Poreklo prezimena Bokić

9. mart 2015.

komentara: 6

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (6)

Odgovorite

6 komentara

  1. Vojislav Ananić

    BOKIĆ (p), u Mušićima (Ljubomir), Krtinju i Žrvnju (Ljubinje). U Mušićima su starosjedioci. Zvali su se Vrljoši, a Bokićima su se prozvali po svom pretku koji je imao velike bokove (59:143,144). U Krtinje su došli iz Domaševa u Ljubomiru, a na Žrvanj iz Krtinja oko 1855. godine. Ljubo Mihić je zabilježio predanje koje mu je Luka Bokić (70 godina) iz Krtinja ispričao o postanku svog prezimena: “Jednog dana dođe turska vojska u selo i njihov komandant naredi Vrljošu da se za vojsku spremi ručak samo od bubrega. Vrljoš se zamislio šta da čini i stavio ruke na bokove. Turčin mu reče: ‘Ti boko spremaj ručak!’ Od toga je postalo prezime Bokić.” (155:554.559). Bokića iz Ljubomira ima u Trebinju, Mostaru. Beogradu … Slave Jovanjdan.

    Izvor: RISTO MILIĆEVIĆ – HERCEGOVAČKA PREZIMENA, Beograd, 2005.

    • Čedomir Vrlješ

      Bojislave, nisu se zvali Vrljoši nego Vrlješi. Ja sam od tih starih Vrlješa. Potičemo iz mjesta Vrlješeva na Kosovu. Poslije kosovske bitke smo se doselili u Kotor. Tačnije u zaleđe Kotora. Iz kotora smo se preselili u Ljubomir u Trebinju. Jedan dio Vrlješa je iz Ljubomira (Trebinje) prešao u Nevesinje. Onaj dio što je ostao u Ljubomiru (Trebinje) tamošnje stanovništvo prozva Bokićima zato što su došli iz BOKE Kotorske. Ja sam rođen u Nevesinju u selu Budisavlju na samoj rijeci Zalomci. Od nas potiču i Brenji iz Nevesinja. Slavimo Jovanjdan. Nešto o tome može se naći u “Porijeklu pravoslavnih porodica Istočne Hercegovine” od Jevta Dedijera.

      • Jovan Bokić

        Dobro si napisao. Naši preci su se obilazili do početka 20 veka. Moji su 25. godine doselili na Kosovo, tamo sam odrastao. Pokušavao sam da pronadjem selo Vrlješevo, ali nema nikakvih tragova. Davno je to bilo…..

      • GOJKO VOKIĆ

        Ja sam Gojko VOKIĆ. Istraživao sam porijeklo svog prezimena i došao do saznanja da su bila dva brata, prezimena Vrnjoši iz Crne Gore, bili dobri majstori u vezi obrade drveta, pravili brodove. Morali su napustiti C. Goru, jedan je otišao oko Trebinja, pa u Ljubinje, a drugi preko Dalmacije u Liku, pa zatim u Bosansku Krajinu, selo Dabar, kod Sanskog Mosta. Tu su nastanjeni Vokići i muška imena su ista koja se daju po starim, a i izgled lica Vokića i Bokića je sličan, te nema sumnje da su istog porijekla i da du rođaci

  2. Bojan

    Ne znam puno o istoriji svog prezimena,a i ono što znam nisam siguran u tačnost tih podataka.Uglavnom najdalje što znam je do perioda kad je živio moj čukunđed(početak 20. vijeka).Bokići su tada pa do posljednjeg rata u BiH bili nastanjeni u zapadnoj Bosanskoj Krajini,selo Lipa između Bihaća i Bosanskog Petrovca,a kasnije dio Bokića i u samom Bihaću.Poslije rata su se raselili pa ih ima svakuda.Moji Bokići su poslije rata došli u Banja Luku gdje i danas živimo.Imamo i rodbine od Bokića po Beogradu i Vojvodini.To je nešto ukratko u nekom rasponu od otprilike od 100 godina.