Poreklo prezimena, selo Šarkamen (Negotin)

10. septembar 2015.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Šarkamen, opština Negotin – Borski okrug. Prema knjizi Koste Jovanovića „Negotinska Krajina i Ključ“. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Atar ovoga sela je na stranama Šarkamenske, Vrelske i Popovičke Reke. Kuće su na levoj strani Šarkamenske i Vrelske Reke a samo ih nekoliko ima na levoj strani Popovičke Reke, na desnoj strani Popovičke Reke ima svega 2-3 kuće.

Vode.

Selo oskudeva pijaćom vodom, jer ima samo nekoliko bunara, koji leti presušuju, pa se pije „mutljag“. Zimi se koristi voda sa reka. U sinoru su česme: u Dugačkoj Poljani, u Beglučkom Livađu, Jedićeva Česma i jedan kladenac.

Zemlje i šume.

Mesta sa njivama, livadama i gajevima zovu se: Belo Polje, Duboki Potok, Kosa, Dubrava, Građene Livade, Šib, Boljevina, Suvarje, Nerezina, Dugačka Poljana, Selištance, Đip, Matejev Potok, Lazarevićeva Glavica, Panjevi, Ispust, Veliko Polje, Šareni Potok, Livađe, Drenjar, Klađe, Bara, Priplata, Beglučke Livade, Rčić, Todorov Potok, Vrelo, Borski Potok, Branik, Ajdučka Glavica, Tomićevo Brdo, Vlaške Njive, Bogdanovica, Graovište, Ručevica, Ploča, Živkov Potok, Ljiljar, Živkovica, Rt, Rtski Potok, Koridžan i Ivor. Šume su Vrelo i Plaz a utrine Osojna, Pristanje, Plaz i Deo.

Tip sela.

Šarkamen je selo zbijenog tipa i, zbog strmog zemljišta, kuće su jače zbijene, razmaknute 10 do 30 metara u dva „sokaka“ koji su pored Šarkamenske, Vrelske i Popovičke Reke. Podeljeno je na na Gornji i Donji Kraj u kojima su kuće raznih rodova, većinom izmešane.

Ime selu.

Priča se da je selo dobilo ime po nekom šarenom kamenu.

Starine u selu.

Najstariji ostatak iz prošlosti je Šarkamenski ili Latinski Grad, koji je oko 4 kilometra zapadno od sela, na levoj strane Vrelske Reke. U jugoistočnom delu Grada postoji krupna gomila kamenja i to mesto zovu Crkva u Gradu. Na Vrelskoj Reci, prema Gradu, ima ostataka od mosta kojim se išlo u Grad. Severno od Grada su ruševine od starog kupatila. Neznano Groblje i Kraljičko Grblje su, po predanju, ostali iz vremena pre nastanka Šarkamena. Selištance je mesto u ataru sa koga se selo premestilo na današnje mesto.

Vrelo Šarkamen, arheološko nalazište
Vrelo Šarkamen, arheološko nalazište

Pisani podaci o selu u prošlosti.

Šarkamen se prvi put pominje 1735. godine. Selo Šarkamen, Scharkamen je zabeleženo 1783. i 1784. godine a 1807. godine pominje se knez Eremija Šarkamen. Godine 1846. selo je imalo 83; 1866 – 107 a 1924. godine 170 kuća.

Postanak sela i poreklo stanovništva.

Po predanju osnivači sela su doseljeni pre 200 i više godina i zasnovali selo u gustoj šumi i dugo vremena je ostalo izdvojeno od okolnih naselja. Priča se da je na Selištancu bilo nekoliko „burdelja“ koji su se zbog „turskog zuluma“ rasturili i njihovi stanovnici se preselili u Šarkamen i susedni Štubik.

U osnivače Šarkamena ubrajaju se:

-Đorići, Cojkići, Žikići i Martići su jedan rod, slave Nikoljdan. Otac doseljen iz Bele Reke u Crnoj Reci sa osam sinova. Prvo su se nastanili pored Popovičke Reke, gde su sagradili sedam „burdelja“ ali po nagovoru „obor kneza“, koji je stanovao u Brestovcu ubrzo premestili na sadašnje mesto i „udarili kolac selu“.
Stari rod su i:
-Šušići, Milovanovići, Nedići, Živanići, Sušići ili Vidići, Cojkići, Mladenovići, Ivići, Đuričići, Petkovići ili Nikolići i Gadići su jedan rod, slave Ilindan. Došli su iz Bele Reke odmah posle zasnivanja Šarkamena i nastanili se pored Popovičke Reke. Bojeći se da novi doseljenici ne zauzmu polja pored Šarkamenske Reke, neki se presele na njenu levu stranu, gde su im potomci i danas. Preded im je „bio vojnik Hajduk Veljkov“.
-Tomići i Pajići su jedan rod, slave Đurđevdan. Preci su im iz Bele Reke.
-Kalići, Jenići, Miljkovci, Lazarevići, Berići, Lapadići, Cojići-Isakovići, Veljkovići i Bećarski su jedan rod, slave Nikoljdan. Doseljeni su iz Urovice a poreklom su sa Kosova.
-Jockići, Pajići, Pavlići i Šnajići su jedan rod, slave Lučindan. Doseljeni su iz Bele Reke, neki su se odselili u Miloševo – „Gornji Vilajet“. Od ovoga roda je bio „knez Eremija Šarkamen“, čiji je brat poginuo u boju na Malajnici i Štubiku.

Rodovi doseljeni u 19. veku:

-Stanići, Jovanjdan, su od starinaca u Sikolu.
-Karići, Sv. Vartolomej, su od Stanića u Sikolu
-Goljići, Petrovdan, su iz Vidrovca a starinom su sa Kosova.
-Marići, Đurđevdan. Praded se doselio iz „Kosovaca“ u Popovici.
-Conići i Jelići su jedan rod, slave Trifundan, su iz Vidrovca a starinom su sa Kosova.
-„Bugari“, Nikoljdan, su iz Stare Srbije.
-Đorđevići, Nikoljdan, su Cigani-Romi kovači, doseljeni iz Popovice.
-Milosavljevići, Sv. Petka, su Cigani-Romi kovači, doseljeni iz Rgotine u Crnoj Reci.
Seoska zavetina je Ilindan.

IZVOR: Prema knjizi Koste Jovanovića „Negotinska Krajina i Ključ“. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.