На Српски ДНК дан (14. септембра) добијате велики попуст на ДНК тестирање – уместо 13.000 динара платите свега 5.500 динара

1. септембра 2015.

коментара: 5

Друштво српских родословаца “Порекло” обавештава све заинтересоване да се пријаве за ДНК тестирање, које ћемо, у сарадњи са београдским ДНК центром за генетику, организовати 14. септембра 2015. године. Цена тестирања само тог дана биће 5.500 динара (редовна цена је 13.000 динара).

Тестирање организујемо поводом три године од оснивања Српског ДНК пројекта (dnk.poreklo.rs), у чију част смо од ове године установили “Српски ДНК дан”.

ДНК тестирање ће моћи да се обави 14. септембра у ДНК центру за генетику (www.dnk.rs), Светозара Ћоровића 10 (угао са Владетином) од 9.00 до 19.00 часова. Они који нису из Београда моћи ће да пошаљу узорак поштом, тако да он стигне на напред поменуту адресу у периоду од 14. до 18. септембра.

Тестирање је безболно и обавља се тако што се са штапићем за букални брис узме узорак утрљаваљем штапића по унутрашњој страни образа (http://www.dnk.rs/Bukalni-bris).

Добија се резултат на 23 маркера, што је довољно да се одреди припадност одређеној хаплогрупи и утврди сродство са досад тестираним појединцима.

Тестира се прапорекло по мушкој линији, тзв. Y-ДНК хромозом, што значи да се тестирање односи на особе мушког пола, с обзиром да се поменути хромозом преноси само са оца на сина.

 

О СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ

Српски ДНК пројекат основала је група ентузијаста окупљених око портала Порекло (poreklo.rs) с циљем да се на једном месту саберу подаци свих особа са наших простора које су урадиле Y-ДНК анализу (прапорекло по мушкој линији). У табели Српског ДНК пројекта налазе се резултати генетски тестираних појединаца (за сад њих око 700) са простора Србије, Црне Горе, Хрватске, БиХ и Македоније. То значи да су унутар Српског ДНК пројекта представљени и појединци који нису Срби, али са Србима деле исти простор и историју, као и сличну генетику. Пројекат је, дакле, отворен за све људе са простора Србије и околних земаља.

Циљ пројекта је да уз помоћ генетике дешифрујемо тајне порекла већине српских родова и презимена, као и да подробније упознамо нашу укупну историју.

Друштво српских родословаца је досад објавило и две књиге из области генетичке генеалогије. Реч је о насловима: “Књига о Мацурама”, историјско-генетичка студија (група аутора) и “Етнологија и генетика”, прелиминарна мултидисциплинарна истраживања порекла Срба и становништва Србије (др Ивица Тодоровић и други).

Коментари (5)

Одговорите

5 коментара

 1. Bojana

  Postoji li opcija organizovanja ovog testiranja, npr u Banja Luci? Vjerujem da bi veliki broj Srba, Republike Srpske,bilo zainteresovano.

  • Небојша Новаковић

   Бојана, ово је одличан предлог! Надам се да је могуће организовати тестирање.

  • Јовица Кртинић

   Поштована Бојана, можемо организовати један дан прикупљање узорака у Бањалуци. Благовремено ћемо дати обавештење. Хвала на предлогу.
   НАПОМЕНА: Тестирање Y-ДНК хромозома подразумева да се могу тестирати само мушкарци, с обзиром да се овај хромозом преноси искључиво са оца на сина. Домаће лабораторије за сада нису у могућности да раде анализу mt-ДНК, тј. прапорекла по женској линији.

   • Mирко

    Било би веома интересантно организовати тако нешто у Бањалуци, да се види повезаност људи одавде са људима из Србије. Заинтересованих има.

 2. Dragan

  Poštovani, možete li da nam detaljnije objasnite, kako oni koji nisu iz Beograda mogu da se testiraju? Kako se nabavljaju epruvete za testiranje, kako izvršiti iplatu itd. ?Možda nisam neke delove detaljno pročitao…Veliki pozdrav!