Порекло презимена, село Кобиља Глава (Зубин Поток)

3. новембра 2015.

коментара: 0

Порекло становништва села Кобиља Глава, општина Зубин Поток. Према истраживању др Милисава Лутовца, Ибарски Колашин, антропогеографска испитивања, Београд, 1954. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Ово село је на површи између два потока према којима стране падају стрмо. Куће су груписане у три краја, који нису далеко један од другога. Сви се служе чесмом званом Поток усред села. Називи сеоских атара су: Старо Село, Струганица (ливаде), Бријест, Поток, Лаз, Пресло, Забрђе (ливаде), Валоге (њиве).

Село је старо, што се види по гробљу, које је на шумовитој главици; народ га зове „Латинско гробље“. Међутим то је старо српско гробље, где су се сахрањивали Малетићи, који су се одавде иселили у Метохију (Суво Грло и Исток). Ту је и гробље садашњег становништва.

У Кобиљој Глави сада живи само једно братство Краговићи (14 к., Аранђеловдан и Велика госпођа). Кажу да се њихов родоначелник Павић доселио из Мораче; отада броје 6 појасева. Најпре су се населили у Луков До, испод Рогозне, а одатле у доба Карађорђа прешли у Кобиљу Главу. Приликом повлачења војске Хусејина Градашчевића са Косова „нашли су новац“ и купили у бега Кобиљу Главу, Врбу и Падине „за 9 ћеса“. Тада су се одавде иселили поменути Малетићи.

Краговићи су се брзо множили и исељавали. Има их у Баљинцу код Пантина (Косово), у Јанковићу (Топлица), у Копаонику и Жабару (К. Митровица).

ИЗВОР: САНУ, Српски етнографски зборник, књига, LXVII, Д-р Милосав Лутовац, ИБАРСКИ КОЛАШИН, антропогеографска испитивања, Београд, 1954. Одабрао и приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

 

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.