Preminuo akademik prof. dr Milorad Ekmečić

29. avgust 2015.

komentara: 2

Akademik prof. dr Milorad Ekmečić je posle kraće bolesti preminuo u KC Beograd u 88. godini života.

Milorad-Ekmecic

Kako je objavio portal Slobodna Hercegovina, Milorad Ekmečić iz zdravstvenih razloga nije bio u prilici da bude u Prebilovcima na osveštanju hrama Vaskresenja u Prebilovcima, ali gledajući direktan TV prenos potresao se kada je na panou žrtava ugledao slike svojih roditelja.
Milorad Ekmečić je rođen u Prebilovcima, opština Čapljina, 4. oktobra 1928. godine, od oca Ilije i majke Krstinje. Osnovnu školu (četiri razreda) završio je u Čapljini, a gimnaziju u Mostaru 1947, uz oslobađanje od mature. Rat je proveo do 1943. u Čapljini, a nakon gubitka i drugog roditelja — u Prebilovcima na slobodnoj teritoriji. Od oktobra 1944. do jula 1945. bio je u NOV. Upisao opštu istoriju na Sveučilištu u Zagrebu, gde diplomira 1952. godine. Iste je godine izabran za asistenta na novootvorenom Filozofskom fakultetu u Sarajevu, ali je zbog bolesti na dužnost stupio nekoliko meseci kasnije. Proveo godinu dana na istraživačkom radu u arhivima u Zagrebu, Beogradu, Zadru, kao i nekoliko meseci u Beču.
Doktorsku disertaciju „Ustanak u Bosni 1875—1878.“ odbranio je na Sveučilištu u Zagrebu 1958. i ona je do sada doživela tri izdanja i nepotpun prevod na nemački jezik (u izdanju Instituta za istoriju jugoistočne Evrope u Gracu).
Nakon specijalizacije u Prinstonu (SAD) od godinu dana, nastavio sa radom na Filozofskom fakultetu u Sarajevu sve do izbijanja građanskog rata 1992. godine.
U maju 1992. uhapšen je od strane muslimanskih „Zelenih beretki“ zajedno sa porodicom, pušten u kućni pritvor (iz osnovne škole Vratnik), uspeo da tajno prebegne na teritoriju Republike Srpske. Nakon toga je od septembra 1992. do penzionisanja 1. oktobra 1994. bio redovni profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu.
Za dopisnog člana Akademije nauka i umjetnosti BiH izabran 1973, a za redovnog 1981. godine. Član Srpske akademije nauka i umetnosti van radog sastava postao 16. novembra 1978; u radni sastav preveden 1. jula 1992. godine. Bio je i dopisni član Crnogorske akademije nauka i umjetnosti od 1993, kao i član van radnog sastava Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske od 1996. godine.
Milorad Ekmečić bio je član Senata Republike Srpske u drugom sazivu od 2009. godine.
Predsjednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović odlikovao ga je 1. novembra 2010. godine Ordenom časti sa zlatnim zracima. Dobitnik je Kočićeve nagrade 2004. Decembra 2011. dobio je Orden Svetog Save.

Iza akademika Milorada Ekmečića ostaće veliko delo. Između ostalog, napisao je sledeće knjige:

  • Ratni ciljevi Srbije: 1914—1918., 1992.
  • Srbija između Srednje Evrope i Evrope, 1992.
  • Radovi iz istorije Bosne i Hercegovine XIX veka, 1997.
  • Ogledi iz istorije, 1999.
  • Revolucije 1848. i Balkan, 2000.
  • Dijalog prošlosti i sadašnjosti, 2002.
  • Dugo kretanje između klanja i oranja. Istorija Srba u Novom Veku 1492—1992, 2007. (knjiga je doživela više izdanja)

Akademik Milorad Ekmečić bio je glavni urednik akademijinog Zbornika za istoriju Bosne i Hercegovine. Ovih dana pronašli smo i digitalizovali jedan njegov članak u Zborniku o Srbima u Hrvatskoj, broj 4 iz 1999. godine. Reč je prilogu pod naslovom “Crkva i nacija kod Hrvata”, koji možete pročitati preko sledećeg linka:

Milorad Ekmečić – Crkva i nacija kod Hrvata

Vest o smrti uvaženog akademika nije naišla na značajniji publicitet ni u Srbiji ni u Republici Srpskoj, što svakako ne ide na čast srpskim medijima, ali dovoljno govori o vremenu u kojem živimo.

Neka je Miloradu Ekmečiću slava i čast. Vječna mu pamjat!
IZVOR: Slobodna Hercegovina (www.slobodnahercegovina.com)

Komentari (2)

Odgovorite

2 komentara

  1. Nebojša Mićić

    “Vest o smrti uvaženog akademika nije naišla na značajniji publicitet ni u Srbiji ni u Republici Srpskoj, što svakako ne ide na čast srpskim medijima, ali dovoljno govori o vremenu u kojem živimo.”

    I ja sam ovo primetio, još pre nego što sam pročitao članak na Portalu. Mnogi “veliki” Srbi trebali bi bar malo da pognu glavu i pomole mu se za pokoj duše. Otišao je jedan od najvećih Srba našega vremena.

  2. Nebojša Babić

    Evo, setili su se:
    “Oko magazin” RTS 1, 2. septembar:
    https://www.youtube.com/watch?v=O-yAKDtoS38