Poreklo prezimena, selo Kobilja Glava (Zubin Potok)

3. novembar 2015.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Kobilja Glava, opština Zubin Potok. Prema istraživanju dr Milisava Lutovca, Ibarski Kolašin, antropogeografska ispitivanja, Beograd, 1954. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Ovo selo je na površi između dva potoka prema kojima strane padaju strmo. Kuće su grupisane u tri kraja, koji nisu daleko jedan od drugoga. Svi se služe česmom zvanom Potok usred sela. Nazivi seoskih atara su: Staro Selo, Struganica (livade), Brijest, Potok, Laz, Preslo, Zabrđe (livade), Valoge (njive).

Selo je staro, što se vidi po groblju, koje je na šumovitoj glavici; narod ga zove „Latinsko groblje“. Međutim to je staro srpsko groblje, gde su se sahranjivali Maletići, koji su se odavde iselili u Metohiju (Suvo Grlo i Istok). Tu je i groblje sadašnjeg stanovništva.

U Kobiljoj Glavi sada živi samo jedno bratstvo Kragovići (14 k., Aranđelovdan i Velika gospođa). Kažu da se njihov rodonačelnik Pavić doselio iz Morače; otada broje 6 pojaseva. Najpre su se naselili u Lukov Do, ispod Rogozne, a odatle u doba Karađorđa prešli u Kobilju Glavu. Prilikom povlačenja vojske Husejina Gradaščevića sa Kosova „našli su novac“ i kupili u bega Kobilju Glavu, Vrbu i Padine „za 9 ćesa“. Tada su se odavde iselili pomenuti Maletići.

Kragovići su se brzo množili i iseljavali. Ima ih u Baljincu kod Pantina (Kosovo), u Jankoviću (Toplica), u Kopaoniku i Žabaru (K. Mitrovica).

IZVOR: SANU, Srpski etnografski zbornik, knjiga, LXVII, D-r Milosav Lutovac, IBARSKI KOLAŠIN, antropogeografska ispitivanja, Beograd, 1954. Odabrao i priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

 

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.