Порекло презимена, село Сугубине (Сјеница)

23. фебруар 2015.

коментара: 1

Порекло становништва села Сугубине, општина Сјеница. Према студији „Села сјеничког краја антропогеографска проучавања“ Миле А. Павловић из 2009. године. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

Sugubine

Сугубине су сеоско насеље. Налазе се на јужним падинама Јавора и удаљене су 17 км северно од Сјенице. Смештене су у висинском појасу 1.100-1.240 м, између Врхова, Коравчине, Дивље ријеке, Кањевског брда и Кулитиног брда. Село се сврстава у насеља разбијеног типа. Обједињује неколико махала и заселака: Доње Сугубине (Лакоте), Горње Сугубине (Куртовићи), Горња Махала и Борови. Заселак Горње Сугубине (Куртовићи) је припадао Кладници, али је новом административном реорганизацијом припојен Сугубинама. Сеоски атар обухвата површину од 1.018 ха, а Катастарска општина Сугубине, површине 1.324 ха, обухвата и атар села Јевик (306 ха). Село има 183 становника према попису 2002. године.

У атару села се налази врело Ханови, извори Челина и Ледени извор и чесме: Куртовића чесма, Махалска чесма и Лакотска чесма. Кроз село протичу Сугубљанска река (Лакошка река – Љешница) и Гајов, Цигански и Хански поток.

Мештани сматрају да је село по постанку старо, а у њему се налазе археолошки локалитети познати као Грчко гробље и Црквина, као и археолошки локалитети из XIV и XV века. Истраживања на терену говоре да назив села потиче од речи сугубо – двоструко (Горње и Гоње Сугубине). И Миле Недељковић тумачи да назив села потиче од речи сугуб, што значи двогрб: Сугубине – насеље између два брда. И ово насеље се први пут помиње у попису нахије Барче (Нова Варош) 1585. године, као Доње и Горње Скопине, које је Ејуп Мушовић идентификовао као насеље Сугубине. Исти аутор наводи да је ово село уписано два пута: једно је имало 28 кућа, кнеза и два попа, а друго село, Скопине, звало се Радушковићи и било је џемат кнеза Матијаша, са 20 кућа [Мушовић, 1984, 242]. У XVII веку Сугубине помиње и један анонимни руски путник, и то као место на Босанском друму, после Новог Пазара, где имају ханови за преноћиште [Клаић, 1966, 1252].

Археолози новопазарског музеја “Рас” су на територији овог села пронашли најстарију гробну хумку са људским остацима. То је прва до сада пронађена гробна хумка у Србији којом се потврђује сахрањивање људи у IX веку. На основу првих процена и пронађене керамике, процењује се да је у питању IX век. Као таква, ова хумка има велики научни и историјски значај. Драгица Премовић-Алексић, археолог и директор музеја “Рас” у Новом Пазару, каже: „Да су Срби, пре него су примили хришћанство, као и остали словенски пагани, после смрти, у том периоду, спаљивани, и да је ово први случај да у гробној хумци буду нађени људски остаци који нису спаљени. После извршених анализа знаће се прави резултати.” [www.sjeniса.соm]

Локалитет у Сугубинама је, у археолошком смислу, интересантан и по хановима, за које се претпоставља да потичу из XVIII века. На овом локалитету је било планирано да се уради једна хумка и да се сондирају остаци једног од ханова. Међутим, након откривања гробне хумке са људским остацима, промењена је одлука, па су археолози истражили још једну хумку [www.sjeniса.соm].

Село је струју добило 1974, а макадамски пут 1980. године. У селу постоји четвороразредна основна школа од 1952. године. Џамија је сазидана 2002. године. Бежични телефон село је добило 2007. године, а имају и локални водовод.

Становништво се бави ратарством и сточарством.

Дневне мигранте чини 10 ученика основне школе, који школу од 5. до 8 разреда похађају у Кладници.

У овом селу је у периоду од 1948. до 1971. број становника порастао 12%, а до 2002. године се смањио 49%. У истом временском периоду број домаћинстава је порастао 43%, а до 2002. године се смањио 43%. Просечан број чланова у домаћинству је пратио бројно кретање становништва и домаћинстава, тако да је 1991. било 29 домаћинстава са 5 и више чланова (69,05%), а 2002. године 18 (52,94%).

