Poreklo prezimena, selo Buđevo (Sjenica)

17. februar 2015.

komentara: 13

Poreklo stanovništva sela Buđevo, opština Sjenica. Prema studiji „Sela sjeničkog kraja antropogeografska proučavanja“ Mile A. Pavlović iz 2009. godine. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

Budjevo

Selo Buđevo se nalazi na severnoj strani Pešterskog polja (Gornji Pešter). Udaljeno je 25 km južno od Sjenice (ako se ide preko Raždaginje). Smešteno je u visinskom pojasu 1300-1340 m na južnim padinama Giljeve, gde seoske porodice imaju stanove. B. Ž. Milojević, proučavajući Pešter daleke 1914. i 1915. godine, o Buđevu i stanovima je zapisao: “Buđevo leži na stranama doline u okviru Peštera, a buđevski stanovi su iznad kuća na prečazi koja deli Pešter od Sjenice.” [Milojević, 1921, 84].

Buđevo je locirano između četiri brda: sa istočne strane Calaje, sa zapadne Lazovića brdo, sa severne Kakriče – Koraćka glavica i sa južne strane Janin krš. Svrstava se u seoska naselja razbijenog tipa. Deli se na Gornje i Donje selo. Donji deo sela obuhvata dve mahale: Srednju i Tursku mahalu. U gornjem delu sela do Drugog svetskog rata bila su naseljena plemena: Popadića – 17 kuća (najbrojniji u selu), Rakočevića – 8 kuća, Markovića-Aleksića – 1 kuća, Koraća – 3 kuće i Veljovića – 4 kuće. U Srednjoj mahali su plemena: Radetića – 1 kuća, Jovanovića – 5 kuća, Rakočevića – 2 kuće, Marijanovića – 1 kuća, Boškovića – 1 kuća i Markovića – 1 kuća. U Turskoj mahali naseljena su plemena: Matovića – 2 kuće, Markovića – 2 kuće, Balšića – 3 kuće, Minića – 3 kuće, Miloševića – 1 kuća i Savića – 3 kuće. U donjem delu sela su plemena koja ne pripadaju mahalama i to: Markovića – 5 kuća, Matovića – 1 kuća i Novičića – 1 kuća [Balšić, 2005, 7-9]. Površina seoskog atara je 4099 ha, a katastarske opštine 5498 ha, koja obuhvata i atar sela Bioc, površine 1399 ha. Buđevo je 2002. godine imalo 91 stanovnika. Godine 1921. imalo je 54 kuće i 256 stanovnika.

Gornje i donje selo razdvaja udolina, dok je u zapadnim delom sela druga udolina. Udolina polazi sa strana Ozepca, ide kroz Tursku mahalu i iščezava u selu Bioc kod muslimanskog groblja. Kraća dolina počinje od kuća Radetića i ide pored groblja, i spaja se sa dolinom zvanom Begov potok, i obe se utapaju u dolinu koja polazi iz Turske mahale [Balšić, 2005, 11].

Geografski položaj sela, u okviru Pešterske visoravni, uslovio je i njegove klimatske odlike, koje su se odrazile na život i delatnosti ljudi. Oštra planinska klima, sa dugim i oštrim zimama, a kratkim prolećima, letima i jesenima, uticala je da vegetacija u Buđevu i Biocu kasni mesec dana u odnosu na Prijepolje ili Novi Pazar. Po kazivanju meštana, nekih godina sneg u Buđevu padne u oktobru i zadrži se sve do maja (takav slučaj zabeležen je 1929/1930. godine). Žita se seju u aprilu, do 15. maja, a krompir u drugoj polovini maja. Sazrevanje žita je u avgustu i septembru, i tada se sklanjaju sa njiva. Livade počinju da se kose tek u drugoj polovini jula.

