Poreklo prezimena, selo Poda (Sjenica)

19. februar 2015.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Poda, opština Sjenica. Prema studiji „Sela sjeničkog kraja antropogeografska proučavanja“ Mile A. Pavlović iz 2009. godine. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Poda je selo smešteno na planinskom prostoru između Žilindara (1616 m), Štedima (1500 m) i Zmijine glave (1473 m), na Gornjem Pešteru. Nalazi se u visinskom pojasu 1400-1440 m i svrstava se u seoska naselja razbijenog tipa. Do sela se može stići preko Duge Poljane i Karajukića Bunara (50 km), ili od Sjenice preko Buđeva makadamskim putem (37 km). Površina seoskog atara iznosi 924 ha, a deo je katastarske opštine Boljare (površine 2155 ha). Rezultati popisa 2002. godine pokazuju da je u selu živelo svega 17 stanovnika.

Imajući u vidu da se atar sela nalazi u kraškom terenu, selo je siromašno vodom. Iznad sela, ka granici prema Crnoj Gori, nalazi se prostran šumski pojas. Selo je bogato pašnjacima i livadama.

Stanovnici ovog sela, smeštenog na Pešterskoj visoravni, nedaleko od granice sa Crnom Gorom žive, bukvalno, odsečeni od sveta. Zimi, zbog visokog siega i smetova, nedeljama, a ponekad i mesecima, ne mogu ni otići iz sela, dok leti, zbog loših puteva, bolje rečeno kozjih staza, do njihovih kuća se može doći jedino zapregom. Decu u školu vode na konjima u Doliće. Slično je i u susednom selu Boljare, 40-ak km udaljenom od Sjenice. Kada se neko u selu razboli, do prvih kuća u Dolićima ili Uglu, bolesnika nose na drvenim nosilima, ili na konjskim kolima. Jedini koji ih obilazi u zimskoj polovini godine, je poštar Radoje Kuč iz Karajukića Bunara, koji se kroz smetove do ovih sela probija na motornim sankama. Meštani sela tvrde da, kada padne sneg, do prvog komšije im treba tri dana hoda, i da jedino tada vukova imaju na pretek. S pravom kažu da su im poštar Radoje i vukovi jedini gosti. Zimi, kada nestane namirnica, Radoje donese na sankama ono što im je neophodno. U zimu 2005. godine, meštani 6 meseci nisu mogli nikuda, a i kada sneg okopni, takođe je teško otići iz sela, jer su putevi “kozje staze”.

Za svoje selo meštani kažu da je ovo surov kraj i da suroviji ne može biti. Mlađi stanovnici planiraju da se sele u Novi Pazar, dok će stariji ostati da se bore sa prirodom i teškim uslovima života. Elmas Hajdarpašić, star 70 godina, kaže: “Kopao sam 3 kilometra kroz krš da dovedem vodu. Kako sada da je ostavim?”

Poda je izdvojena iz sela Boljare i dobila su status samostalnog naselja 1979. godine. Meštani smatraju da je selo ime dobilo po zaravnjenom tlu ili podnožju brda gde je nastalo.

Nema arheoloških ili kulturno-istorijskih spomenika. Stanovništvo se bavi stočarstvom i ratarstvom. Naselje dobija makadamski put 1950. (popravljen 1970.), struju 1984. i telefon 2006. godine. Selo se vodom snabdeva preko lokalnog vodovoda. Dnevne migrante čine samo 2 osnovca, koji četvororazrednu školu pohađaju u Dolićima, a 5-8. razred u Karajukića Bunarima.

U ovom selu broj stanovnika opao je od 1961. do 2002. godine 87%, a domaćinstava 88%. Godine 2002. bilo je jedno domaćinstvo sa 4 člana, jedno sa 6 i jedno sa 7 članova. Bezvodnost i teški uslovi života, udaljenost od Sjenice, nepostojanje puta, škole, ambulante itd. uslovili su intenzivan proces iseljavanja iz ovog pešterskog sela.