Број становника и домаћинстава са просечним бројем чланова у домаћинству  

Година      Број становника      Број домаћинстава     Средњи број чланова у домаћинству

1948.                     321                                    42                                             7,64

1953.                     334                                    47                                             7,10

1961.                      343                                   49                                             7,00

1971.                      360                                   60                                            6,00

1981.                      307                                   51                                             6,01

1991.                       251                                   42                                             5,97

2002.                      183                                   34                                            5,38

 

Домаћинства у селу Сугубине:

Ибровић Рахман
Домаћинство има 7 чланова. Удаљено је од Сјенице 16 км, од основне школе 3 км, а од аутобуске станице 1 км. Кућа је грађена од тврдог материјала и има воду и санитарне уређаје. Један члан домаћинства је запослен у родном селу, 3 ван територије Сјеничког краја, а 1 тражи посао. Баве се узгојем говеда и живине.

Порекло: Ибровићи потичу од Зорнића муслимана, а Зорнићи муслимани воде порекло од Зорнића Срба, који су досељени у Стари Влах од XVII века. Досељени су из Понорца, заселак Блато, после Другог светског рата.

Род: Зорнићи, Зековићи, Токовићи, Јаховићи, Исовићи.

Куртовић Ханифија
Домаћинство има 4 члана. Удаљено је од Сјенице 16 км, од основне школе 0,5 км, а од аутобуске станице 1,5 км. Кућа је грађена од тврдог материјала и има воду и санитарне уређаје. Струју су добили 1974. године. Један члан домаћинства је запослен у граду, а 1 тражи посао. Баве се узгојем говеда.

Порекло: непознато.

Род: Ајдиновићи и Куртовићи.

Куртовић Махмут
Домаћинство има 6 чланова. Удаљено је од Сјенице 16 км, од основне школе 0,5 км, а од аутобуске станице 1,5 км. Кућа је грађена од тврдог материјала и има воду и санитарне уређаје. Струју су добили 1974. године. Један члан домаћинства тражи посао. Баве се узгојем говеда.

Порекло: непознато.

Род: Ајдиновићи и Куртовићи.

Куртовић Елмаз
Домаћинство има 6 чланова. Удаљено је од Сјенице 16 км, од основне школе 0,5 км, а од аутобуске станице 1,5 км. Кућа није грађена од тврдог материјала и нема воду. Струју су добили 1974. године. Баве се узгојем говеда.

Порекло: непознато, сматрају да су староседелачка породица у селу.

Род: Куртовићи, Долићани, Никшићи.

Куртовић Смајо
Домаћинство има 8 чланова. Удаљено је од Сјенице 16 км, од основне школе 1 км, а од аутобуске станице 1,5 км. Кућа је грађена од тврдог материјала, али нема воду и санитарне уређаје. Струју су добили 1974. године. Један члан домаћинства је запослен у граду, а 2 похађају основну школу. Баве се узгојем говеда.

Порекло: непознато, сматрају да су староседелачка породица у селу.

Род: Делевићи и Куртовићи.

Лакота Мунир
Домаћинство има 4 члана. Од Сјенице је удаљено 17 км, од основне школе 1 км, а од аутобуске станице 3 км. Кућа није грађена од тврдог материјала, али нема воду и санитарне уређаје. Струју су добили 1974. године. Један члан домаћинства је запослен у селу. Један члан тражи посао, а 1 похађа основну школу.

Порекло: непознато, сматрају да су староседеоци.

Род: Делевићи, Дрндићи, Колашинци, Лакоте.

Куртовић Јусуф
Домаћинство има 3 члана. Удаљено је од основне школе 0,5 км, а од аутобуске станице 2 км. Кућа је грађена од тврдог материјала и опремљена санитарним уређајима и водом. Једно лице је запослено у родном селу, а једно тражи посао. Домаћинство узгаја говеда и живину.

Порекло: Куртовићи су се доселили у Сугубине са Пештера. Даљим пореклом су Кучи.

Род: Рожајци, Балтићи, Зорнићи, Бајровићи.

Лакота Рашид
Домаћинство има 5 чланова. Удаљено је од основне школе 300 м, а од аутобуске станице 2 км. Кућа је грађена од тврдог материјала и поседује воду и санитарне уређаје. Једно лице је запослено на територији Сјеничког краја, а једно тражи посао. Домаћинство се бави узгојем говеда и живине.

Порекло: Лакоте потичу из Васојевића. Доселили су се у Сугубине пре 250 година.

Род: Никшићи, Зорнићи, Шабовићи.

Зорнић Мурат
Домаћинство има 4 члана. Удаљено је од основне школе 0,5 км, а од аутобуске станице 2 км. Кућа је грађена од гврдог материјала, али нема санитарне уређаје, са водом у дворишту. У домаћинству је 1 пензионер и 1 ученик средње школе. Приходе остварују узгојем оваца, говеда и живине.

Порекло: доселили су се у Сугубине из Понорца. Даљим пореклом су Кучи.

Род: Баждари, Тарићи, Прашовићи.

