Poreklo prezimena, selo Brajići (Gornji Milanovac)

15. decembar 2014.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Brajići, opština Gornji Milanovac – Moravički okrug. Prema knjizi Milenka Filipovića „Takovo“.

 

Brajici

Položaj sela.

Selo leži na kosama i po stranama oko dolova ispod planine Suvobora, a neposredno pod Danilovim Vrhom.

Vode.

Izvori u selu su: Tešova Česma, Česmica, Petrovića Česmica, Vrela, Pantovića Vrelo i Stublina. Kroz selo teče više potoka od koji postaje Brajićka Rijeka. Ima i bunara.

Zemlje i šume.

Njive, livade i šume su po mestima: Svinčine, Zabran, Ploča, Krs, Ševar, Ornice, Luke, Gradina, Brda, Breznik, Milovića Brdo, Proplanci, Breze, Pod Vrhom, Livade, Dašov Potok, Pantovića Luke, Zovlje, Slatina, Jaćimov Do, Sipoviti Do (šuma); jedno brdo u Ploči zove se Kamalj. U ataru nema „seline“, bila je ranije u ataru sela državna šuma, koja je prešla u „selinu“, a 1927. Godine „selina“ je podeljena. Na Brajićskoj reci ima dve vodenice.

Tip sela.

Selo j razbijenog tipa. Manje grupice kuća su na mestima: Stijena, Potok, Kod Kafane (varošica), Čukara, Petrovići, Brdo i Pantovići. „Varošica“ je oko puta na oštrom rbatu kose; po administrativnoj podeli tri kuće u „Varošici“ levo od puta Teočin – Suvobor pripadaju Koštunićima. U selu ima 49 domaćinstava. „Varošica“ se razvila oko kafane koja je podignuta pored druma, pošto je on sagrađen, pre nekih 70 godina a škola je podignuta 1904. godine. Groblje je u ataru Teočina, na mestu Brdima; od 1919. godine neki od Pantovića imaju svoje posebno groblje. Od 1929. godine drži se na Mitrovdan vašar kod kafane. Seoska „molitva“ bila je na Spasovdan.

Starine u selu.

Prilikom rudarskih istraživačkih radova u strmoj strani Brajićke Reke i Pantovića Luka nađeni su u rovu, po kazivanju meštana, neki ostaci od starina. Po selu, kao i u Teočinu, nalazi se mnogo stare šlaknje.

Ime selu.

Neki tvrde da je selo nazvano po Turčinu Braji (Brajimu-Ibrahimu), koji je tu živeo dok drugi vele da je ime preneto iz Crne Gore u kojoj, potvrđeno je, postoje Brajići. Dašov Potok i Danilov Vr nazvani su po ljudima, koji su na tim metima izvršili samoubiistvo (obesili se).

Postanak sela i poreklo stanovništva.

Ima živih staraca koji pamte vreme ka su u selu bile samo dve kuće. Prvi došljaci, po predanju, naselili su se u ataru Teočina, kod kuće Živanića, pa kako im se tu nije sviđalo, pošli su naviše dok je groblje ostalo u ataru Teočina. Od ranijih stanovnika Brajića izumrli su Vaskovci i Milovići; predak Milovića bio je šurak pretku Bajića.

Rodovi su:

-Petrovići i Pantovići su jedan rod, slave Nikoljdan. Preci su se doselili odnekle i to braća Petari Panto, bežeći od Turaka. Petar je praded Milosava Petrovića, starcu od 68 godina. Naselili su se prvo na Kosici, koje je tako strmo mesto da su morali decu vezivati. Kad su oni došli bila je pustinja.

Bajići, slave Đurđevdan. Poreklom su iz Pive; misle da su od istog roda od koga je bio Bajo Pivljanin. Kazuju da je Bajo imao tri sina i da su sva trojica napustili Pivu, pa je jedan ostao u Bogdanici, drugo otišao u Beogradski okrug (Smrdljikovac) a treći – Milić– ostao ovde, pod Suvoborom. Imao je stoke i birao je planinu. Naselio se najpre u Potoku i podigao kulaču. Tvrde da su od istog roda i Bajići* u Jabučju, u Posavsko-tamnavskom srezu, a da ih ima od tog roda i u Mačvi. Neki su se odavde docnije odselili u Stubline kod Obrenovca. Doseljenje Bajića u Brajiće pada u 18. vek, jer je predak (Milić?) bio četvrti – čukundeda Radoša Bajića, rođenog 1898. godine. Dugo su čuvali „tekne“ (korito) za mešenje hleba, doneto iz Crne Gore. Na dogovru u Takovu 1815. godine učestvovao je i Radovan Bajić iz Brajića.

*Bajići u Jabučju slave Nikoljdan, mada i oni tvrde da su iz Pive i od Baje Pivljanina, op Milodan.

Pijanovići, slave Đurđevdan. Otac došao pre 55 godina iz Seljana – Mileševski srez, tada još u Turskoj i bio najpre sluga u seoskoj kafani.

Beljići, slave Nikoljdan a preslavljaju Aranđelovdan i Ilindan. Otac došao iz Teočina „na miraz“ pre 50 godina.

Sretenovići, slave Lučindan. Predak došao iz Miokovaca kao stolar kada se gradila škola i tu se stalno nastanio.

Daničići, slave Nikoljdan preslavljaju Lučindan. Otac došao iz Slavkovice „na miraz“ za vreme Prvog sveskog rata.

IZVOR: Milenko Filipović – Takovo. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.