Порекло презимена, село Резала (Зубин Поток)

3. новембар 2015.

коментара: 3

Порекло становништва села Резала, општина Зубин Поток. Према истраживању др Милисава Лутовца, Ибарски Колашин, антропогеографска испитивања, Београд, 1954. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Село је на тераси Ибра и по благим странама изнад те терасе. Ту утиче Чечевска Ријека у Ибар. Њом попречни пут изводи Чечево и друга села на главни друм, прелазећи преко плитког газа. На истом месту је сада подигнут мост.

Воду пију са извора, а за појила и друге домаће потребе користе Ибар и Чечевску Реку.

Називи појединих већих потеса су: Градина (тераса поред Ибра), Марковача, Алуге (њиве и ливаде), Бачиште, Баре, Старе Куће, Крст, Чарапића Мала. Село се дели у две махале на братственичкој основи: Гаљска и Чарапића Махала. У Гаљској Махали су Гаљци, а у Чарапића Махали Дробњаци, који су се ту населили када су Чарапићи пребегли у Србију 1882 г.

У селу има доста трагова ранијег становништва. На брежуљку Главици до данашње зграде Ошнтинског одбора виде се остаци старог српског гробља. Судећи по лепим положеним плочама и пространству, припадало је већем и богатијем насељу. Плоче су поглавито од тесане сиге из Чечевске Ријеке. Приликом зидања Задружног дома, плоче су повађене; место њих се сада виде само рупе. На простаној тераси Ибра у њивама су били зидови кућа. Овде се једнно место зове ,,„Аниште“; ту је некада био главни хан на путу уз Ибар.

Становништво Резала се стално смењивало. Сада ту живе Гаљци, Андрићи и Дробњаци.

Гаљци — Лаконићи (16 к., Петковдан), досељени су из колашинског села Табалија пре 150 година, а у ово из Бјелопавлића. Рођаци су им Матасукићи у Брњаку. Дошла удовица са троје деце, Мирком, Живком и Вучином, од којих су три гране Гаљака; настанили су се код Кошана, који су се одавде иселили. И Гаљака има исељених у околину Куршумлије.

Андрићи (4 к., Петковдан) довоци су код Гаљака. Мајка их је довела из Чечева.

Дробњаци (2 к.), из Вељег Бријега, населили се на земљу Чарапића, који су пребегли у Србију (Топлица).

ИЗВОР: САНУ, Српски етнографски зборник, књига, LXVII, Д-р Милосав Лутовац, ИБАРСКИ КОЛАШИН, антропогеографска испитивања, Београд, 1954. Одабрао и приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

Коментари (3)

Одговорите

3 коментара

  1. Војислав Ананић

    По књизи,Матовића нема у селу Резала. Књига је штампана 1954. године. Можда су Матовићи дошли касније.

  2. Војислав Ананић

    Ако мислите уопште о пореклу Матовића, отворите ФОРУМ, укуцајте ћирилицом матовић, кликните и појавиће Вам се више извора порекла презимена, са више локалитета.