Arheološka istraživanja ukazuju da Buđevo spada u stara naselja, jer su utvrđeni tragovi kasnog srednjeg veka. Na severnoj strani sela, ispod seoskog puta, nalazi se nekropola koju meštani nazivaju “Latinsko groblje”. Na zapadnoj strani nekropole uočavaju se i temelji nekog objekta za koji se veruje da su ostaci kapele. Delom u sadašnjem seoskom groblju, a delom zapadno od njega, takođe su utvrđeni ostaci starije nekropole, i nešto dalje od nje prostor na kome bi se mogla nalaziti crkva. “Ovako velika nekropola u selu Buđevu ne iznenađuje ako se zna da je selo u XVI veku imalo 20 domaćinstava koja su morala da plaćaju porez [Premović-Aleksić, 1985, 50-51]. Ima tragova iz IX veka – crkvina. Tu su došli prvi pravoslavci. Pod ovim imenom selo se spominje 1571. godine. “Na osnovu ukupnog prihoda, koji je upisan pored imena ovog sela 1571. godine, može se reći da je Buđevo bilo najveće sa prihodom, a zatim selo Pešter. Danas selo Pešter ne postoji na prostoru Pešterske visoravni. Kako ni u jednom popisu nema današnjih sela Ugao, Doliće i Boljare, lociranih između Pešterskog polja i planine Žilindar, moguće je da se tu negde nalazilo selo Pešter. Takođe ne postoji selo Vranotiće, ali postoji nenaseljeni predeo pod imenom Vranotići, lociran između sela Kamešnice i Cetanovića. Tu je locirana nekropola iz HIV -HV veka.” [Premović-Aleksić, 1997,46]

Mile Nedeljković smatra da naziv sela vodi poreklo od reči buda, budka, u značenju: građevina, čuvareva kuća, stražara, koliba, šumska kuća, brvnara, salaš itd. što ukazuje da je selo poniklo podalje od starih puteva, u retko naseljenom pre svega šumskom predelu.

U ataru sela postoji izvor (više je bara nego izvor), u kome se voda pojavljuje periodično, tj. u proleće u vreme otapanja snega.

U selu se nalazi četvororazredna osnovna škola, koja je otvorena još 1926, a ponovo je počela sa radom posle Drugog svetskog rata 1947. godine. U prvoj deceniji XXI veka škola je zatvorena, jer nije bilo đaka. Struju je selo dobilo 1972, vodovod 1984. i makadamski put 1956. godine. Selo je dobilo telefon 2006. godine. Planira se izgradnja asfaltiog puta od Sjenice do Buđeva, ali ne preko Raždaginje, već preko Rasna, jer bi taj put povezao više sela. U Buđevu je oktobra meseca 1998. godine počela izgradnja crkve. Godine 1919. formirana je žandarmerijska stanica u selu, koja je radila do 1944. godine, kada su je Nemci bombardovali. Ostaci stanice i danas postoje. Stanica policije je obnovljena 1993. godine. Do 1945. godine postojali su i begovi dvori, koji su tada srušeni i napravljen seoski zadružni dom. Buđevo je bilo administrativni centar sa sedištem opštine od 1912. do 1941, kome su pripadala sela koja od 1955. godine pripadaju Karajukića Bunarima. Od 1945. do 1952. godine u selu Buđevu je bilo sedište Mesnog narodnog odbora za sela: Buđevo, Bioc, Tuzinje, Krnja Jela i Rastenoviće. Od 1952. do 1955. godine selo je bilo i sedište narodnog odbora opštine sa istim selima. Godine 1955. Narodni odbor je ušao u sastav opštine Karajukića Bunari.

Opština Buđevo, čije je sedište do 1941. bilo u selu Buđevu, a potom u selu Doliće, pa u selu Ugao, 1945. godine je podeljena na dve administrativno-teritorijalne jedinice: na Mesni narodni odbor Buđevo sa selima Buđevo, Bioc, Tuzinje, Krnja Jela i Rastenoviće i Mesni narodni odbor Ugao, sa selima Ugao, Doliće, Boljare, Poda i Poljica. Ovakva podela ostala je do 1952. godine, kada su preimenovani u Narodne odbore opština Buđevo i Ugao. Ovako su funkcionisali do 1955. godine, kada su ukinuti i formirana opština Karajukića Bunari. Formiran je Štavički srez (Tutinski je rasformiran), pa su opštini Karajukića Bunari pripojena i neka sela Štavičkog sreza (Tutinskog), kao i selo Tuzinje iz Narodnog Odbora Rasno. Opština Karajukića Bunari ovako je funkcionisala do 1959. godine, kada je prestala sa radom. Formirana je Mesna kancelarija, a 1964. godine Mesna Zajednica, bez sela iz Tutinske opštine.

