Порекло презимена Бокић

9. март 2015.

коментара: 6

Претходни чланак:

Коментари (6)

Одговорите

6 коментара

  1. Војислав Ананић

    БОКИЋ (п), у Мушићима (Љубомир), Кртињу и Жрвњу (Љубиње). У Мушићима су старосједиоци. Звали су се Врљоши, а Бокићима су се прозвали по свом претку који је имао велике бокове (59:143,144). У Кртиње су дошли из Домашева у Љубомиру, а на Жрвањ из Кртиња око 1855. године. Љубо Михић је забиљежио предање које му је Лука Бокић (70 година) из Кртиња испричао о постанку свог презимена: “Једног дана дође турска војска у село и њихов командант нареди Врљошу да се за војску спреми ручак само од бубрега. Врљош се замислио шта да чини и ставио руке на бокове. Турчин му рече: ‘Ти боко спремај ручак!’ Од тога је постало презиме Бокић.” (155:554.559). Бокића из Љубомира има у Требињу, Мостару. Београду … Славе Јовањдан.

    Извор: РИСТО МИЛИЋЕВИЋ – ХЕРЦЕГОВАЧКА ПРЕЗИМЕНА, Београд, 2005.

    • Чедомир Врљеш

      Бојиславе, нису се звали Врљоши него Врљеши. Ја сам од тих старих Врљеша. Потичемо из мјеста Врљешева на Косову. Послије косовске битке смо се доселили у Котор. Тачније у залеђе Котора. Из котора смо се преселили у Љубомир у Требињу. Један дио Врљеша је из Љубомира (Требиње) прешао у Невесиње. Онај дио што је остао у Љубомиру (Требиње) тамошње становништво прозва Бокићима зато што су дошли из БОКЕ Которске. Ја сам рођен у Невесињу у селу Будисављу на самој ријеци Заломци. Од нас потичу и Брењи из Невесиња. Славимо Јовањдан. Нешто о томе може се наћи у “Поријеклу православних породица Источне Херцеговине” од Јевта Дедијера.

      • Jovan Bokić

        Dobro si napisao. Naši preci su se obilazili do početka 20 veka. Moji su 25. godine doselili na Kosovo, tamo sam odrastao. Pokušavao sam da pronadjem selo Vrlješevo, ali nema nikakvih tragova. Davno je to bilo…..

      • GOJKO VOKIĆ

        Ja sam Gojko VOKIĆ. Istraživao sam porijeklo svog prezimena i došao do saznanja da su bila dva brata, prezimena Vrnjoši iz Crne Gore, bili dobri majstori u vezi obrade drveta, pravili brodove. Morali su napustiti C. Goru, jedan je otišao oko Trebinja, pa u Ljubinje, a drugi preko Dalmacije u Liku, pa zatim u Bosansku Krajinu, selo Dabar, kod Sanskog Mosta. Tu su nastanjeni Vokići i muška imena su ista koja se daju po starim, a i izgled lica Vokića i Bokića je sličan, te nema sumnje da su istog porijekla i da du rođaci

  2. Бојан

    Не знам пуно о историји свог презимена,а и оно што знам нисам сигуран у тачност тих података.Углавном најдаље што знам је до периода кад је живио мој чукунђед(почетак 20. вијека).Бокићи су тада па до посљедњег рата у БиХ били настањени у западној Босанској Крајини,село Липа између Бихаћа и Босанског Петровца,а касније дио Бокића и у самом Бихаћу.Послије рата су се раселили па их има свакуда.Моји Бокићи су послије рата дошли у Бања Луку гдје и данас живимо.Имамо и родбине од Бокића по Београду и Војводини.То је нешто укратко у неком распону од отприлике од 100 година.