Ново у дигиталној библиотеци: Студије о херцеговачким селима

17. април 2015.

коментара: 1

У Дигиталну библиотеку портала Порекло додати су нови вредни наслови. Реч је о студијама објављеним у Ономастичким прилозима у издању САНУ, у којима су обрађена бројна презимена.

Ево линкова ка дигитализованим студијама:

Саво Пујић – Ономастика Придвораца Требињских
Саво Пујић – Ономастика Површи Требињске
Неђељко Р. Деретић – Ономастика Ораховца у Херцеговини
Момчило Ћурић – Ономастика Љубомира
Вељко Брборић – Ономастика села Пустипуха у централној Херцеговини

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. Sačinio sam rodoslov porekla moje porodice.Naš predak PANTA rođen je u selu Makršane okolina Kruševca, prema izvorima posta selo Izbenica i prezimena PANTIĆA poreklom su starinom iz HERCEGOVINE.Predpostavka da je rođen 1730.Oženio se u selu IZBENICA.Tu su mu se rodili sinovi,ajedan od je moj čukun deda STEVA ili STEVAN.rođen oko 1750/60 u Izbenici.Navodno je ubio Turčina i prebegao preko Velike Morave u selo Drenovac kraj Paraćina.Tu se ženi i dobija sina po imenu MATA.Stcajem porodičnih okolnosti pokušao da se vrati u rodnu Izbenicu,ali bila je velika padavina i V.Morava je bila šrepreka te mu se žena sa sinom vrati u selo a Stevi se gubi trag.Steva sa ženom Stevanom(?) rodi sinove: Milovan,Miloje i Stanoje.Matini sinovi su nosili prezime MATIĆ.Potomci Milovana i Stanoja nose prezime izvedeno iz njuhovog imena MILOVANOVIĆ I STANOJEVIĆ.Milojev sin nije imao muškog potomka,a ćerka je dovela muža pod prezimenom PETROVIĆ.Potomci Pante u Izbenici su mnogobrojni i svi slave SRĐEVDAN,a rasejani su po svetu raličitih obrazovanja,ima dosta sveštenih lica Amerika Ausrija.Jedan je bio u Hilandaru.
    U selu Drenovcu Milovavići,Stanojevići i Petrovići slave SRĐEVDAN,molim da administrtor doda u sadšnji spisak koji slave SRĐEVDAN.
    Milovanvići po visokom obrazovanju su najbrojniji.Tu su pravnici,lekari,veterinari,dip,ing.agronomije,mašinstva,geodezije,geologije,stomatologije,elektro inžinjera i drugih
    Dr.Milan V.Milovanović (1919-1996) lekar.Posle zavšetka studija medicine počeo je da izučava mikrobiologiju posebno je izučavao viruse.Glavno zanimanje je izrazi za virus MALIH BOGINJA-MORBILA i svojim radom je doprineo pronalasku vakcine za ovu dečju bolest,tako da se danas deca vakcinišu.Prvi je u bivšoj Jugoslaviji mposebno u Srbiju doneo SEJBINOVU živu vakcinu protiv dečije paralize.Među prvi je posumnjao da je SIDA bolest izazvana virusom,a da nije neka bolest pada imuniteta.Poslednji pokušaj je u činio da rak dojke kod žena je virusnog porekla,bolest i smrt su ga onemogućili.Voleo bih da budućost potvrdi njegove navode.
    Molim administratora da ovo ime uvrsti u poznat – naučnike.Za dodana obaveštenja postoji post na Google-u dr.Milan V.Milovanović.
    Molim ako treba još podataka na rspolaganju sam.Stevine potomke sam svrstao 420 imena i još bračnih partnera.Imam i tabelu -stablo MILOVANOVIĆI ali kako da to pošaljem.Hvala na strpljenju.