Najvažnija zanimanja stanovništva su stočarstvo i ratarstvo. Buđevo je bilo jedno od sela u kome je odgajana najbolja pasmina sjeničke ovce, zbog čega je 1933. godine u selu osnovana “Ovčarska zadruga” sa ciljem da peštersku ovcu sačuva od degradacije i da ovčarstvo podigne «na zavidan nivo». U Buđevu postoji spomen obeležje ratnicima Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata, podignuto 1984. godine. Većina kuća u Buđevu su brvnare i čatmare, koje se najčešće kombinuju sa brvnarama.

Broj stanovnika, veličina i struktura domaćinstava, kao i starosna struktura, su pokazatelji koji najbolje odslikavaju demografske procese u ovom selu u drugoj polovini XX i početkom XXI veka. U Buđevu broj stanovnika od 1948. do 1961. povećao se 33%, a do 2002. godine smanjio 86%. U istom vremenskom periodu broj domaćinstava se povećao 60%, a zatim se do 2002. godine smanjio 70%. Prosečan broj članova u domaćinstvu je u stalnom opadanju od 1953. godine. Godine 1991. sa 5 i više članova bila su 4 (8,33%) a 2002. godine 4 (12,50%) domaćinstava.

Broj stanovnika i domaćinstava sa prosečnim brojem članova u domaćinstvu  

Godina    Broj stanovnika    Broj domaćinstava   Srednji broj članova u domaćinstvu

1948.                 499                                    66                                              7,56

1953.                 549                                    72                                              7,62

1961.                 666                                   106                                             6,28

1971.                  417                                     77                                             5,41

1981.                  265                                    67                                             3,95

1991.                  130                                    48                                             2,70

2002.                   91                                     32                                             2,84

 

Domaćinstva u selu Buđevo:

1.                  Matović Miroslav

Domaćinstvo ima 7 članova. Udaljeno je od osnovne škole i autobuske stanice 7 km. Kuća nije zidana od tvrdog materijala, nema sanitarne uređaje i vodu. U domaćinstvu nema zaposlenih lica, a 1 član je učenik osnovne škole. Tri člana domaćinstva traže posao. Bave se gajenjem ovaca, goveda i živine.

2.                  Marković Blažimir

Domaćinstvo ima 9 članova, Udaljeno je od osnovne škole i autobuske stanice 7 km. Kuća nije zidana od tvrdog materijala, nema sanitarne uređaje i vodu. U domaćinstvu nema zaposlenih lica, a 3 člana traže posao. Bave se gajenjem ovaca, goveda i živine.

3.                  Savić Aco

Domaćinstvo ima 4 člana. Udaljeno je od osnovne škole i autobuske stanice 7 km. Kuća nije zidana od tvrdog materijala, nema sanitarne uređaje i vodu. U domaćinstvu nema zaposlenih lica, a 2 člana traže posao. Bave se gajenjem ovaca, goveda i živine.

4.                  Radetić Milomir

Domaćinstvo ima 3 člana. Udaljeno je od osnovne škole i autobuske stanice 7 km. Kuća nije zidana od tvrdog materijala, nema sanitarne uređaje i vodu. U domaćinstvu nema zaposlenih lica, a 1 član traži posao. Bave se gajenjem ovaca, goveda i živine.

