Порекло презимена Шашлић

26. април 2015.

коментара: 1

ТЕСТИРАНИ ШАШЛИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ

ШАШЛИЋ

Хаплогрупа: I2>I-PH908

Место порекла: Шумберак, Северна Барања, Мађарска

Крсна слава: Никољдан

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ

Пише: Сарадник портала Порекло Бранко Тодоровић

Шашлићи су православни Срби пореклом из Барање

Са сигурношћу можемо рећи да се Шашлићи у Барањи први пут спомињу у Попису пореских обвезника из 1698. године, када су у Печују забележена два домаћинства, једно уписано као Saslia, и друго уписано као Ssaslia.

Могући ранији помен овог презимена забележен је још у Бољу 1695. године, када се помиње једно домаћинство забележено као Saslo, али није сигурно да ли се ради о каснијим Шашлићима, или некој другој породици сличног презимена.

Први следећи помен овог презимена срећемо у пописима начињеним од 1711-1713. године, када се у Сечују спомиње презиме Saslia (два домаћинства).

На Попису пореских обвезника из 1715. године, презиме Saslia помиње се још у Дуна-Пантелији (Nesko Saslia), Сечују (Demetar Saslia), Кашаду (Mato Saslia) и Мароку (Nicolaus Saslia), а на Попису пореских обвезника из 1720. године, презиме Saslia помиње се у Сечују (Demetrus Saslia), Дражу (Mato Saslia) и Кашаду (Mato Saslia).

У Попису земље из 1828. године, презиме Шашлић срећемо у Дражу (Georgius Saslin), Рац-Титошу (Joan. Saslics), Шумберку (Jovita Saslin) и Сечују (Joann. Saslics).

Након поделе Барање 1920. године у Тријанону, између Краљевине СХС и Републике Мађарске, из Шумберка ће оптирати девет домаћинстава Шашлића, из Мохача седам, Сечуја два… Одатле ће населити Јужну Барању и Славонију.

Крсна слава им је Никољдан.

Avatar photo

Аутор чланка:
Бранко Тодоровић

Члан Друштва српских родословаца "Порекло" од 2014. године. Председник Одбора за хералдику и главни уредник Форума Порекло.

Претходни чланак:

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. Бранко Тодоровић

    У књизи Baranya megye földrajzi nevei II., када се говори о топонимији Сечуја, занимљиво је додати и помене оних топонима који се везују за Шашлине или Шашлиће.

    178. Saslina: Sásli: n. Sásli: n. Sáslic: szh. Sáslin taván ‘Saslin-dombhát’: szh. Saslinë livâdë ‘Saslin-rét’: szh. Sâslinâ [K12, 12/b: Saslits tava; sz P: Saslics tava; sz] Ds, S, sz, n, tó, r. — A. sz. a múlt században Saslits szerb kovács földjéről kapta nevét. (L. Bez. 148!). A. sz. három nagy fűzfa állt itt, melyen sasok fészkeltek.

    (Grupa autora, Baranya megye földrajzi nevei, tom drugi, Pécs, 1982, str. 222)