Порекло презимена, село Долови (Хатељ, Столац)

16. октобра 2015.

коментара: 0

Порекло становништва села Долови, општина Хатељ (Столац). Према истраживању Петра Шобајића  ДАБАРСКО ПОЉЕ У ХЕРЦЕГОВИНИ. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

Dolovi
поглед на Долове, фото Зоран Шукић (Panoramio)

У вали изнад поља је 11 кућа између Кубаша, Ковачевца и Репашнице. Немају живе воде, већ чатрње.

Видео сам по селу три камене гомиле. На Сочивиштима је гробље братства Миливојевића, које је овде најстарије и најбројније. У гробљу су 24 крста лепо израђена, а великих гробница нема.

Не зна се да су преци Миливојевића затекли кога онде, а назив Сочивиште је вероватно остао од породице Сочивица.

Називи по селу су: Катуниште, Лазетине, Уметаљка, Ђурновац, Шкрка (вода), Дукина Ограда, Нерод, Кичин (главица), Ковачевац, Кириџиска Каменица, Почивала, Савичина Каменица, Клоптене Долине, Орлијевац, Гојин До, Суљин Возник, Гојин Бријег.

У селу живе:

Миливојевићи су из Гацка и тамо се неко њихов потурчио. Један дође у Дабар код Љубовића и он га насели у пусте Долове које растрапе. Од најдаљих предака знају Шћепана и до њега броје: Симо (рођ. око 1862) — Ђуро — Михаило (рођ. око 1750) — Шћепан. У Долове је дошао неки предак пре Шћепана. Шћепан је имао Михаила, Васиља и Илију и од њих је 7 кућа и 1 у Кубатовини. Славе Никољдан. Шћепан је имао неколика брата: Панта који је прешао на Трусину, други брат под Ком, трећи у Мечу, опет у Дабар, а Милоје у Милевче у Доња Врањска, где од њега има око 10 кућа.

Дуке 2 к. су из Гор. Врањске, дошао Милош и синови му: Видак, Лука и Ђуро око 1855. г. на земљу Љубовића. Славе Арлијевдан.

 Милићевићи 2 к. су из Засаде сишли на земљу Љубовића око 1870. г., прешао Илија, славе Никољдан.

 

ИЗВОР: ПЕТАР ШОБАЈИЋ: ДАБАРСКО ПОЉЕ У ХЕРЦЕГОВИНИ – антропогеографска истраживања – САНУ, насеља и порекло становништва, књ. 34, Београд, 1954. Одабрао и приредио: сарадник портала Порекло Војислав Ананић

 

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.