5.                  Veljović Bogomir

Domaćinstvo ima 3 člana. Udaljeno je od Sjenice 23 km, a od osnovne škole i autobuske stanice 7 km. Kuća nije zidana od tvrdog materijala, nema sanitarne uređaje i vodu. Struju su dobili 1972. godine. U domaćinstvu su 2 zaposlena lica. Jedan član pohađa osnovnu školu, a 1 srednju školu. Bave se gajenjem ovaca, goveda i živine.

Poreklo: familija potiče iz Crne Gore, ali ne znaju vreme doseljavanja svojih predaka.

6.                  Radetić Gradimir

Domaćinstvo ima 5 članova. Udaljeno je od Sjenice 23 km, a od osnovne škole i autobuske stanice 7 km. Kuća nije zidana od tvrdog materijala, nema sanitarne uređaje i vodu. Struju su dobili 1972. godine. U domaćinstvu nema zaposlenih lica, a 2 člana traže posao. Bave se stočarstvom.

Poreklo: familija potiče iz Crne Gore, ali ne znaju vreme doseljavanja svojih predaka.

7.                  Rakočević Miroslav

Domaćinstvo ima 8 članova. Udaljeno je od osnovne škole i autobuske stanice 7 km. Kuća nije zidana od tvrdog materijala, nema sanitarne uređaje i vodu. Jedan član je zaposlen u rodnom selu, a 2 člana traže posao. Domaćinstvo se bavi uzgojem stoke i živine.

8.                  Balšić Milenko

Domaćinstvo ima 6 članova. Udaljeno je od osnovne škole i autobuske stanice 7 km. Kuća nije zidana od tvrdog materijala, nema sanitarne uređaje i vodu. U domaćinstvu nema zaposlenih lica, a 3 člana traže posao. Bave se gajenjem stoke i živine.

9.                  Minić Bane

Domaćinstvo ima 5 članova. Udaljeno je od osnovne škole i autobuske stanice 7 km. Kuća nije zidana od tvrdog materijala, nema sanitarne uređaje i vodu. U domaćinstvu nema zaposlenih lica, a 2 člana traže posao. Domaćinstvo gaji stoku i živinu.

10.              Popadić Marica

Domaćinstvo ima 3 člana. Udaljeno je od Sjenice 23 kt, a od osnovne škole i autobuske stanice 6 km. Kuća nije zidana od tvrdog materijala, nema sanitarne uređaje i vodu. Struju su dobili 1972. godine. U domaćinstvu nema zaposlenih lica. Prihode ostvaruju gajenjem ovaca, goveda i živine.

Poreklo: familija potiče iz Crne Gore, ali ne znaju vreme doseljavanja svojih predaka.

11.              Popadić Stanimir

Domaćinstvo ima 4 člana. Udaljeno je od Sjenice 23 km, a od osnovne škole i autobuske stanice 6 km. Kuća nije zidana od tvrdog materijala, nema sanitarne uređaje i vodu. Struju su dobili 1972. godine. Dva člana domaćinstva traže posao. Bave se gajenjem ovaca, goveda i živine.

Poreklo: familija potiče iz Crne Gore, ali ne znaju vreme doseljavanja svojih predaka.

12.              Rakočević Ratomir

Domaćinstvo ima 4 člana. Udaljeno je od Sjenice 23 km, od osnovne škole i autobuske stanice 6 km. Kuća nije zidana od tvrdog materijala, nema sanitarne uređaje i vodu. Struju su dobili 1972. godine. Nema zaposlenih članova, 2 člana domaćinstva su srednjoškolci. Prihode ostvaruju gajenjem stoke i živine.

Poreklo: familija potiče iz Crne Gore i nemaju podatke o vremenu doseljavanja predaka.

13.              Marković Obrad

Domaćinstvo ima 2 člana. Udaljeno je od Sjenice 23 km, a od osnovne škole i autobuske stanice 6 km. Kuća nije zidana od tvrdog materijala, nema sanitarne uređaje i vodu. Struju su dobili 1972. godine. Jedan član domaćinstva je zaposlen. Bave se gajenjem ovaca, goveda i živine.

Poreklo: familija potiče iz Crne Gore, ali vreme doseljavanja predakaje nepoznato.

