Порекло презимена, село Велика Сугубина (Пивара, Крагујевац) Reviewed by Momizat on . Порекло становништва села Велика Сугубина, Градска општина Пивара, Град Крагујевац – Шумадијски округ. Према књизи Тодора Бушетића „Левач“. Приредио сарадник по Порекло становништва села Велика Сугубина, Градска општина Пивара, Град Крагујевац – Шумадијски округ. Према књизи Тодора Бушетића „Левач“. Приредио сарадник по Rating: 0
You Are Here: Home » Завичај - села и градови » Порекло презимена, село Велика Сугубина (Пивара, Крагујевац)

Порекло презимена, село Велика Сугубина (Пивара, Крагујевац)

Порекло становништва села Велика Сугубина, Градска општина Пивара, Град Крагујевац – Шумадијски округ. Према књизи Тодора Бушетића „Левач“. Приредио сарадник портала Порекло Милодан. 

Velika Sugubina

Воде.

Градска Река налази се-тече атаром овог села.

Име селу.

Име села Сугубина (Велика и Мала) постало је на овај начин. Када су Турци све знаменитости и манастире по Србији порушили и спалили сазнају за манастир Каленић, те крену да и њега поруше. На то се скупе Срби из Левча, те на месту данашње Мале Сугубине дочекају Турке и све их погубе – сагубе. Тако је село названо Сагубина – Сугубина. На коси на којој се то десило налазиле су се доцније турске чалме, те се и оно назове Чалма.

Старине у селу.

У Великој Сугубини постоји град, који је порушен са Селакова у селу. Налази се између Велике Сугубине, Белице и села Мишевића. Темељ је у облику правоуганика. Зидан је каменом из глине и речним. Народ га приписује „Силној Јерини“.

У селу постоје три „стара гробља“.

Збеговишта.

Збеговишта у Левчу има на више места. У њих се народ привремено склањао од турског насиља. Такво збеговиште је и у Великој Сугубини.

У селу је 130 кућа.

Породице су:

Радовановићи су старинци, славе Никољдан зимски, преслављају Никољдан летњи.

Шапоњићи, славе Савиндан. Не преслављају. Не зна се њихово порекло

Остале породице су све доцнији досељененици из рудничког и крагујевачког округа.

Сеоска слава је Мали Спасовдан – Четвртак по Великом Спасовдану.

 

ИЗВОРТодор Бушетић – Левач. Приредио сарадник портала Порекло Милодан.


Коментари (4)

 • goran saponjic

  Poreklo i ovih saponjica iz sela sugubine zna se osim ako oni sami iz nekog svog razloga mozda sukoba sa svojom familijom krili kosu i odakle su cak i slavu promenilinisto je opet njima na sramotu
  Oni su iz sela komarana izmedju nove varosi i sjenice iz velike familije saponja koji svi slave sv stefana i po kojima je ceo zaseok dobio ime.i svi njihovi potomci po srbiji sa drugim prezimenima znaju da su bili saponje i slave sv stefana.i sto mnogi neznaju saponje poticu od grkovica iz trebinja koji su po nekom starom selu saponje u bihoru gde su ziveli dobili nadimak sto je ostalo kao prezime svim potomcima grkovica u komaranima.jako je jadno kad neka velika porodica negira svojr poreklo i odbacuje svoj zavicaj i famiju iz koje potice iako je predak iz nekog razloga pobegao daleko iz rodnog sela sramota je zaboraviti svoje korene.

  Одговори
 • GORAN

  Ovo selo Velika Sugubina dobilo je ime po selu Selu Sugubine na Pesteru.Sugubine znace bregovi.Saponjici koji su ziveli na Pesteru u Sugubinama nazvali su mesto gde su doselili po selu odakle su dosli u levac u vreme druge seobe sa Austrijskom vojskom i Klimentima i Hercegovcima iz Starog Vlaha.

  Одговори
 • Goran

  Po nekim tvrdnjama Saponja od Nove Varosi,u zaseoku Saponje u selu Korita na Pesteru stanovao je neki Martin Klimenta zvani Grk koji je to prozvan Saponja Grk,na samom pocetku 18veka. Njegovisinovi su odatle otisli sa austrijskom vojskom Srbima i Klimentima iz Malesije 1739god u drugoj seobi Srba na sever,ostali su na planini Rudnik,da bi posle sa Rudnika otisli u Levac I nastanili se u selu Velika Sugubina.Jedan od tih Saponja nije otisao prema Rudniku sa bracom vec je sa Zlatibora otisao u Stari Vlah,u Selo Saponje.On se zvao Scepan Saponja.Njegovi su potomci svi Saponjici Iz Komarana.

  Одговори
 • Goran

  Ispravka,Scepan Martinovic Saponja je dosao u Selo Komarani u Starom Vlahu.Zaseok je po njemu I njegovim potomcima prozvan Saponje.

  Одговори

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top