Poreklo prezimena Zundanović

26. april 2015.

komentara: 2

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Prethodni članak:

Komentari (2)

Odgovorite

2 komentara

  1. Branko Todorović

    Uoči optacije Srba iz Mađarske u Kraljevinu Jugoslaviju, dvadesetih i tridesetih godina prošlog veka, najviše Zundanovića zabeleženo je u Šumberku (mađ. Somberek), Baranjska županija, čak dvadest četiri domaćinstva.

    Tu su najverovatnije došli u seobi srpskog stanovništva sa područja Karlovačkog generalata, neposredno po oslobođenju Baranje od Turaka 1686. godine.

    U prilog tome svedoči i pominjanje ovog prezimena u Senju 1551. godine, kao Zuidtanouitsch, u Poposu vojske primorske krajine, kada se kao vojnici spominju Petter Zuidtanouitsch, Andre Zuidtanouitsch i Maritsch Zuidtanouitsch (Lopašić, Spomenici hrvatske krajine, knjiga III, Zagreb, 1889, str. 406, 408, 410).

    Pošto je grad Senj bio pod komandom Ivana Lenkovića, kapetana senjskih i žumberačkih uskoka, moguće je da su u Šumberak došli i iz Žumberka, s obzirom da se smatra da je Šumberak posle proterivanja Turaka iz Baranje naseljen žumberačkim uskocima.

    Danas ih najviše ima u južnom delu Baranje, što bi po Popisu stanovništva iz 2001. godine bilo, u Kneževim Vinogradima (20), Belom Manastiru (7), Dardi (3) i u Negoslavcima u Slavoniji (1).