Порекло презимена Мецанов

9. март 2015.

коментара: 12

Претходни чланак:

Коментари (12)

Одговорите

12 коментара

  1. Небојша Бабић

    Нисам чуо за овакво презиме, али сам чуо за Мецанов, па претпостављам да је грешком изостављено „м“ (?).
    Мецанових има у Барањи, то знам јер је једна моја чукунбаба од ове фамилије.
    Даљом старином су из Босне, а у Барањи су из села Брањин Врх (мађарски: Baranyavar – Барањска варош). У попису барањских властелинстава из 1766. године, као један од домаћина пописан је њихов предак Ристо Мецановић у селу Кнежеви Виногради (Herzog-Szöllös) у Барањи. У каснијим пописима изостављено је -ић, тако да је остало презиме Мецанов.

    • Бранко Тодоровић

      У праву сте Небојша, грешка је у куцању. Претпостављам да је презиме настало од назива за особу из Меца (мађ. Micske, Mecske, Rácz-, Rácmecske), слично презимену Мечанин, које такође срећемо у Кнежевим Виноградима. Да ли знате коју славу славе Мецанови?

  2. Небојша Бабић

    Према конструкцији презимена, ја бих рекао да је именског порекла, дакле од имена / надимка Мецан. Ех, за славу не знам, ипак је од Мецанових била моја чукунбаба, па се то није запамтило. Рачунам да има још Мецанових, било би лепо да се неко јави. Знам, причали су ми, да је чукунбаба имала брата Љубомира који је био свештеник негде у Барањи, у време између два светска рата.

    • Бранко Тодоровић

      Могуће и да је тако, посебно због наставка -ов. Иначе, на простору данашње Хрватске, ово презиме је било и остало присутно само у Кнежевим Виноградима. Пре шездесетак година тамо је живело двадесет седморо Мецанових, а данас тек четворо становника носи ово презиме. Од тих Мецанових једна грана слави Светог Марка, али то није права слава Мецанових, јер су они Мецанов по женској линији.

  3. Небојша Бабић

    Ево, нађох нешто на мрежи:

    http://arhiva.knezevi-vinogradi.hr/sr/religija/srpska-pravoslavna-crkvena-opstina.html

    Овај свештеник Љубомир Мецановић, који се наводи као парох у Виноградима у периоду 1955-82, могао би бити унук проте Љубомира кога поменух (брат моје чукунбабе). Имају исто име, из свештеничке куће су, Барањци, једино што је можда овај млађи Љубомир додао (вратио) -овић на презиме.

    Позивам све барањске Мецанове / Мецановиће да се јаве!

    • Бранко Тодоровић

      За тог попа Љубомира сам знао, али нисам био сигуран да ли је и он Мецановић, а сад видимо да јесте. То је сигурно та породица, само је у питању нека млађа генерација. Кад будем у прилици испитаћу то додатно, има ко то зна много детаљније.

  4. Небојша Бабић

    Зашто не може да се уђе на текст о Кнежевим Виноградима? Јел било неких измена у наслову или…?

  5. Бранко Тодоровић

    Крсна слава Мецанових је Свети Ђорђе.

  6. Nada Božić

    Dobro veče Nebojša, od moga oca rođena baba je Milka Mecanov iz Kneževih Vinograda. 🙂

  7. Irena Milunović

    Poštovanje, evo da se javim da je moje devojačko prezime Mecanov i moj deda Matija Mecanov je poreklom iz Baranje, Kneževih Vinograda. Postoji prezime Mecanov i u Makedoniji.:) Što se tiče tog popa ja sam čula da je i on bio Mecanov samo se prebacio na Mecanović kada je ušao u službu. Jedinu osobu iz Kneževih Vinograda sa kojom sam stupila u kontakt je Spasa Mecanov-Mužinić i ona mi dođe rod, predaje srpski jezik u gimnaziji u Kneževim Vinogradima.