Порекло презимена, село Пода (Сјеница)

19. фебруар 2015.

коментара: 0

Порекло становништва села Пода, општина Сјеница. Према студији „Села сјеничког краја антропогеографска проучавања“ Миле А. Павловић из 2009. године. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Пода је село смештено на планинском простору између Жилиндара (1616 м), Штедима (1500 м) и Змијине главе (1473 м), на Горњем Пештеру. Налази се у висинском појасу 1400-1440 м и сврстава се у сеоска насеља разбијеног типа. До села се може стићи преко Дуге Пољане и Карајукића Бунара (50 км), или од Сјенице преко Буђева макадамским путем (37 км). Површина сеоског атара износи 924 ха, а део је катастарске општине Бољаре (површине 2155 ха). Резултати пописа 2002. године показују да је у селу живело свега 17 становника.

Имајући у виду да се атар села налази у крашком терену, село је сиромашно водом. Изнад села, ка граници према Црној Гори, налази се простран шумски појас. Село је богато пашњацима и ливадама.

Становници овог села, смештеног на Пештерској висоравни, недалеко од границе са Црном Гором живе, буквално, одсечени од света. Зими, због високог сиега и сметова, недељама, а понекад и месецима, не могу ни отићи из села, док лети, због лоших путева, боље речено козјих стаза, до њихових кућа се може доћи једино запрегом. Децу у школу воде на коњима у Долиће. Слично је и у суседном селу Бољаре, 40-ак км удаљеном од Сјенице. Када се неко у селу разболи, до првих кућа у Долићима или Углу, болесника носе на дрвеним носилима, или на коњским колима. Једини који их обилази у зимској половини године, је поштар Радоје Куч из Карајукића Бунара, који се кроз сметове до ових села пробија на моторним санкама. Мештани села тврде да, када падне снег, до првог комшије им треба три дана хода, и да једино тада вукова имају на претек. С правом кажу да су им поштар Радоје и вукови једини гости. Зими, када нестане намирница, Радоје донесе на санкама оно што им је неопходно. У зиму 2005. године, мештани 6 месеци нису могли никуда, а и када снег окопни, такође је тешко отићи из села, јер су путеви “козје стазе”.

За своје село мештани кажу да је ово суров крај и да суровији не може бити. Млађи становници планирају да се селе у Нови Пазар, док ће старији остати да се боре са природом и тешким условима живота. Елмас Хајдарпашић, стар 70 година, каже: “Копао сам 3 километра кроз крш да доведем воду. Како сада да је оставим?”

Пода је издвојена из села Бољаре и добила су статус самосталног насеља 1979. године. Мештани сматрају да је село име добило по заравњеном тлу или подножју брда где је настало.

Нема археолошких или културно-историјских споменика. Становништво се бави сточарством и ратарством. Насеље добија макадамски пут 1950. (поправљен 1970.), струју 1984. и телефон 2006. године. Село се водом снабдева преко локалног водовода. Дневне мигранте чине само 2 основца, који четвороразредну школу похађају у Долићима, а 5-8. разред у Карајукића Бунарима.

У овом селу број становника опао је од 1961. до 2002. године 87%, а домаћинстава 88%. Године 2002. било је једно домаћинство са 4 члана, једно са 6 и једно са 7 чланова. Безводност и тешки услови живота, удаљеност од Сјенице, непостојање пута, школе, амбуланте итд. условили су интензиван процес исељавања из овог пештерског села.

Број становника и домаћинстава са просечним бројем чланова у домаћинству

Година      Број становника     Број домаћинстава    Средњи број чланова у домаћинству

1948.                     98                                     18                                              5,44

1953.                   109                                      17                                              6,41

1961.                    134                                     25                                              5,36

1971.                      65                                      11                                              5,90

1981.                     49                                       11                                              4,45

1991.                     57                                        11                                             5,18

2002.                    17                                         3                                              5,66

 

Домаћинства у селу Пода:

1.                  Хећо Сенад

Домаћинетво има 4 члана. Удаљено је од основне школе 5 км, а од аутобуске станице 13 км. Кућа није грађена од тврдог материјала, нема санитарне уређаје и воду. У домаћинству нема запослених, а 2 члана траже посао. Баве се гајењем стоке и живине.

2.                  Хот Ибрахим

Домаћинство има 5 чланова. Удаљено је од основне школе 5 км, а од аутобуске станице 13 км. Кућа није грађена од тврдог материјала, нема санитарне уређаје и воду. Два члана траже посао, а 1 похађа основну школу. Баве се гајењем стоке и живине.

3.                  Ајдарпашић Елмаз

Домаћинство има 9 чланова. Удаљено је од основне школе 5 км, а од аутобуске станице 13 км. Кућа није грађена од тврдог материјала, нема санитарне уређаје и воду. Струју су добили 1984. године. У домаћинству нема запослених, а 4 члана траже посао. Баве се гајењем стоке и живине.

Порекло: фамилија потиче из Црне Горе, али не зна време досељавања својих предака.

4.                  Хот Мехмед

Домаћинство има 10 чланова. Удаљено је од основне школе 5 км, а од аутобуске станице 13 км. Кућа није грађена од тврдог материјала, нема санитарне уређаје и воду. Струју су добили 1984. године. У домаћинству нема запослених, а 5 чланова тражи посао. Баве се гајењем говеда, оваца и живине.

Порекло: фамилија потиче из Црне Горе, али не зна време досељавања својих предака.

5.                  Хећо Дуљко

Домаћинство има 7 чланова. Удаљено је од основне школе 5 км, а од аутобуске станице 13 км. Кућа није грађена од тврдог материјала, нема санитарне уређаје и воду. Струју су добили 1984. године. У домаћинству нема запослених, а 2 члана траже посао. Баве се гајењем оваца, говеда и живине.