Никшић Авдије Гацо
Домаћинство има 3 члана. Удаљено јс од основне школе 200 м, а од аутобуске станице 2 км. Кућа је грађена од тврдог материјала и поседује воду и санитарне уређаје. Једно липе је запослено ван територији Сјеничког краја. Домаћинство узгаја говеда и живине.

Порекло: Никшићи су у Сугубине дошли из Понорца. У Понорац су се доселили из Никшића, где су се презивали Љуце. Даљим пореклом су Кучи. Доселили су се 1880. године.

Род: Зорнићи, Куртовићи, Граце.

Муховић Ханефија
Домаћинство има 4 члана. Удаљено је од основне школе 1,5 км, а од аутобуске станице 3 км. Кућа је грађена од тврдог материјала и нема санитарне уређаје, са водом у дворишту. Једно лице је запослено на територији Сјеничког краја, а једно тражи посао. Домаћинство узгаја овце, говеда и живину.

Порекло: фамилија је досељена у Сугубине из Урсула. Потичу из северне Црне Горе.

Род: Куртовићи, Халиловићи, Тотићи, Баждари, Рожајци.

 

Исељеници из села Сугубине:

1.                  Чакаревић Велибор

Домаћинство има 6 чланова. Исељени су 1970. године у Чачак ради запослења и школовања деце. Носилац домаћинства је висококвалификовани возач.

2.                  Лакота Фадил

Домаћинство има 4 члана. Исељени су 1983. године у Сарајево ради запослења и школовања деце. Носилац домаћинства је завршио средњу грађевинску школу.

3.                  Куртовић Хидо

Домаћинство има 4 члана. Иселили су се 1970. године у Сарајево ради запослења и школовања деце. Носилац домаћинства је висококвалификовани зидар.

4.                  Куртовић Хајро

Домаћинство има 6 чланова. Исељени су 1973. годинс у Сарајево ради запослења и школовања деце. Носилац домаћинства је завршио средњу школу.

5.                  Куртовић Адем

Домаћинство има 4 члана. Иселили су се 1971. године у Сарајево ради запослења и школовања деце. Носилац  домаћинства је завршио средњу школу.

6.                  Лакота Адем

Домаћинство има 7 чланова. Иселили су се 1973. године у Сарајево ради запослења и школовања деце. Носилац домаћинства је завршио осмогодишњу основну школу.

Становници Сугубина су се, у потрази за бољим условима живота, исељавали углавном у Сарајево и Чачак.

У периоду од 1971. до 2002. број становника до 19 година живота је смањсн за 74%, а са 60 и више година старости повећан 74%. Индекс старења је 1971. износио 0,09, 1991. године 0,47 и 2002. године 0,61 индексних поена.

Становништво по вероисповести

Година            1991.   %

православни  –           –

муслимани     244      97,22

остали             7          2,78

Становништво по националној припадности

Година            2002.   %

Срби               1          0,55

Бошњаци        175      95,62

Муслимани    6          3,28

Остали            1          0,55

У Сугубинама је по вероисповести 1991. године било 97,22% муслимана и 2,785 осталих. По попису 2002. у селу је, по националној припадности, било 95,62% Бошњака, 3,27% Муслимана и 0,55% Срба. Мештани сматрају да су се њихови преци доселили из Црне Горе у XVIII веку.

У Сугубинама су 1961. евидентирана 232 лица преко 15 година старости, 1981. године 194, 1991. године 201 и 2002. године 138. Број становника без школе се у периоду од 1981. до 2002. године смањио 61%, а са 4 разреда основне школе 51%, док се број становника са средњом школом повећао 8%. Према подацима из 1961. евидентирана су 2 становника са основном школом 2 (0,86%), 1981. године 39 (20,10%), 1991. године 80 (39,80%) и 2002. године 39 (28,26%) становника. Са вишом школом била су 2 лица 1991. и једно 2002. године, а са завршеним факултетом 4 лица 1991. и једно 2002. године. Према подацима из 1961. било је 89 неписмених становника (38,36%), 1991. године 13 (6,46%) и 2002. године 16 (11,59%).

Подаци показују да је пољопривреда доминаитиа грана и да домаћинства углавном од ње остварују приходе, али је забрињавајући податак то што је у 2002. години однос између издржаваних (46,99%) и активних лица (52,45%) готово уједначен.

ИЗВОР: УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ ГЕОГРАФСКИ ФАКУЛТЕТ, Мила А. Павловић: СЕЛА СЈЕНИЧКОГ КРАЈА антропогеографска проучавања – научна монографија, штампа „Форма Б“, Београд, 2009. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. Sandzaklija

    Lakote potiču iz Kuča a ne Vasojevića.Dosta grešaka ima u vašim objavama.