Ново у дигиталној библиотеци: Купрешани у Лици, Славонији и Далмацији

21. августа 2015.

коментара: 0

Дигитална библиотека портала Порекло допуњена је са вредним прилогом о роду Купрешана, аутора Јова Бајића, објављеном у Зборнику о Србима у Хрватској бр. 8 (стр. 163-188), из 2011. године. 

“Међу Србима који су се у другој половини шеснаестог и почетком седамнаесетог века насељавали у Лику, Славонију и Далмацију било је и Купрешана, житеља Купрешке висоравни у југозападној Босни. Истовремено, са Курешанима, у те пределе, присилом али и намамљивањем турских, а затим и аустријских и млетачких власти досељавали су се и становници осталих крашких поља југозападне Босне – Гламочког, Ливањског и Дувањског и њихових рубних подручја. Тиме су купрешки Срби, заједно са својим сународницима из југозападне Босне, били укључени у сеобе српскога народа коме је “прво турска, а потом угарска, млетачка и аустријска популациона политика наменила незахвалну улогу да учествује у насељавању, привредном оживљавању и одбрани делимично или потпуно опустелих пограничних области.

Да се тада са Купрешке висоравни и околних простора југозападне Босне становништво насељавало у Лику, Славонију и Далмацију сведоче презимена Купрешанин, Шујица, Гламочлија, Граховљак, Јањанин, Прусац, која су, упркос прохујалим вековима, сачувала потврду о старом босанском завичају из кога се кренуло у сеобу.”

Комплетан текст прочитајте путем овог линка:

Јово Бајић – Купрешани у Лици, Славонији и Далмацији

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.