., Sv. Luka), doseljeni su iz Lučke Rijeke, a tamo iz Rovaca u Crnoj Gori. Ima ih iseljenih u Radelj, Tvrđen i Grabovac (donji Ibar); u Radelju se prezivaju Mijovići, a u Tvrđenu Vukašinovići.

IZVOR: SANU, Srpski etnografski zbornik, knjiga, LXVII, D-r Milosav Lutovac, IBARSKI KOLAŠIN, antropogeografska ispitivanja, Beograd, 1954. Odabrao i priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

 

Komentari (2)

Odgovorite

2 komentara

  1. gillle

    Sve pohvale POREKLU i saradnicima ovog portala, u ovom slučaju gospodinu Ananiću na uloženom trudu. Međutim, dr Milisav Lutovac, autor antropogeografske studije “Ibarski Kolašin” je, bar što se tiče Vojmislića, kao mačka “manuo repom”. Žao mi je što ova oblast nije pripala, recimo, Petru Ž. Petroviću (autoru RAŠKE oblasti), verujem da bi on rasčivijao svaki ogranak roda a ne kao pomenuti autor Ibarskog Kolašina, izostavi čitav jedan rod DROBNJAKA (Živkovića). Živkovići su u vreme Lutovčevog istraživanja imali nekoliko kuća sa popriličnim brojem članova. Nadam se da ću uskoro objaviti skraćenu verziju mog istraživanja Vojmislića i okolnih sela. Pozdrav!

    • Jovica Krtinić

      Poštovani gillle, pošaljite pa ćemo objaviti Vaše istraživanje uz ovaj članak i članke za okolna sela. Slobodno može i duža verzija. Hvala mnogo!