Broj stanovnika i domaćinstava sa prosečnim brojem članova u domaćinstvu

Godina      Broj stanovnika     Broj domaćinstava    Srednji broj članova u domaćinstvu

1948.                     98                                     18                                              5,44

1953.                   109                                      17                                              6,41

1961.                    134                                     25                                              5,36

1971.                      65                                      11                                              5,90

1981.                     49                                       11                                              4,45

1991.                     57                                        11                                             5,18

2002.                    17                                         3                                              5,66

 

Domaćinstva u selu Poda:

1.                  Hećo Senad

Domaćinetvo ima 4 člana. Udaljeno je od osnovne škole 5 km, a od autobuske stanice 13 km. Kuća nije građena od tvrdog materijala, nema sanitarne uređaje i vodu. U domaćinstvu nema zaposlenih, a 2 člana traže posao. Bave se gajenjem stoke i živine.

2.                  Hot Ibrahim

Domaćinstvo ima 5 članova. Udaljeno je od osnovne škole 5 km, a od autobuske stanice 13 km. Kuća nije građena od tvrdog materijala, nema sanitarne uređaje i vodu. Dva člana traže posao, a 1 pohađa osnovnu školu. Bave se gajenjem stoke i živine.

3.                  Ajdarpašić Elmaz

Domaćinstvo ima 9 članova. Udaljeno je od osnovne škole 5 km, a od autobuske stanice 13 km. Kuća nije građena od tvrdog materijala, nema sanitarne uređaje i vodu. Struju su dobili 1984. godine. U domaćinstvu nema zaposlenih, a 4 člana traže posao. Bave se gajenjem stoke i živine.

Poreklo: familija potiče iz Crne Gore, ali ne zna vreme doseljavanja svojih predaka.

4.                  Hot Mehmed

Domaćinstvo ima 10 članova. Udaljeno je od osnovne škole 5 km, a od autobuske stanice 13 km. Kuća nije građena od tvrdog materijala, nema sanitarne uređaje i vodu. Struju su dobili 1984. godine. U domaćinstvu nema zaposlenih, a 5 članova traži posao. Bave se gajenjem goveda, ovaca i živine.

Poreklo: familija potiče iz Crne Gore, ali ne zna vreme doseljavanja svojih predaka.

5.                  Hećo Duljko

Domaćinstvo ima 7 članova. Udaljeno je od osnovne škole 5 km, a od autobuske stanice 13 km. Kuća nije građena od tvrdog materijala, nema sanitarne uređaje i vodu. Struju su dobili 1984. godine. U domaćinstvu nema zaposlenih, a 2 člana traže posao. Bave se gajenjem ovaca, goveda i živine.

Poreklo: familija potiče iz Crne Gore, ali ne zna vreme doseljavanja svojih predaka.

6.                  Hećo Ibro

Domaćinstvo ima 3 člana. Udaljeno je od osnovne škole 5 km, a od autobuske stanice 15 km. Kuća nije građena od tvrdog materijala, nema sanitarne uređaje i vodu. Struju su dobili 1984. godine. U domaćinstvu nema zaposlenih, a 1 član pohađa osnovnu školu. Bave se gajenjem goveda, ovada i živine.

Poreklo: familija potiče iz Crne Gore, ali ne zna vreme doseljavanja svojih predaka.

 

Iseljenici iz sela Poda:

1.                  Alihodžić Miljaga

Domaćinstvo ima 9 članova. Iselili su se u Tursku 1960. godine, radi zaposlenja i boljih uslova za život. Nosilac domaćinstva je bez školske spreme.

2.                  Alihodžić Mifto

Domaćinstvo ima 12 članova. Iselili su se u Tursku 1960. godine, radi boljih uslova za život. Nosilac domaćinstva je završio osmogodišnju osnovnu školu.

3.                  Alihodžić Zahir

Domaćinstvo ima 10 članova. Iselili su se u Tursku 1960. godine, radi boljih uslova za život. Nosilac domaćinstva je završio osmogodišnju osnovnu školu.

4.                  Alihodžić Šerif

Domaćinstvo ima 12 članova. Iselili su se u Tursku 1960. godine, radi boljih uslova za život. Nosilac domaćinstva je završio osmogodišnju osnovnu školu.

5.                  Alihodžić Feriz

Domaćinstvo ima 7 članova. Iselili su se u Tursku 1964. godine, radi boljih uslova za život. Nosilac domaćinstva je bez školske spreme.

6.                  Dupljak Džemo

Domaćinstvo ima 6 članova. Iselili su se u Novi Pazar. Nosilac domaćinstva je završio osmogodišnju osnovnu školu.

