Порекло презимена, село Рајкинац (Јагодина)

13. децембар 2014.

коментара: 1

Порекло становништва села Рајкинац, град Јагодина – Поморавски округ. Према књизи Станоја Мијатовића „“Ресава“. Приредио сарадник портала Порекло Милодан. 

Rajkinac

Положај села.

Село је на страни једне косе и то на доста великој висини, услед чега му досађују јаки ветрови. Поред села теку два потока; Чекинац и Гробљански Поток.

Воде.

У селу се пије изворска вода. Извори су: Чекинац, Бубан, Чесма, Вуксанов Извор и Липар. Овај последњи је отворен приликом скорашњег јаког земљотреса.

Земље и шуме.

Заједничке шуме са мешовитом гором има око 15 хектара и 35 хектара утрине. Главнији делови сеоског атара су: Гробљански Поток, Чекинац, Липар, Голо Брдо, Стари Део, Утрине и Равниште.

Тип села.

-Село се дели на Чекинац и Чесменски Крај. У њему је 80 кућа и 8 родова.

Име селу.

По предању је село добило име по првом досељенику Рајку, чији је брат Радош населио Радошин. Предање каже да се село раније звало Дивотин и тада је било ближе Великој Морави. Не зна се поуздано када се се село преместило.

Старине у селу.

У Липару се налазе стари новци.

Постанак села и порекло становништва.

Пошто у селу има старинаца село је свакако старијег доба. Сматра се да је Чекинац старије насеље а Чесменски Крај новије.

Родови су:

Лукићи, славе Никољдан. Доселили су се из оближњих Рибара код Јагодине.
Војиновићи, славе Аранђеловдан. Они су старинци.
Параментићи, славе Никољдан. Они су Цигани-Роми, дошли су из Чичковца.
Ћурчићи, славе Ђурђиц и Ђурђевдан. Доселили су се из Срема, одакле их је довео неки стари ћурчија.
Марјановићи, славе Св. Петку Параскеву. Они су Власи и доселили су се из Ердеља.
Сеоска слава је Трећи дан Тројица а заветине су: Савиндан – за здравље чељади; Св. Јован, 8. маја – за берићет и Марковдан – за здравље орача и копача.

ИЗВОР: Станоје Мијатовић, “Ресава”. Приредио сарадник портала Порекло Милодан.

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. vladeta jovanović

    Vidim da u selu nema prezimena Jovanović, moj pokojni deda je iz Svilajnca i zvao se Stanojle Jovanović. Dal neko zna nešto o poreklu tog prezimena i odakle su se doselili ako nisu starosedeoci sela Rajkinca?
    Hvala