Poreklo prezimena, selo Sugubine (Sjenica)

23. februar 2015.

komentara: 1

Poreklo stanovništva sela Sugubine, opština Sjenica. Prema studiji „Sela sjeničkog kraja antropogeografska proučavanja“ Mile A. Pavlović iz 2009. godine. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

Sugubine

Sugubine su seosko naselje. Nalaze se na južnim padinama Javora i udaljene su 17 km severno od Sjenice. Smeštene su u visinskom pojasu 1.100-1.240 m, između Vrhova, Koravčine, Divlje rijeke, Kanjevskog brda i Kulitinog brda. Selo se svrstava u naselja razbijenog tipa. Objedinjuje nekoliko mahala i zaselaka: Donje Sugubine (Lakote), Gornje Sugubine (Kurtovići), Gornja Mahala i Borovi. Zaselak Gornje Sugubine (Kurtovići) je pripadao Kladnici, ali je novom administrativnom reorganizacijom pripojen Sugubinama. Seoski atar obuhvata površinu od 1.018 ha, a Katastarska opština Sugubine, površine 1.324 ha, obuhvata i atar sela Jevik (306 ha). Selo ima 183 stanovnika prema popisu 2002. godine.

U ataru sela se nalazi vrelo Hanovi, izvori Čelina i Ledeni izvor i česme: Kurtovića česma, Mahalska česma i Lakotska česma. Kroz selo protiču Sugubljanska reka (Lakoška reka – Lješnica) i Gajov, Ciganski i Hanski potok.

Meštani smatraju da je selo po postanku staro, a u njemu se nalaze arheološki lokaliteti poznati kao Grčko groblje i Crkvina, kao i arheološki lokaliteti iz XIV i XV veka. Istraživanja na terenu govore da naziv sela potiče od reči sugubo – dvostruko (Gornje i Gonje Sugubine). I Mile Nedeljković tumači da naziv sela potiče od reči sugub, što znači dvogrb: Sugubine – naselje između dva brda. I ovo naselje se prvi put pominje u popisu nahije Barče (Nova Varoš) 1585. godine, kao Donje i Gornje Skopine, koje je Ejup Mušović identifikovao kao naselje Sugubine. Isti autor navodi da je ovo selo upisano dva puta: jedno je imalo 28 kuća, kneza i dva popa, a drugo selo, Skopine, zvalo se Raduškovići i bilo je džemat kneza Matijaša, sa 20 kuća [Mušović, 1984, 242]. U XVII veku Sugubine pominje i jedan anonimni ruski putnik, i to kao mesto na Bosanskom drumu, posle Novog Pazara, gde imaju hanovi za prenoćište [Klaić, 1966, 1252].

Arheolozi novopazarskog muzeja “Ras” su na teritoriji ovog sela pronašli najstariju grobnu humku sa ljudskim ostacima. To je prva do sada pronađena grobna humka u Srbiji kojom se potvrđuje sahranjivanje ljudi u IX veku. Na osnovu prvih procena i pronađene keramike, procenjuje se da je u pitanju IX vek. Kao takva, ova humka ima veliki naučni i istorijski značaj. Dragica Premović-Aleksić, arheolog i direktor muzeja “Ras” u Novom Pazaru, kaže: „Da su Srbi, pre nego su primili hrišćanstvo, kao i ostali slovenski pagani, posle smrti, u tom periodu, spaljivani, i da je ovo prvi slučaj da u grobnoj humci budu nađeni ljudski ostaci koji nisu spaljeni. Posle izvršenih analiza znaće se pravi rezultati.” [www.sjenisa.som]

Lokalitet u Sugubinama je, u arheološkom smislu, interesantan i po hanovima, za koje se pretpostavlja da potiču iz XVIII veka. Na ovom lokalitetu je bilo planirano da se uradi jedna humka i da se sondiraju ostaci jednog od hanova. Međutim, nakon otkrivanja grobne humke sa ljudskim ostacima, promenjena je odluka, pa su arheolozi istražili još jednu humku [www.sjenisa.som].

