Порекло презимена Зундановић Reviewed by Momizat on . Поштовани, позивамо вас на сарадњу. Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите к Поштовани, позивамо вас на сарадњу. Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите к Rating: 0
You Are Here: Home » Презимена » Порекло презимена Зундановић

Порекло презимена Зундановић

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

prezime@poreklo.rs
Пишите нам


Коментари (2)

 • Defendor

  Уочи оптације Срба из Мађарске у Краљевину Југославију, двадесетих и тридесетих година прошлог века, највише Зундановића забележено је у Шумберку (мађ. Somberek), Барањска жупанија, чак двадест четири домаћинства.

  Ту су највероватније дошли у сеоби српског становништва са подручја Карловачког генералата, непосредно по ослобођењу Барање од Турака 1686. године.

  У прилог томе сведочи и помињање овог презимена у Сењу 1551. године, као Zuidtanouitsch, у Попосу војске приморске крајине, када се као војници спомињу Petter Zuidtanouitsch, Andre Zuidtanouitsch и Maritsch Zuidtanouitsch (Lopašić, Spomenici hrvatske krajine, knjiga III, Zagreb, 1889, str. 406, 408, 410).

  Пошто је град Сењ био под командом Ивана Ленковића, капетана сењских и жумберачких ускока, могуће је да су у Шумберак дошли и из Жумберка, с обзиром да се сматра да је Шумберак после протеривања Турака из Барање насељен жумберачким ускоцима.

  Данас их највише има у јужном делу Барање, што би по Попису становништва из 2001. године било, у Кнежевим Виноградима (20), Белом Манастиру (7), Дарди (3) и у Негославцима у Славонији (1).

  Одговори

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top