Poreklo prezimena, selo Rezala (Zubin Potok)

3. novembar 2015.

komentara: 3

Poreklo stanovništva sela Rezala, opština Zubin Potok. Prema istraživanju dr Milisava Lutovca, Ibarski Kolašin, antropogeografska ispitivanja, Beograd, 1954. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Selo je na terasi Ibra i po blagim stranama iznad te terase. Tu utiče Čečevska Rijeka u Ibar. Njom poprečni put izvodi Čečevo i druga sela na glavni drum, prelazeći preko plitkog gaza. Na istom mestu je sada podignut most.

Vodu piju sa izvora, a za pojila i druge domaće potrebe koriste Ibar i Čečevsku Reku.

Nazivi pojedinih većih potesa su: Gradina (terasa pored Ibra), Markovača, Aluge (njive i livade), Bačište, Bare, Stare Kuće, Krst, Čarapića Mala. Selo se deli u dve mahale na bratstveničkoj osnovi: Galjska i Čarapića Mahala. U Galjskoj Mahali su Galjci, a u Čarapića Mahali Drobnjaci, koji su se tu naselili kada su Čarapići prebegli u Srbiju 1882 g.

U selu ima dosta tragova ranijeg stanovništva. Na brežuljku Glavici do današnje zgrade Ošntinskog odbora vide se ostaci starog srpskog groblja. Sudeći po lepim položenim pločama i prostranstvu, pripadalo je većem i bogatijem naselju. Ploče su poglavito od tesane sige iz Čečevske Rijeke. Prilikom zidanja Zadružnog doma, ploče su povađene; mesto njih se sada vide samo rupe. Na prostanoj terasi Ibra u njivama su bili zidovi kuća. Ovde se jednno mesto zove ,,„Anište“; tu je nekada bio glavni han na putu uz Ibar.

Stanovništvo Rezala se stalno smenjivalo. Sada tu žive Galjci, Andrići i Drobnjaci.

Galjci — Lakonići (16 k., Petkovdan), doseljeni su iz kolašinskog sela Tabalija pre 150 godina, a u ovo iz Bjelopavlića. Rođaci su im Matasukići u Brnjaku. Došla udovica sa troje dece, Mirkom, Živkom i Vučinom, od kojih su tri grane Galjaka; nastanili su se kod Košana, koji su se odavde iselili. I Galjaka ima iseljenih u okolinu Kuršumlije.

Andrići (4 k., Petkovdan) dovoci su kod Galjaka. Majka ih je dovela iz Čečeva.

Drobnjaci (2 k.), iz Veljeg Brijega, naselili se na zemlju Čarapića, koji su prebegli u Srbiju (Toplica).

IZVOR: SANU, Srpski etnografski zbornik, knjiga, LXVII, D-r Milosav Lutovac, IBARSKI KOLAŠIN, antropogeografska ispitivanja, Beograd, 1954. Odabrao i priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

Komentari (3)

Odgovorite

3 komentara

  1. Vojislav Ananić

    Po knjizi,Matovića nema u selu Rezala. Knjiga je štampana 1954. godine. Možda su Matovići došli kasnije.

  2. Vojislav Ananić

    Ako mislite uopšte o poreklu Matovića, otvorite FORUM, ukucajte ćirilicom matović, kliknite i pojaviće Vam se više izvora porekla prezimena, sa više lokaliteta.