14.              Minić Bane

Domaćinstvo ima 4 člana. Udaljeno je od Sjenice 23 km, a od osnovne škole i autobuske stanice 6 km. Kuća nije zidana od tvrdog materijala, nema sanitarne uređaje i vodu. Struju su dobili 1972. godine. Jedno lice traži posao. Domaćinstvo se bavi gajenjem ovaca, goveda i živine.

Poreklo: familija potiče iz Crne Gore, ali je vreme doseljavanja predaka nepoznato.

15.              Balšić Miladin

Domaćinstvo ima 9 članova. Udaljeno je od Sjenice 23 km, a od osnovne škole i autobuske stanice 6 km. Kuća je zidana od tvrdog materijala, ali nema sanitarne uređaje i vodu. Struju su dobili 1972. godine. Dva lica su zaposlena, a jedno traži posao. Bave se gajenjem ovaca, goveda i živine.

Poreklo: familija potiče iz Crne Gore, ali je vreme doseljavanja predaka nepoznato.

 

Iseljenici iz sela Buđevo:

1.                  Korać Živko

Domaćinstvo ima 6 članova. Iselili su se u Kraljevo, radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio osmogodišnju osnovnu školu.

2.                  Popadić Miladin

Domaćinstvo ima 13 članova. Iselili su se u Čačak, radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio osmogodišnju osnovnu školu.

3.                  Popadić Matija

Domaćinstvo ima 10 članova. Iselili su se u Kragujevac, radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio osmogodišnju osnovnu školu.

4.                  Popadić Milun

Domaćinstvo ima 6 članova. Iselili su se u Gornji Milanovac, radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je bez školske spreme.

5.                  Popadić Vlade

Domaćinstvo ima 11 članova. Iselili su se u Preljinu kod Čačka 1968. godine, radi zaposlenja i boljih uslova za život. Nosilac domaćinstva je završio osmogodišnju osnovnu školu.

6.                  Marković Pejo

Domaćinstvo ima 7 članova. Iselili su se u Kragujevac, radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je bez školske spreme.

7.                  Marković Radomir

Domaćinstvo ima 6 članova. Iselili su se u Čačak, radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio osmogodišnju osnovnu školu.

8.                  Marković Predrag

Domaćinstvo ima 9 članova. Iselili su se u Čačak, radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio osmogodišnju osnovnu školu.

9.                  Marković Jezdo

Domaćinstvo ima 6 članova. Iselili su se u Gornji Milanovac, radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio osmogodišnju osnovnu školu.

10.              Popadić Slavko

Domaćinstvo ima 5 članova. Iselili su se 1961. godine u Kraljevo (Mošin Gaj), radi zaposlenja i boljih uslova za život. Nosilac domaćinstva je završio osmogodišnju osnovnu školu.

11.              Jovanović Gojko

Domaćinstvo ima 8 članova. Iselili su 1964. godine u okolinu Kraljeva, radi školovanja dece i boljih uslova za život. Nosilac domaćinstva je bez školske spreme.

12.              Marković Božidar

Domaćinstvo ima 6 članova. Iselili su se u Kulinovce kod Čačka 1979. godine, radi zaposlenja i boljih uslova za život. Nosilac domaćinstva je završio osmogodišnju osnovnu školu.

13.              Savić Bogoslav

Domaćinstvo ima 6 članova. Iselili su se u Bunjačko Brdo 1968. godine, radi zaposlenja i boljih uslova za život. Nosilac domaćinstva je završio osmogodišnju osnovnu školu.

14.              Popadić Vojo

Domaćinstvo ima 6 članova. Iselili su se u Čačak (Trbušani) 1969. godine, radi zaposlenja i boljih uslova za život. Nosilac domaćinstva je bez školske spreme.

15.              Rakočević Vojo

Domaćinstvo ima 10 članova. Iselili su se u Kraljevo (Čibukovac) 1964. godine, radi zaposlenja i boljih uslova za život. Nosilac domaćinstva je bez školske spreme.