Порекло: фамилија потиче из Црне Горе, али не зна време досељавања својих предака.

6.                  Хећо Ибро

Домаћинство има 3 члана. Удаљено је од основне школе 5 км, а од аутобуске станице 15 км. Кућа није грађена од тврдог материјала, нема санитарне уређаје и воду. Струју су добили 1984. године. У домаћинству нема запослених, а 1 члан похађа основну школу. Баве се гајењем говеда, овада и живине.

Порекло: фамилија потиче из Црне Горе, али не зна време досељавања својих предака.

 

Исељеници из села Пода:

1.                  Алихоџић Миљага

Домаћинство има 9 чланова. Иселили су се у Турску 1960. године, ради запослења и бољих услова за живот. Носилац домаћинства је без школске спреме.

2.                  Алихоџић Мифто

Домаћинство има 12 чланова. Иселили су се у Турску 1960. године, ради бољих услова за живот. Носилац домаћинства је завршио осмогодишњу основну школу.

3.                  Алихоџић Захир

Домаћинство има 10 чланова. Иселили су се у Турску 1960. године, ради бољих услова за живот. Носилац домаћинства је завршио осмогодишњу основну школу.

4.                  Алихоџић Шериф

Домаћинство има 12 чланова. Иселили су се у Турску 1960. године, ради бољих услова за живот. Носилац домаћинства је завршио осмогодишњу основну школу.

5.                  Алихоџић Фериз

Домаћинство има 7 чланова. Иселили су се у Турску 1964. године, ради бољих услова за живот. Носилац домаћинства је без школске спреме.

6.                  Дупљак Џемо

Домаћинство има 6 чланова. Иселили су се у Нови Пазар. Носилац домаћинства је завршио осмогодишњу основну школу.

7.                  Дупљак Шућро

Домаћинство има 7 чланова. Исељено је у Нови Пазар. Носилац домаћинства је завршио осмогодишњу основну школу.

8.                  Мулић Хамдија

Домаћинство има 4 члана. Иселили су се у Нови Пазар. Носилац домаћинства је без школске спреме.

9.                  Алихоџић Реџеп

Домаћинство има 4 члана. Иселили су се у Немачку. Носилац домаћинства има вишу школу.

10.              Хот Шућро

Домаћинство има 7 чланова. Иселили су се у Бијело Поље, ради запослења. Носилац домаћинства је без школске спреме.

11.              Хећо Ибро

Домаћинство има 6 чланова. Иселили су се у Нови Пазар. Носилац домаћинства је завршио осмогодишњу основну школу.

12.              Ајдарпашић Хуснија

Домаћинство Има 6 чланова. Иселили су се у Бијело Поље. Носилац домаћинства је завршио осмогодишњу основну школу.

13.              Алихоџић Медина

Домаћинство има 6 чланова. Иселили су се у Македонију. Носилац домаћинства је без школске спреме.

14.              Хећо Хусо

Домаћинство има 7 чланова. Иселили су се у Нови Пазар. Носилац домаћинства је без школске спреме.

15.              Алихоџић Алија

Домаћинство има 8 чланова. Иселили су се у Турску 1964. године, ради бољих услова за живот. Носилац домаћинства је завршио осмогодишњу основну школу.

16.              Алихоџић Фако

Домаћинство има 5 чланова. Иселили су се у Турску 1964. године, ради бољих услова за живот. Носилац домаћинства је завршио осмогодишњу основну школу.

17.              Пепић Селман

Домаћинство има 7 чланова. Иселили су се у Турску 1964. године, ради бољих услова за живот. Носилац домаћинства је завршио осмогодишњу основну школу.

18.              Пепић Елмаз

Домаћинство има 6 чланова. Иселили су се у Турску 1964. године, ради бољих услова за живот. Носилац домаћинства је завршио осмогодишњу основну школу.

На основу теренских истраживања се види да су се становници овог села селили највише у Нови Пазар, Бијело Поље и иностранство (Турска, Немачка).

У овом селу становништву до 19 година старости 1991. припадало је 29,82%, а 2002. године 5,88% популације. Индекс старења 1991. био је 0,35 а 2002. године 6,00 индексних поена, што показује да ово село нема демографску будућност.

Становништво по вероисповести

Година            1991.   %

православни  –           –

муслимани     57        100,00

остали             –           –

Становништво по националној припадности

Година            2002.   %

Срби               –           –

Бошњаци        7          41,17

Муслимани    10        58,82

Остали            –           –

По вероисповести, у Подима је 1991. године било 57 муслимана. Према подацима из 2002. године село, по националној припадности, насељава 7 Бошњака и 10 Муслимана. Спроведеном анкетом дошли смо до података да неки воде порекло из северне Албаније, а неки тврде и из Црне Горе, и да се на ове просторе доселило у XVII веку.

У Подама је 1981. било 31 лице старије од 15 година, 1991. године 48 лица и 2002. године 16 лица, од чега без школе 6, са 4 разреда основне школе 3, са основном школом 6 и једно лице непознате школске спреме. Неписмено је 1991. било 9 (18,75%), а 2002. године 4 (25,00%) становника.

У селу су углавном по извору прихода мешовита домаћинства, а пољопривредних је 33,33%. То значи да пољопривреда, тј. сточарство овде нема будућност (1981. било је 627 оваца, а 2002. године само 30).

ИЗВОР: УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ ГЕОГРАФСКИ ФАКУЛТЕТ, Мила А. Павловић: СЕЛА СЈЕНИЧКОГ КРАЈА антропогеографска проучавања – научна монографија, штампа „Форма Б“, Београд, 2009. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.