Selo je struju dobilo 1974, a makadamski put 1980. godine. U selu postoji četvororazredna osnovna škola od 1952. godine. Džamija je sazidana 2002. godine. Bežični telefon selo je dobilo 2007. godine, a imaju i lokalni vodovod.

Stanovništvo se bavi ratarstvom i stočarstvom.

Dnevne migrante čini 10 učenika osnovne škole, koji školu od 5. do 8 razreda pohađaju u Kladnici.

U ovom selu je u periodu od 1948. do 1971. broj stanovnika porastao 12%, a do 2002. godine se smanjio 49%. U istom vremenskom periodu broj domaćinstava je porastao 43%, a do 2002. godine se smanjio 43%. Prosečan broj članova u domaćinstvu je pratio brojno kretanje stanovništva i domaćinstava, tako da je 1991. bilo 29 domaćinstava sa 5 i više članova (69,05%), a 2002. godine 18 (52,94%).

Broj stanovnika i domaćinstava sa prosečnim brojem članova u domaćinstvu  

Godina      Broj stanovnika      Broj domaćinstava     Srednji broj članova u domaćinstvu

1948.                     321                                    42                                             7,64

1953.                     334                                    47                                             7,10

1961.                      343                                   49                                             7,00

1971.                      360                                   60                                            6,00

1981.                      307                                   51                                             6,01

1991.                       251                                   42                                             5,97

2002.                      183                                   34                                            5,38

 

Domaćinstva u selu Sugubine:

Ibrović Rahman
Domaćinstvo ima 7 članova. Udaljeno je od Sjenice 16 km, od osnovne škole 3 km, a od autobuske stanice 1 km. Kuća je građena od tvrdog materijala i ima vodu i sanitarne uređaje. Jedan član domaćinstva je zaposlen u rodnom selu, 3 van teritorije Sjeničkog kraja, a 1 traži posao. Bave se uzgojem goveda i živine.

Poreklo: Ibrovići potiču od Zornića muslimana, a Zornići muslimani vode poreklo od Zornića Srba, koji su doseljeni u Stari Vlah od XVII veka. Doseljeni su iz Ponorca, zaselak Blato, posle Drugog svetskog rata.

Rod: Zornići, Zekovići, Tokovići, Jahovići, Isovići.

Kurtović Hanifija
Domaćinstvo ima 4 člana. Udaljeno je od Sjenice 16 km, od osnovne škole 0,5 km, a od autobuske stanice 1,5 km. Kuća je građena od tvrdog materijala i ima vodu i sanitarne uređaje. Struju su dobili 1974. godine. Jedan član domaćinstva je zaposlen u gradu, a 1 traži posao. Bave se uzgojem goveda.

Poreklo: nepoznato.

Rod: Ajdinovići i Kurtovići.

Kurtović Mahmut
Domaćinstvo ima 6 članova. Udaljeno je od Sjenice 16 km, od osnovne škole 0,5 km, a od autobuske stanice 1,5 km. Kuća je građena od tvrdog materijala i ima vodu i sanitarne uređaje. Struju su dobili 1974. godine. Jedan član domaćinstva traži posao. Bave se uzgojem goveda.

Poreklo: nepoznato.

Rod: Ajdinovići i Kurtovići.

Kurtović Elmaz
Domaćinstvo ima 6 članova. Udaljeno je od Sjenice 16 km, od osnovne škole 0,5 km, a od autobuske stanice 1,5 km. Kuća nije građena od tvrdog materijala i nema vodu. Struju su dobili 1974. godine. Bave se uzgojem goveda.

Poreklo: nepoznato, smatraju da su starosedelačka porodica u selu.

Rod: Kurtovići, Dolićani, Nikšići.