16.              Marković Jezdimir

Domaćinstvo ima 8 članova. Iselili su se u Takovo (Gornji Milanovac) 1978. godine, radi zaposlenja i boljih uslova života. Nosilac domaćinstva je završio osmogodišnju osnovnu školu.

17.              Balšić Krsto

Domaćinstvo ima 9 članova. Iselili su se u Kraljevo (Zaklopača) 1974. godine, radi zaposlenja i boljih uslova života. Nosilac domaćinstva je bez školske spreme.

18.              Radetić Mile

Domaćinstvo ima 10 članova. Iselili su se u Kraljevo (Kovanluk) 1969. godine, radi školovanja dece i boljih uslova za život. Nosilac domaćinstva je bez školske spreme.

19.              Milošević Ranko

Domaćinstvo ima 8 članova. Iselili su se u Kraljevo (Zaklopača) 1978. godine, radi zaposlenja i boljih uslova za život. Nosilac domaćinstva je završio osmogodišnju osnovnu školu.

U potrazi za boljim uslovima života, žitelji Buđeva iseljavali su se najviše u Kraljevo, Čačak, Gornji Milanovac i Kragujevac.

Struktura stanovništva po starosnim grupama, je pokazatelj, koji nam najbolje ilustruje stanje i demografske procese u Buđevu. Iz tabele 3. se vidi da se broj mladog stanovništva u periodu 1991- 2002. godine smanjio 56%, ali se smanjio i broj lica sa 60 i više godina života 40%. Indeks starenja je 1991. bio 2,52 a 2002. godine 3,45 indeksnih poena. Ovi pokazatelji govore da selo nema demografsku budućnost.

Stanovništvo po veroispovesti

Godina            1991.   %

nravoslavni  128      98,46

muslimani     1          0,77

ostali             1          0,77

Stanovništvo po nacionalnoj pripadnosti

Godina            2002.   %

Srbi   90        98,90

Bošnjaci        –           –

Muslimani    –           –

Ostali            1          1,10

Po veroispovesti, u Buđevu je 1991. bilo 128 pravoslavnih, 1 musliman i 1 stanovnik koji se opredelio kao “ostali”, dok je po popisu 2002. godine u selu, po nacionalnoj pripadnosti, živelo Srba 98,90% i 1,10% ostalih. Meštani smatraju da njihovi preci vode poreklo iz Crne Gore i da su se u selo doselili u XVIII veku, na tursku zemlju bega Ćorovića, kao njegove čifčije, dajući mu desetak i četvrtinu prihoda, bez prava slobode. Po Borivoju Ž. Milojeviću, prvo iseljavanje iz ovih oblasti pada krajem XVII veka. “Tada je stanovništvo Peštera i Sjenica učestvovalo u velikoj seobi Srba pod pećkim patrijarhom u južnu Austriju. Posle ove seobe ostala su prazna mnoga sela na Pešteru, kao: Ugao, Suvodo, Ćerekare itd. Skoro odmah zatim, početkom XVIII veka, u ova su se sela nastanili Klimente.” [Milojević, 1921, 89] O naseljavanju posle ove seobe govori i R. Balšić: “Na opustela sela na Pešteru naseljavali su se u XVII veku Arnauti – Klimenti, i to: Ugao, Doliće, Tuzinje, Rasno, Boroštica, Ljeskova, Štipče, Devreč, Reževiće i Boćica. U ovim selima se zadržao albanski govor, dok je u Tuzinju i Rasnu izgubio se albanski govor, jer je u Rasnu 1925. godine otvorena osnovna škola, pa su deca iz Tuzinja i Rasna pohađala školu i tako se izgubio albanski govor. Klimente su u Pešterska sela došli kao katolici, ali su kasnije prešli u islam.” [Balšić, 2005, 23]

