Порекло презимена, село Падине (Зубин Поток)

3. новембра 2015.

коментара: 1

Порекло становништва села Падине, општина Зубин Поток. Према истраживању др Милисава Лутовца, Ибарски Колашин, антропогеографска испитивања, Београд, 1954. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

Padine

 

Село је на присојној страни потока испод Љубен-Лаза и Сигавца. С једне стране користе шуму и испашу изнад села, а са друге, њиве и ливаде у долу и пут који води низ поток према Ибру. Воду пију са извора Олуновца и за појило користе близину потока. Усред данашњег села је „Старо Село“, у којем се по њивама налази „Душанов новац“. У селу се издвајају две махале у којима су куће доста груписане.

У падинама живи једно братство, Лакоњићи.

 — (Живковићи, Радојковићи, Милентијевићи, Спасојевићи, Перовићи и Радосављевићи (28 к., Св. Петка). Досељени су из Бјелопавлића; род су са Гаљцима у Резалима и Јаковљевићима у Брњаку. Кажу да су од три брата, који су се поделили у Ваганицама код К. Митровице и раселили на разне стране. Отуда је дошао њихов предак Бошко пре 180 година и овде купио земљу у ага. Из Падина су се исељавали свуда. Од Лакоњића су Радојковићи у Бресници код Бањске (6 к.), Лакоњићи у Бориковцу, Шљивњу и Нетврђу код Новог Пазара.

 

ИЗВОР: САНУ, Српски етнографски зборник, књига, LXVII, Д-р Милосав Лутовац, ИБАРСКИ КОЛАШИН, антропогеографска испитивања, Београд, 1954. Одабрао и приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

 

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. Ja

    Da li su Milentijevići iz Padina u srodstvu sa Milentijevićima iz Mekinića,opština Leposavić ?