Kurtović Smajo
Domaćinstvo ima 8 članova. Udaljeno je od Sjenice 16 km, od osnovne škole 1 km, a od autobuske stanice 1,5 km. Kuća je građena od tvrdog materijala, ali nema vodu i sanitarne uređaje. Struju su dobili 1974. godine. Jedan član domaćinstva je zaposlen u gradu, a 2 pohađaju osnovnu školu. Bave se uzgojem goveda.

Poreklo: nepoznato, smatraju da su starosedelačka porodica u selu.

Rod: Delevići i Kurtovići.

Lakota Munir
Domaćinstvo ima 4 člana. Od Sjenice je udaljeno 17 km, od osnovne škole 1 km, a od autobuske stanice 3 km. Kuća nije građena od tvrdog materijala, ali nema vodu i sanitarne uređaje. Struju su dobili 1974. godine. Jedan član domaćinstva je zaposlen u selu. Jedan član traži posao, a 1 pohađa osnovnu školu.

Poreklo: nepoznato, smatraju da su starosedeoci.

Rod: Delevići, Drndići, Kolašinci, Lakote.

Kurtović Jusuf
Domaćinstvo ima 3 člana. Udaljeno je od osnovne škole 0,5 km, a od autobuske stanice 2 km. Kuća je građena od tvrdog materijala i opremljena sanitarnim uređajima i vodom. Jedno lice je zaposleno u rodnom selu, a jedno traži posao. Domaćinstvo uzgaja goveda i živinu.

Poreklo: Kurtovići su se doselili u Sugubine sa Peštera. Daljim poreklom su Kuči.

Rod: Rožajci, Baltići, Zornići, Bajrovići.

Lakota Rašid
Domaćinstvo ima 5 članova. Udaljeno je od osnovne škole 300 m, a od autobuske stanice 2 km. Kuća je građena od tvrdog materijala i poseduje vodu i sanitarne uređaje. Jedno lice je zaposleno na teritoriji Sjeničkog kraja, a jedno traži posao. Domaćinstvo se bavi uzgojem goveda i živine.

Poreklo: Lakote potiču iz Vasojevića. Doselili su se u Sugubine pre 250 godina.

Rod: Nikšići, Zornići, Šabovići.

Zornić Murat
Domaćinstvo ima 4 člana. Udaljeno je od osnovne škole 0,5 km, a od autobuske stanice 2 km. Kuća je građena od gvrdog materijala, ali nema sanitarne uređaje, sa vodom u dvorištu. U domaćinstvu je 1 penzioner i 1 učenik srednje škole. Prihode ostvaruju uzgojem ovaca, goveda i živine.

Poreklo: doselili su se u Sugubine iz Ponorca. Daljim poreklom su Kuči.

Rod: Baždari, Tarići, Prašovići.

Nikšić Avdije Gaco
Domaćinstvo ima 3 člana. Udaljeno js od osnovne škole 200 m, a od autobuske stanice 2 km. Kuća je građena od tvrdog materijala i poseduje vodu i sanitarne uređaje. Jedno lipe je zaposleno van teritoriji Sjeničkog kraja. Domaćinstvo uzgaja goveda i živine.

Poreklo: Nikšići su u Sugubine došli iz Ponorca. U Ponorac su se doselili iz Nikšića, gde su se prezivali Ljuce. Daljim poreklom su Kuči. Doselili su se 1880. godine.

Rod: Zornići, Kurtovići, Grace.

Muhović Hanefija
Domaćinstvo ima 4 člana. Udaljeno je od osnovne škole 1,5 km, a od autobuske stanice 3 km. Kuća je građena od tvrdog materijala i nema sanitarne uređaje, sa vodom u dvorištu. Jedno lice je zaposleno na teritoriji Sjeničkog kraja, a jedno traži posao. Domaćinstvo uzgaja ovce, goveda i živinu.

Poreklo: familija je doseljena u Sugubine iz Ursula. Potiču iz severne Crne Gore.

Rod: Kurtovići, Halilovići, Totići, Baždari, Rožajci.

