Poreklo prezimena Mecanov

9. mart 2015.

komentara: 12

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (12)

Odgovorite

12 komentara

  1. Nebojša Babić

    Nisam čuo za ovakvo prezime, ali sam čuo za Mecanov, pa pretpostavljam da je greškom izostavljeno „m“ (?).
    Mecanovih ima u Baranji, to znam jer je jedna moja čukunbaba od ove familije.
    Daljom starinom su iz Bosne, a u Baranji su iz sela Branjin Vrh (mađarski: Baranyavar – Baranjska varoš). U popisu baranjskih vlastelinstava iz 1766. godine, kao jedan od domaćina popisan je njihov predak Risto Mecanović u selu Kneževi Vinogradi (Herzog-Szöllös) u Baranji. U kasnijim popisima izostavljeno je -ić, tako da je ostalo prezime Mecanov.

    • Branko Todorović

      U pravu ste Nebojša, greška je u kucanju. Pretpostavljam da je prezime nastalo od naziva za osobu iz Meca (mađ. Micske, Mecske, Rácz-, Rácmecske), slično prezimenu Mečanin, koje takođe srećemo u Kneževim Vinogradima. Da li znate koju slavu slave Mecanovi?

  2. Nebojša Babić

    Prema konstrukciji prezimena, ja bih rekao da je imenskog porekla, dakle od imena / nadimka Mecan. Eh, za slavu ne znam, ipak je od Mecanovih bila moja čukunbaba, pa se to nije zapamtilo. Računam da ima još Mecanovih, bilo bi lepo da se neko javi. Znam, pričali su mi, da je čukunbaba imala brata Ljubomira koji je bio sveštenik negde u Baranji, u vreme između dva svetska rata.

    • Branko Todorović

      Moguće i da je tako, posebno zbog nastavka -ov. Inače, na prostoru današnje Hrvatske, ovo prezime je bilo i ostalo prisutno samo u Kneževim Vinogradima. Pre šezdesetak godina tamo je živelo dvadeset sedmoro Mecanovih, a danas tek četvoro stanovnika nosi ovo prezime. Od tih Mecanovih jedna grana slavi Svetog Marka, ali to nije prava slava Mecanovih, jer su oni Mecanov po ženskoj liniji.

  3. Nebojša Babić

    Evo, nađoh nešto na mreži:

    http://arhiva.knezevi-vinogradi.hr/sr/religija/srpska-pravoslavna-crkvena-opstina.html

    Ovaj sveštenik Ljubomir Mecanović, koji se navodi kao paroh u Vinogradima u periodu 1955-82, mogao bi biti unuk prote Ljubomira koga pomenuh (brat moje čukunbabe). Imaju isto ime, iz svešteničke kuće su, Baranjci, jedino što je možda ovaj mlađi Ljubomir dodao (vratio) -ović na prezime.

    Pozivam sve baranjske Mecanove / Mecanoviće da se jave!

    • Branko Todorović

      Za tog popa Ljubomira sam znao, ali nisam bio siguran da li je i on Mecanović, a sad vidimo da jeste. To je sigurno ta porodica, samo je u pitanju neka mlađa generacija. Kad budem u prilici ispitaću to dodatno, ima ko to zna mnogo detaljnije.

  4. Nebojša Babić

    Zašto ne može da se uđe na tekst o Kneževim Vinogradima? Jel bilo nekih izmena u naslovu ili…?

  5. Branko Todorović

    Krsna slava Mecanovih je Sveti Đorđe.

  6. Nada Božić

    Dobro veče Nebojša, od moga oca rođena baba je Milka Mecanov iz Kneževih Vinograda. 🙂

  7. Irena Milunović

    Poštovanje, evo da se javim da je moje devojačko prezime Mecanov i moj deda Matija Mecanov je poreklom iz Baranje, Kneževih Vinograda. Postoji prezime Mecanov i u Makedoniji.:) Što se tiče tog popa ja sam čula da je i on bio Mecanov samo se prebacio na Mecanović kada je ušao u službu. Jedinu osobu iz Kneževih Vinograda sa kojom sam stupila u kontakt je Spasa Mecanov-Mužinić i ona mi dođe rod, predaje srpski jezik u gimnaziji u Kneževim Vinogradima.