7.                  Dupljak Šućro

Domaćinstvo ima 7 članova. Iseljeno je u Novi Pazar. Nosilac domaćinstva je završio osmogodišnju osnovnu školu.

8.                  Mulić Hamdija

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili su se u Novi Pazar. Nosilac domaćinstva je bez školske spreme.

9.                  Alihodžić Redžep

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili su se u Nemačku. Nosilac domaćinstva ima višu školu.

10.              Hot Šućro

Domaćinstvo ima 7 članova. Iselili su se u Bijelo Polje, radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je bez školske spreme.

11.              Hećo Ibro

Domaćinstvo ima 6 članova. Iselili su se u Novi Pazar. Nosilac domaćinstva je završio osmogodišnju osnovnu školu.

12.              Ajdarpašić Husnija

Domaćinstvo Ima 6 članova. Iselili su se u Bijelo Polje. Nosilac domaćinstva je završio osmogodišnju osnovnu školu.

13.              Alihodžić Medina

Domaćinstvo ima 6 članova. Iselili su se u Makedoniju. Nosilac domaćinstva je bez školske spreme.

14.              Hećo Huso

Domaćinstvo ima 7 članova. Iselili su se u Novi Pazar. Nosilac domaćinstva je bez školske spreme.

15.              Alihodžić Alija

Domaćinstvo ima 8 članova. Iselili su se u Tursku 1964. godine, radi boljih uslova za život. Nosilac domaćinstva je završio osmogodišnju osnovnu školu.

16.              Alihodžić Fako

Domaćinstvo ima 5 članova. Iselili su se u Tursku 1964. godine, radi boljih uslova za život. Nosilac domaćinstva je završio osmogodišnju osnovnu školu.

17.              Pepić Selman

Domaćinstvo ima 7 članova. Iselili su se u Tursku 1964. godine, radi boljih uslova za život. Nosilac domaćinstva je završio osmogodišnju osnovnu školu.

18.              Pepić Elmaz

Domaćinstvo ima 6 članova. Iselili su se u Tursku 1964. godine, radi boljih uslova za život. Nosilac domaćinstva je završio osmogodišnju osnovnu školu.

Na osnovu terenskih istraživanja se vidi da su se stanovnici ovog sela selili najviše u Novi Pazar, Bijelo Polje i inostranstvo (Turska, Nemačka).

U ovom selu stanovništvu do 19 godina starosti 1991. pripadalo je 29,82%, a 2002. godine 5,88% populacije. Indeks starenja 1991. bio je 0,35 a 2002. godine 6,00 indeksnih poena, što pokazuje da ovo selo nema demografsku budućnost.

Stanovništvo po veroispovesti

Godina            1991.   %

pravoslavni  –           –

muslimani     57        100,00

ostali             –           –

Stanovništvo po nacionalnoj pripadnosti

Godina            2002.   %

Srbi               –           –

Bošnjaci        7          41,17

Muslimani    10        58,82

Ostali            –           –

Po veroispovesti, u Podima je 1991. godine bilo 57 muslimana. Prema podacima iz 2002. godine selo, po nacionalnoj pripadnosti, naseljava 7 Bošnjaka i 10 Muslimana. Sprovedenom anketom došli smo do podataka da neki vode poreklo iz severne Albanije, a neki tvrde i iz Crne Gore, i da se na ove prostore doselilo u XVII veku.

U Podama je 1981. bilo 31 lice starije od 15 godina, 1991. godine 48 lica i 2002. godine 16 lica, od čega bez škole 6, sa 4 razreda osnovne škole 3, sa osnovnom školom 6 i jedno lice nepoznate školske spreme. Nepismeno je 1991. bilo 9 (18,75%), a 2002. godine 4 (25,00%) stanovnika.

U selu su uglavnom po izvoru prihoda mešovita domaćinstva, a poljoprivrednih je 33,33%. To znači da poljoprivreda, tj. stočarstvo ovde nema budućnost (1981. bilo je 627 ovaca, a 2002. godine samo 30).

IZVOR: UNIVERZITET U BEOGRADU GEOGRAFSKI FAKULTET, Mila A. Pavlović: SELA SJENIČKOG KRAJA antropogeografska proučavanja – naučna monografija, štampa „Forma B“, Beograd, 2009. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.