Po B. Ž. Milojeviću, “druga velika seoba sa ovog prostora bila je prilikom Karađorđevog pohoda do Suvodola, kada su se mnoge srpske (hrišćanske) porodice odselile u Šumadiju.” [Milojević, 1921, 89] Balšić R. za ova iseljavanja navodi: “Posle povratka Karađorđa za Srbiju 1809. godine, srpsko stanovništvo iz Buđeva i Bioca odselilo se za Srbiju, sa srpskom vojskom, tako da su Buđevo i Bioc ostali bez srpskog stanovništva. Dolaskom Mehmed-ćor paše u selo, u Buđevo se ponovo naseljava srpsko stanovništvo.” [Balšić, 2005,23]

“Treći put, 1878. god. veliki broj porodica iz sjeničkih sela iselio se u Toplicu, u sela iz kojih su tada Arnauti bili otišli. Videći da njihov kraj ostaje i dalje pod Turskom, neke su sjeničke porodice tom prilikom prešle u Pomoravlje zapadne Morave.” [Milojević, 1921, 89]

Stanovništvo u Buđevu slavi Sv. Nikolu, Aranđelovdan, Sv. Jovana, Sv. Luku, Sv. Mratu, Lazarevu subotu, Đurđic itd.

Stanovništvo po školskoj spremi je takođe jedan od bitnih pokazatelja demografskih obeležja stanovništva. U Buđevu preko 15 godina starosti bilo je 1981. godine 218, 1991. godine 114 i 2002. godine 84 stanovnika. Broj stanovnika bez školske spreme od 1981. do 2002. godine smanjio se 85%, sa 4 razreda osnovne škole 57%, sa osnovnom školom 42% i sa srednjom školom 32%. Sa višom školom i fakultetom bila su 1991. godine 4 lica, a 2002. godine 2 lica. Nepismeno je bilo 1991. godine 28 (24,56%), a 2002. godine 8 (9,52%) stanovnika. Prvi učitelj u Buđevu bno je Radmilo Bogdanović, a meštani kažu da ga je tu zaposlio Milovan Vitezović.

Iako je Buđevo nekada bilo poznato po ovčarstvu (1991. godine 1489 ovaca) danas se slobodno može rsći da je ova grana stočarstva praktično zamrla (samo 205 ovaca 2002. godine). Stanovništvo tvrdi da je 1943. u selu bilo 32000 ovaca, a da 2008. godine nema više od 100 ovaca. Ovaj podatak najbolje ilustruje kako je čuveno sjeničko ovčarstvo zamiralo. Pored Buđeva, poznata ovčarska sela bila su Crvsko, Doliće, Ugao, Rasno, Cetanoviće i Raždaginja. Stočari svoja stada iz ovih sela uglavnom su isteravali na čuvene Tuzinjske i Raždaginjske stanove na Giljevi, koji i danas povremeno ožive, a nekada su bili poznati i stanovi Ravna Gora. Izvore prihoda domaćinstva više ne ostvaruju iz poljoprivrede (15,62%), već su im glavni izvori prihoda nepoljoprivredne delatnosti (46,87%). Međutim, 1991. godine 81,25% domaćinstava izvore prihoda imalo je iz poljoprivrede, uglavnom od stočarstva (ovčarstva). Ovaj podatak najbolje govori o stanju u poljoprivredi (u stočarstvu) i njenoj perspektivi.

IZVOR: UNIVERZITET U BEOGRADU GEOGRAFSKI FAKULTET, Mila A. Pavlović: SELA SJENIČKOG KRAJA antropogeografska proučavanja – naučna monografija, štampa „Forma B“, Beograd, 2009. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

Komentari (13)

Odgovorite

13 komentara

  1. Goran

    Bilo je na pesteru na pocetku 18veka i onih klimenata koji su naselili u napustena sela i zaseoke juzni pester koritska visoravan od sjenice prema bjelom polju tu prebegli od tutina koji su se vratili u pravoslavlje i koji su vratili srpska imena.Njih su oni njihovi srodnici klimenti koji su primili islam nazivali grci i na razne nacine ih napadali kao i one malobrojne katolike.zato je velik broj ovih klimenti u drugoj seobi sa austrijskom vojskom otisao sa pestera i korita u srem i sumadiju i kao pravoslavni.