 

Iseljenici iz sela Sugubine:

1.                  Čakarević Velibor

Domaćinstvo ima 6 članova. Iseljeni su 1970. godine u Čačak radi zaposlenja i školovanja dece. Nosilac domaćinstva je visokokvalifikovani vozač.

2.                  Lakota Fadil

Domaćinstvo ima 4 člana. Iseljeni su 1983. godine u Sarajevo radi zaposlenja i školovanja dece. Nosilac domaćinstva je završio srednju građevinsku školu.

3.                  Kurtović Hido

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili su se 1970. godine u Sarajevo radi zaposlenja i školovanja dece. Nosilac domaćinstva je visokokvalifikovani zidar.

4.                  Kurtović Hajro

Domaćinstvo ima 6 članova. Iseljeni su 1973. godins u Sarajevo radi zaposlenja i školovanja dece. Nosilac domaćinstva je završio srednju školu.

5.                  Kurtović Adem

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili su se 1971. godine u Sarajevo radi zaposlenja i školovanja dece. Nosilac  domaćinstva je završio srednju školu.

6.                  Lakota Adem

Domaćinstvo ima 7 članova. Iselili su se 1973. godine u Sarajevo radi zaposlenja i školovanja dece. Nosilac domaćinstva je završio osmogodišnju osnovnu školu.

Stanovnici Sugubina su se, u potrazi za boljim uslovima života, iseljavali uglavnom u Sarajevo i Čačak.

U periodu od 1971. do 2002. broj stanovnika do 19 godina života je smanjsn za 74%, a sa 60 i više godina starosti povećan 74%. Indeks starenja je 1971. iznosio 0,09, 1991. godine 0,47 i 2002. godine 0,61 indeksnih poena.

Stanovništvo po veroispovesti

Godina            1991.   %

pravoslavni  –           –

muslimani     244      97,22

ostali             7          2,78

Stanovništvo po nacionalnoj pripadnosti

Godina            2002.   %

Srbi               1          0,55

Bošnjaci        175      95,62

Muslimani    6          3,28

Ostali            1          0,55

U Sugubinama je po veroispovesti 1991. godine bilo 97,22% muslimana i 2,785 ostalih. Po popisu 2002. u selu je, po nacionalnoj pripadnosti, bilo 95,62% Bošnjaka, 3,27% Muslimana i 0,55% Srba. Meštani smatraju da su se njihovi preci doselili iz Crne Gore u XVIII veku.

U Sugubinama su 1961. evidentirana 232 lica preko 15 godina starosti, 1981. godine 194, 1991. godine 201 i 2002. godine 138. Broj stanovnika bez škole se u periodu od 1981. do 2002. godine smanjio 61%, a sa 4 razreda osnovne škole 51%, dok se broj stanovnika sa srednjom školom povećao 8%. Prema podacima iz 1961. evidentirana su 2 stanovnika sa osnovnom školom 2 (0,86%), 1981. godine 39 (20,10%), 1991. godine 80 (39,80%) i 2002. godine 39 (28,26%) stanovnika. Sa višom školom bila su 2 lica 1991. i jedno 2002. godine, a sa završenim fakultetom 4 lica 1991. i jedno 2002. godine. Prema podacima iz 1961. bilo je 89 nepismenih stanovnika (38,36%), 1991. godine 13 (6,46%) i 2002. godine 16 (11,59%).

Podaci pokazuju da je poljoprivreda dominaitia grana i da domaćinstva uglavnom od nje ostvaruju prihode, ali je zabrinjavajući podatak to što je u 2002. godini odnos između izdržavanih (46,99%) i aktivnih lica (52,45%) gotovo ujednačen.

IZVOR: UNIVERZITET U BEOGRADU GEOGRAFSKI FAKULTET, Mila A. Pavlović: SELA SJENIČKOG KRAJA antropogeografska proučavanja – naučna monografija, štampa „Forma B“, Beograd, 2009. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Sandzaklija

    Lakote potiču iz Kuča a ne Vasojevića.Dosta grešaka ima u vašim objavama.