Poreklo prezimena, selo Dolovi (Hatelj, Stolac)

16. oktobar 2015.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Dolovi, opština Hatelj (Stolac). Prema istraživanju Petra Šobajića  DABARSKO POLJE U HERCEGOVINI. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

Dolovi
pogled na Dolove, foto Zoran Šukić (Panoramio)

U vali iznad polja je 11 kuća između Kubaša, Kovačevca i Repašnice. Nemaju žive vode, već čatrnje.

Video sam po selu tri kamene gomile. Na Sočivištima je groblje bratstva Milivojevića, koje je ovde najstarije i najbrojnije. U groblju su 24 krsta lepo izrađena, a velikih grobnica nema.

Ne zna se da su preci Milivojevića zatekli koga onde, a naziv Sočivište je verovatno ostao od porodice Sočivica.

Nazivi po selu su: Katunište, Lazetine, Umetaljka, Đurnovac, Škrka (voda), Dukina Ograda, Nerod, Kičin (glavica), Kovačevac, Kiridžiska Kamenica, Počivala, Savičina Kamenica, Kloptene Doline, Orlijevac, Gojin Do, Suljin Voznik, Gojin Brijeg.

U selu žive:

Milivojevići su iz Gacka i tamo se neko njihov poturčio. Jedan dođe u Dabar kod Ljubovića i on ga naseli u puste Dolove koje rastrape. Od najdaljih predaka znaju Šćepana i do njega broje: Simo (rođ. oko 1862) — Đuro — Mihailo (rođ. oko 1750) — Šćepan. U Dolove je došao neki predak pre Šćepana. Šćepan je imao Mihaila, Vasilja i Iliju i od njih je 7 kuća i 1 u Kubatovini. Slave Nikoljdan. Šćepan je imao nekolika brata: Panta koji je prešao na Trusinu, drugi brat pod Kom, treći u Meču, opet u Dabar, a Miloje u Milevče u Donja Vranjska, gde od njega ima oko 10 kuća.

Duke 2 k. su iz Gor. Vranjske, došao Miloš i sinovi mu: Vidak, Luka i Đuro oko 1855. g. na zemlju Ljubovića. Slave Arlijevdan.

 Milićevići 2 k. su iz Zasade sišli na zemlju Ljubovića oko 1870. g., prešao Ilija, slave Nikoljdan.

 

IZVOR: PETAR ŠOBAJIĆ: DABARSKO POLJE U HERCEGOVINI – antropogeografska istraživanja – SANU, naselja i poreklo stanovništva, knj. 34, Beograd, 1954. Odabrao i priredio: saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

 

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.