Poreklo prezimena, selo Ljubinci (Aleksandrovac)

19. oktobar 2015.

komentara: 2

Poreklo stanovništva sela Ljubinci (po knjizi Ljubince), opština Aleksandrovac – Rasinski okrug. Prema knjizi Milisava Lutovca „Župa Aleksandrovačka“. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Ljubinci

Položaj sela.

Naselje se prostire po zaravni, na padinama malih brda Jankovog Brda i Jelenjaka, u izvorištu potoka. Staro Selo je bilo u dolini, gde su sada bašte i delom vinogradi.

Vode.

Ranije su meštani koristili vodu za piće iz bunara. Danas je, međutim, sproveden vodovod iz Ljubinačkog Potoka.

Zemlje.

Osima Starog Sela i Turskog Brda, potesi nose sledeće nazive: Vladičina Bara – koja je pripadala nekom manastiru, Velika Livada (njive), Gologlava (vinogradi), Grnčići (njive i vinogradi) – odakle je ranije uzimana zemlja za grnčariju a možda se tu kriju i ostaci nekih ranijih naselja, Gložane (njive i vinogradi). U ataru ovog sela podjednako je zastupljeno vinogradarstvo i voćarstvo.

Starine u selu.

U Starom Selu se nailazi na temelje kuća. Tu i na Turskom Brdu iskopana su dva mala mača. Kažu de na Turskom Brdu ima ostataka turskih nadgrobnih spomenika.

Tip sela.

Selo je vremenom pomereno prema gornjim stranama. Neki kažu da su se najpre naseljavali u Starom Selu. Selo, koje je sada dosta grupisano, lako odavde koristi sve potese. U novije veme selo počinje da se širi pored puteva.

Poreklo stanovništva.

Stanovništvo Ljubinaca je, kao i u susednim selima, doseljeno:

-Stanići, Đurđevdan i Alimpijevdan, su poreklom „od Ibra“. Bili su ranije u Osrecima.
-Račići, ranije Belosavljevići, slave Alimpijevdan i Đurđevdan. Kažu da su poreklom iz Crne Gore. Broje od doseljenja pet pojaseva-kolena: Vukosav (43 godine), Đorđe, Mijuško, Jova, Smiljko i Rača.
-Varinci, Nikoljdan, su poreklom iz Lesenovaca – Župa, od bratstva Katančevića. Pre doseljenja u Ljubince bili su u Varini, nekadašnjem naselju Župe, pa se zbog toga prezivaju Varinci.
-Levići, Tomindan, su doseljeni iz Blaževa – Kopaonik.
-Rilaci, Nikoljdan. Predak se doselio od Javora. Jedno vreme su živeli u Krivoj Reci – Kopaonik. Istog su porekla sa Rilacima u Subotici – Župa.
-Stankovići, Aranđelovdan i Sv. Mina, su se doselili iz Budilovine – Kopaonik.
-Majstorovići*. Predak doseljen „iz preko Morave“.
-Ilići, Alimpijevdan, su iz Budilovine – Kopaonik.
-Sudimci* su iz Blaževa – Kopaonik.

*Ne kaže se koju slavu slave.

IZVOR: Prema knjizi Milisava Lutovca „Župa Aleksandrovačka“. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (2)

Odgovorite

2 komentara

  1. Slavoljub Miljkovic

    Za autora ovih informacija o prezimenima jedna informacija ,da li slucajno ili namerno izostavljeno prezime Miljkovic , koje ima svoje poreklo a hvala bogu i naslednike i dan danas .

  2. Milodan

    Slavoljub Miljković!

    Nema Miljkovića u knjizi. provereno. Uostalom, na naslovnici Porekla postoji “Digitalna biblioteka”, pronađite knjigu “Župa Aleksandrovačka” i pogledajte strane 73 i 74, na kojima su podaci o selu Ljubinci (po knjizi Ljubince).
    Dakle, ni slučajno ni namerno.

    Pozdrav!