  2. Milos Novcic

    Nije Novičić, nego Novčić.

  3. Stefan Marković

    Poštovani urednici stranice Poreklo,
    Markovići, koji slave svetog Nikolu 19. decembra a kojima i sam pripadam su doseljeni iz Crne Gore, iz sela Trnjine, Trešnjevačka opština, prijestonica Cetinje, iz plemena Male Cuce. Do tih podataka sam došao ličnim istraživanjem, prvo mjesto đe su naseljeni Markovići je Mojkovac, tamo je i ostao dio bratstva. Razlog doseljavanja u Buđevo je dogovor crnogorskih glavara i Karađorđa, da se na Pešter usled naseljavanja Arnauta naseli i srbsko stanovništvo kao protivteža osmanskom uticaju iz Skadra i sjevera Albanije. 1821-1822 su bratstva naselila Buđevo, Minići su iz Morače, Rakočevići iz Pavinog polja (takođr Moračani), Miloševići iz Kuča (pleme, ne prezime) itd…

    • Da li mozda nesto znate da li je u Budjevu bilo familije Matijevic?Mnogo bi mi znacilo,ako bi ste mi dali neke informacije.Ako mozete da mi ostavite neki kontak telefon iz sela Budjeva takodje bi mi puno znacilo.Unapred veliko hvala!

    • Radoš Marković

      Možemo li razmeniti kontakte? I ja sam Marković poreklom iz Buđeva i slavim sv Nikolu. Voleo bih da saznam još nešto više o rezultatima Vašeg ličnog istraživanja pošto do sada nisam nailazio na podatke koje ste izneli.

    • Zoran Marjanović

      Da li možda znate poreklo porodice Marjanović iz Buđeva.

  4. AG

    Zna li se nesto vise o pomenutim Veljovicima,koja im je slava,gde ih ima,odakle su doseljeni u Budjevo… ?

  5. ap

    Korekcija za redni br. 3 na spisku iseljenika. Matija Popadić je jedan od četiri brata, od kojih su dva otišla u Kraljevo, jedan u Beograd, a jedan (Matija) u Kragujevac.

    • GJ

      Ti si u pravu:Nićifor i Radiša su se odselili u Kraljevo,gde i sada ima njihovih naslednika.Dragovan živi u Beogradu.A Matija se poslednji odselio za Kragujevac.Oni su imali i sestru Rosandu udatu u Mileviće.Njihovi roditelji bili su Sreten i Tijana.

  6. zoran radosavljević

    Poštovani moji radosavljevići žive u selo gornja Mirnica u opštini Kuršumlija u Topličkom kraju na padini Planine Kopaonik‚‚oddavnina pa i dan danas‚‚ nas Radosavljeviće u selu gornjaMinica zovu Radosavljevići Boljarci po selu Boljare u opštini Sjenica slavimo slavu sveti Arandjeo‚‚moj deda Milutin Radosavljević Boljarac od oca Vuke rdjen je 1886 godine u selu Gornja Mirnica‚‚znači iz Sela Boljara u gornju Mirnicu došao je neko njegov‚‚ko i koje godine i zašto‚‚gde postoje evidencije o tome‚‚u Topličkom arhivu u Prokuplju nemaju podatke za selo Mirnica i još neka sela u opštini Kuršumlija‚‚obratio sam se i arhivu u Novom Pazaru nisam dobio bilo šta konkretno o radosavljevićima u selu Boljare naravno nekada sad tu žive koliko sam se raspitao desetak porodica sa prezimenima Kuč

  7. Ivan

    Da li ima neko informaciju u vezi prezimena Đekić iz Buđeva?

  8. Milan

    Moj pradeda je poreklom iz Budjeva, iz porodice Negovanovic…Slavimo Sv.Arandjela MIhaila…Da li neko zna nesto o Negovanovicima?

  9. Rasa Stevanovic

    Interesuje me ako neko zna za prezime Ćušajić iz Buđeva! Navodno Stevan Ćušajić se doselio u Kragujevac?